Madrid Fusión Alimentos de España, prema mišljenju mnogih, najdinamičniji gastro kongres na svijetu, obilježava svoju 20. godišnjicu održavanjem jubilarnog izdanja 28, 29. i 30. ožujka. Budući se radi o ovome tjednu, ne stignete u Madrid fizički, ali zato možete virtualno (prijavite se, ulogirajte i pratite na internetu - www.madridfusion.net.
Madrid Fusión je u protekla dva desetljeća bio pozornica na kojoj su se chefovi predstavljali izvan granica svojih zemalja i vinuli se u svjetski vrh, poput peruanskog chefa Gastóna Acuria (restoran Astrid & Gastón, Lima), nordijskog chefa Renéa Redzepija (Noma 2.0, Kopenhagen) ili brazilskog chefa Alexa Atale (D.O.M., São Paulo). To je ujedno i kongres na kojem je Dabiz Muñoz proglašen najvećim novim otkrićem, gdje je Massimo Bottura (Osteria Francescana***, Modena) bio slavljen zbog kuhinje koja je već bila zadivila Italiju. To je samo pet imena s dugog popisa chefova koji će prodefilirati pozornicom na 20. jubilarnom izdanju Madrid Fusióna.
Slogan kongresa – „Beyond the Product“ (Više od namirnice) sažima nastojanje organizatora da istakne najrelevantnije aspekte tradicionalne i suvremene kuhinje. Tijekom tri dana, uz nazočnost vodećih međunarodnih chefova, Madrid Fusión će prisutnima ponuditi pregled tradicionalnih, suvremenih i budućih tehnika kuhanja, od pečenja na vatri do kuhanja u mikrovalnim pećnicama ili pomoću ultrazvučne opreme. Uz ostalo, radi se i o stavljanju naglaska na povratak važnosti kuharske profesije, na tretiranje namirnica i pedantan rad.
Osim Renéa Redzepija, Gastóna Acuria, Alexa Atale, Massima Botture i Dabiza Muñoza, ambiciozni program ove će godine uključivati i profesionalce iz svih mogućih dijelova svijeta koje je organizacija odabrala u skladu s nadolazećim trendovima. Na kongresnoj pozornici govorit će se o kreativnosti i razmišljanju, argumentima u evoluciji kreativne kuhinje, što bi sve trebalo potaknuti debate i intervjue s vodećim profesionalcima iz gastronomske industrije.
Uz Redzepija, danske kulinarske snage priznate na međunarodnim listama najboljih restorana na Kongresu će zastupati i Eric Vildgaard (Jordnaer**), proglašen najboljim nordijskim restoranom 2021. i Rasmus Munk (Alchemist**), najbolji nordijski restoran na području inovacija, istraživanja i tehničke implementacije.
Nositelj titule „Revelation Chef“ s priredbe Madrid Fusión Bogotá, održane prošle godine, Denise Monroy (Elektra, Bogotá) predstavit će svoju zabavnu povrtnu i zdravu (ali i ukusnu) kuhinju ulice, a talijanska chefica Antonia Klugmann (L'Argine a Vencò*, Dolegna del Collio) zeleni i održivi identitet njezina projekta bez otpada u Furlaniji, inspiriran krajolikom i multikulturalnošću. Dominikanska chefica Inés Páez, u svojoj zemlji popularno poznata kao Chef Tita, koja je revolucionirala gastronomiju karipskog otoka s moderniziranom plemenskom i ruralnom kuhinjom, predstavit će svoj društveno-kulturni projekt Nova dominikanska kuhinja, koji promiče zdraviju kuhinju kako bi se stanovništvo naučilo kako jesti i kako dominikanskim namirnicama u svemu dati vodeću ulogu.
Talijanski chef Matteo Baronetto (Del Cambio*, Torino), koji je dugi niz godina bio desna ruka slavnog Carla Cracca, Atsushi Tanaka (AT, Pariz), japanski chef s restoranom u Francuskoj, inače učenik Pierrea Gagnairea, zatim njemački chef Andreas Krolik (Lafleur**, Frankfurt), meksički chef koji je osvojio Ujedinjeno Kraljevstvo, Santiago Lastra (KOL, London) i portugalski chef Henrique Sa Pessoa (Alma**, Lisabon) također su dio glavnog programa jubilarnog Madrid Fusióna.
Ovo izdanje također će ugostiti i dva istaknuta chefa iz Latinske Amerike - Héctora Solísa (Fiesta, Lima), koji je od Fieste i sjeverne kuhinje Perua izgradio solidnu pozornicu za peruansko morsko obilje, te Mario Castrellón (Maito, Panama City), avangardni chef koji je u Maituu pokazao da i Srednja Amerika, izvan Meksika, ima itekako što za reći u kreativnoj kuhinji.
Kao i na svakom izdanju Madrid Fusióna, jake će biti i domaće snage. Listu španjolskih chefova predvode Dabiz Muñoz (DiverXo***, Madrid), Joan Roca (El Celler de Can Roca***, Girona) i Quique Dacosta (Restaurante Quique Dacosta***, Denia), a uz njih su tu i Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar**, Barcelona), Ricarda Camarena (Restaurante Ricard Camarena**, Valencia), Pablo Airauda (Amelia**, San Sebastián), Mario Sandoval (Coque**, Madrid), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz**, Rentería), Rodrigo de la Calle (El Invernadero*, Madrid), Artur Martínez (Aürt*, Barcelona), José Álvarez (La Costa*, El Ejido), José Cremades (La Mestiza, La Manga) i Camila Ferraro (Sobretablas, Sevilla), jedina žena koja je osvojila titulu „Revelation Chef“ na Madrid Fusiónu, a koja će nastupiti u pratnji sommeliera svog restorana, Roberta Tetasa.
Lista sjajnih chefova s programa ovogodišnjeg izdanja je nepregledna. Tu su i iznimno autentični majstori poput Félixa Jiméneza (Kiro Sushi*, Logroño), majstora ribe i riže iz La Rioje koji je dobio Michelinovu zvjezdicu u restoranu za samo 10 gostiju ili Luis Alberta Lera (Lera*, Castroverde de Campos), koji je svoju „divlju kuhinju“ pretvorio u referencu identiteta i teritorija, a čiji je rad izvršio veliki utjecaj na njegovu bližu okolinu i kolege vršnjake. O važnosti istraživanja, inovacija i izuma govorit će jedan od trenutačno najvećih talenata španjolske gastronomije - chef iz Rioje David Chamorra, inače voditelja Food Idea Laba.