Iće i piće

Gastromasa 2021: Međunarodni skup gastro profesionalaca u Istanbulu

Velimir Cindrić

Idućega mjeseca održat će se najveći međunarodni gastronomski događaj u Turskoj - VI. Međunarodna konferencija o gastronomiji Gastromasa. Doprinos promicanju Turske u svijetu i jedne od najvećih robnih maraka u Turskoj služi kao važan most između turske gastronomije i svjetske gastronomije okupljanjem svjetski poznatih kuhara u Istanbulu. Gastromasa tako daje veliki doprinos gastronomiji i turizmu Turske.

Gastromasa je posljednjih sedam godina definitivno stavila Tursku na svjetsku gastronomsku kartu i postala jedna od najvećih i najznačajnijih gastronomskih konferencija na svijetu (6000 posjetitelja). Dosadašnja izdanja već su okupila čitav niz najvećih chefovskih imena svijeta kao što su Joan Roca, Andreas Caminada, Albert Adirià, Quique Dacosta, Paco Morales, Johanna Maier, Andoni Luis Aduriz, Mauro Colagreco, Elena Arzak, Virgilio Martinez, Josean Alija, Pia Leon, Ivan i Sergej Berezutski, Alex Atala, Ángel León, Dani Garcia, Mitsuharu Tsumura, Oriol Castro… Na ovogodišnjem šestom izdanju, svjetski poznati chefovi ponovno se okupljaju u Istanbulu, ovaj put s novom temom – „Dizajn“ (do sada su teme bile: „Destinacija“, „Priča“, „Namirnica“, „Kreativnost“ i „Inspiracija“).

Domaćini najavljuju da će konferencija biti informativna za sve posjetitelje te ujedno tradicionalnu i suvremenu tursku gastronomiju, kao i kulturu predstaviti kako vrhunskim chefovima koji će stići iz cijelog svijeta (među ostalima, pozvani su Dominique Crenn, Dabiz Muñoz, Ricard Camarena, Oriol Castro, Thomas Bühner, Andoni Luis Aduriz, Carlo Cracco…), tako i svim posjetiteljima iz inozemstva. S druge strane, vodeći chefovi svijeta predstavit će svoje najnovije projekte, dostignuća, tehnike i jela. Gastromasa je u tom aspektu jedinstveno iskustvo, priredba koja na jednom mjestu pod istim krovom u otvorenom dijalogu okuplja vrhunske chefove, turske stručnjake i posjetitelje iz inozemstva, kako bi naučili i razgovarali o različitostima i onome što ih spaja.

Generalni direktor Gastromase Gokmen Sözen povodom najnovijeg izdanja konferencije ističe: „Vjerujemo da je gastronomija univerzalno bogatstvo u kojem koristimo svih pet osjetila zajedno, način na koji se jelo može ispravno doživjeti vizualno, zvukovno i mirisno, te gdje se kultura i povijest mogu potpuno razumjeti tek kad dotaknu srce. Gastromasu smo osmislili s tog holističkog gledišta. Gastromasa je danas jedno od pet najvažnijih gastronomskih događaja u svijetu. U ovom uspjehu, vrlo važnu ulogu odigrali su i gastronomsko bogatstvo naše zemlje i doprinos lokalnih i međunarodnih sudionika”.

Navodeći kako je pandemija COVID-19 duboko utjecala na gastronomski sektor te da je došlo do radikalnih promjena u svim našim životnim stilovima, Sözen je rekao: „Pomno pratimo razvoj i u Turskoj i u svijetu kako bismo ovaj događaj proveli na najsigurniji način za naše sudionike, posjetitelje, govornike, sponzore i sve naše istomišljenike“.

Gastromasa obuhvaća kulturne i gastronomske izlete u Istanbulu 5-6. studenog i konferenciju 7. studenog. Više na: en.gastromasa.com.