Iće i piće

Francusko-hrvatska gastronomska veza

Željko Žutelija

Još jedno veliko internacionalno gostovanje u zagrebačkom Hotelu Esplanade ukazuje na kontinuitet uspostavljenih francusko-hrvatskih gastronomskih veza, temeljnih na dvije ključne komponente. Kulinarske zvijezde, kao što je to ovaj put bioLionel Lévy, nositelj Michelinove zvjezdice i šef kuhinje luksuznog hotelaDieu InterContinental u Marseilleu, gostuju samo na najprestižnijim mjestima i svoje kulinarsko umijeće udružuju samo s najvećim chefovima.

Hotel Esplanade, već više od devet desetljeća hrvatska gastronomska akademija svjetskog ugleda, i njezina talentirana šefica kuhinje Ana Grgić, ispunjavaju oba ta uvjeta. I to je bio razlog što je najugledniji zagrebački hotel još jednom bio u prilici da na ekskluzivnoj šampanjskoj večeri svojim gostima predstavi najviše domete francuske kuhinje, pod kreativnim vodstvom Lionela Lévyja i Ane Grgić, s kojom je francuski chef u kratkom vremenu uspostavio izvrsnu suradnju i usuglašeni pristup u pripravi specijaliteta koji su oduševili goste.

U vrhunsko umijeće, kreativnost i skromnost šefova kuhinje prestižnog francuskog i hrvatskog hotela mogli su se, dan poslije tradicionalne šampanjske gala večere u restoranu Zinfandel's, uvjeriti i predstavnici medija, pred kojima su majstori kuhinje uživo pripremali svoje specijalitete. Lijep običaj Hotela Esplanade da ekskluzivnost svoje gala večeri prezentira i predstavnicima medija, kako bi i šira javnost bila upoznata s vrhunskim dometima gastrokulture, ukazuje na težnju vodstva hotela da jedinstvena gastronomska događanja uvrsti u kulturološki kontekst sve raznovrsnije zagrebačke ponude koja privlači sve više turista.

Po ocjeni gostiju gala večere, na kojoj je bila nazočna i veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, Nj. E. Corinne Meunier, Lionel Lévy i Ana Grgić sa svojim timom zajedničkim su snagama briljirali u pripravi specijaliteta kakvi se na našim prostorima doista mogu rijetko kušati.

Francuski chef odlučio se za mediteranski meni, pripravljen njegovim osebujnim stilom. Poslužen je fantastičan milkshake bouille-abaisse, gravlax od brancina sa zvjezdastim anisom uz salatu od komorača i limuna, zaleđena juha od češnjaka, senzacionalni goveđi obraz u začinu Raz el Hanout s humusom i krostinima od moždine te tart od limuna uza sorbet od limete i bosiljka. Jela su popraćena pomno odabranim šampanjcimaMoët & Chandon i Veuve Clicquot, a naposljetku, uz goveđi obraz, i vinom Malbeciz vinarije princa Henrika od Danske, koji je prije dvije godine s kraljicom Margaretom II. boravio u Hotelu Esplanade.

Za kratkog boravka u Hrvatskoj Lionel Lévy održao je i edukativnu radionicu za mlade kuhareUgostiteljsko-turističkog učilišta u Novom Zagrebu.

Gostovanje francuskog chefa svojom su potporom omogućiliFrancuski institut u Hrvatskoj, festival Taste the Mediterranean (Okusi Mediteran!), AGS Movers, Hotel Esplanade i Miva Galerije vina, najveći uvoznik šampanjaca u Hrvatskoj.

Zahvaljujući Hotelu Esplanade i partnerima, francusko-hrvatska gastronomska veza sve je čvršća i sadržajnija. Kao što je istaknula francuska veleposlanica Nj. E. Corinne Meunier: „Susret kulinarskih profesionalaca jedinstvena je prilika za razmjenu znanja i iskustava u gastronomiji i umijeću življenja prema kojima naše dvije zemlje gaje snažnu povezanost.“