Iće i piće

Plodovi tradicije i iskrenog rada

Velimir Cindrić

Kada se neka vinarija u jednoj godini okiti velikim nagradama na nekim od najvažnijih ocjenjivanja vina u svijetu, jasno je da će ona iz naredne berbe biti dočekana s velikim zanimanjem ljubitelja vrhunskih vina. Upravo se to prošle godine dogodilo obitelji Benvenuti, kada je njihova Malvazija Anno Domini iz 2015. osvojila trofej za najbolje vino u kategoriji i zlatnu medalju na International Wine Challengeu, a Teran iz 2013. nagrađen priznanjem Platinum – Best in Category na natjecanju Decanter World Wine Awards u Londonu. Uz to, prvo izdanje kupaže Caldierosso bilo je dobitnikom zlatne medalje na Vinistri, a desertno vino Corona Grande nagrađeno je zlatom na istoj priredbi te srebrom na International Wine Challengeu. Sve to, koncem godine, okrunjeno je nagradom za vinariju 2017. godine.

Zbog svega spomenutog, ovogodišnja vina vinarije Benvenuti dočekana su s velikim očekivanjima na nedavnom prvom kušanju u Zagrebu sredinom travnja, održanom u kultnom gradskom restoranu Vinodol te popraćena primjerenim zalogajima chefa Zdravka Tomšića.

Budući su braća Albert i Nikola Benvenuti i u međuvremenu predano radili, ulagali velike napore u strogu selekciju grožđa te brižljivo njegovali i pratili dozrijevanje svojih vina, i prošlogodišnja je berba, premda nije bila idealna, rezultirala iznimnim vinima.

Domaćini su nas dočekali vinom Rose 2017. od izravno, bez maceracije, prešanog terana (12% alkohola), koje krase izražena svježina i fine arome malina, citrusa i vanilije, što ga čine idealnim aperitivom za tople ljetne dane. Rose je Tomšić popratio junećim tatarskim biftekom nadopunjenim hrskavim i kremastim elementima.

Slijedila je Malvazija 2017 (13%), temeljno vino Vinarije, koje je i u ovoj verziji plijenilo skladnom strukturom i jakim tijelom, ali i istodobnom svježinom, mineralnošću i voćnošću. Radi se o pitkome vinu od grožđa s terasastih vinograda na bijeloj zemlji, i to s više lokacija, pomalo neuobičajeno smještenih na nadmorskoj visini od 250-400 metara. Uz njega se savršeno spario Tomšićev klasik – Jadranski ceviche, odnosno svježa marinirana riba sa šparogama.

Uz neobično ukusan rižoto od vrganja s dimljenim pačjim prsima poslužena je odležana Malvazija Anno Domini 2016 (13,5%), prema riječima Alberta Benvenutija, jedna od najboljih u posljednjih deset godina (Anno Domini proizvodi se isključivo u slučaju vrhunskih berbi). To kompleksno, izrazito mineralno vino punog je tijela i izraženo voćno. Grožđe dolazi iz vinograda s položaja Turkovo (350 m nadmorske visine), a vino je macerirano 15 dana te odležano dvije godine u hrastovim bačvama, pa ima veliki potencijal odležavanja. Radi se o ekskluzivnom proizvodu od samo pet tisuća boca.

Crveno vino braće Benvenuti je Caldierosso 2016 (13,5%), kupaža terana, merlota, nebbiola i tempranilla, od grožđa koje zrije u vinogradima na položaju Santa Elisabetta, najboljeg položaja Vinarije (300-350 m nadmorske visine), doista je novo veliko vino s potpisom Benvenuti (također samo pet tisuća boca). Sorte se pomno preklapaju, bez dominacije ijedne, a vino plijeni kompleksnošću, skladom i ugodnom svježinom. Kompleksnost se ogleda i u finim aromama maline, vanilije, jagode, borovnice, rogača i različitih začina. Macerirano je pet dana, a u hrastovim bačvama odnjegovano 12 mjeseci. Gutljaj je savršeno pratio janjeću koljenicu u umaku od majčine dušice.

Za desert su posluženi hrskavo, u panku pohana, kuglica aromatičnog sira na kruški te Muškat San Salvatore 2013. (12%), desertno vino čiji je prethodnik iz 2011. osvojio zlato i nacionalni trofej na International Wine Challengeu. To vino s vrlo posebne mikrolokacije San Salvatore (400 m nadmorske visine) kompleksnoga je slada, izrazito sortno i punoga tijela, što osim grožđu sa spomenuta položaja ima zahvaliti i dvogodišnjem odležavanju u drvenim bačvama. Radi se o tekućoj deliciji koja će sve svoje kvalitete zadržati godinama, pa čak i mnogo dulje.

Podsjetimo da je vinarija Benvenuti smještena u istarskom mjestašcu Kaldir, nedaleko Motovuna, te da posebno njeguje autohtone sorte – malvaziju, teran i muškat. Ključnim „začinom“ uspjeha vinarije domaćini drže obiteljsku tradiciju, predan i iskren rad, na čijim temeljima proizvode vina u kojima sortnost odražava svo bogatstvo vinograda s povlaštenih položaja.