Iće i piće

Tekući božićni pokloni

Velimir Cindrić

Često moram dobro razmišljati što bih za Božić mogao pokloniti prijateljima koji se izrazito zanimaju za gastronomiju. Vjerujem da ste i vi često u dilemi – kuharice, posuđe, lonci, tave, noževi, delikatesna hrana, pića… Otkad sam otkrio Nonino, talijanskog proizvođača luksuzne boutique grappe, o kojem sam na ovome mjestu već više puta pisao, zadatak mi je olakšan jer osim grappe (nisu baš svi poklonici), ta robna marka nudi najrazličitija pića, poput amara i voćnih likera, kao i posebna pića kao što su ÙE ili limitirane serije odležanih grappa (e, to mora voljeti svaki gurman). Osim toga, nešto iz velikog asortimana Nonina može se kupiti i u nas, doduše isključivo u delikatesnim trgovinama i velikim ispostavama poznatih trgovačkih lanaca. No, na internetskim stranicama Nonina dostupna je i online trgovina, u kojoj možete nabaviti baš sve, uključujući i čaše, pregače, poslužavnike i sličan pribor, koji također mogu predstavljati simpatičan poklon.

Ove godine, obiteljska destilerija Nonino iz Percota pored Udina izbacila je i neke novitete, pa ćete tako atraktivnim poklonom moći iznenaditi i one koji već dobro poznaju Nonino. Radi se o dva posebna, nova biljna pića, jednoj ekskluzivnoj riservi te posebnom pakiranju amara. Krenimo redom.

Inspiriran dragocjenim povijesnim arhivom obitelji Nonino, Aperitivo Nonino BotanicalDrink je, kako kažu sami tvorci, piće zadovoljstva za nepce i za dušu. Nakon dugogodišnjeg istraživanja s vrhunskim sirovinama, tri sestre, Cristina, Antonella i Elisabetta Nonino, došle su do savršenog osuvremenjenog recepta temeljenog na maceraciji 18 biljaka – botaničkih sastojaka među kojima se nalaze cvjetovi, različiti plodovi, korijenje…

Pomno postignuti sklad bilja povećava svoju vrijednost dodatkom jednog od favorita iz obiteljskog kataloga pića - ÙE Nonino Monovitigno Fragolino (monosortna komovica od sorte grožđa fragolino, slične isabelli), koji pojačava prirodne balzamske note voćnim mediteranskim prizvukom, mirisom kupine i različitih drugih bobica.

Aperitivo Nonino BotanicalDrink odlikuju svježe citrusne, biljne i voćne note, oplemenjene mirisom vinograda Nonino te ugodna, blaga gorčina, a piće je posvećeno prvoj ženi destilatorici u obitelji - Silviji Nonino.

Aperitivo Nonino BotanicalDrink ima 21% alkohola, a pije se na optimalnoj temperaturi od 8ºC ili s ledom, samo ili s malo soka limete. Može biti i temelj za lagani koktel (4 cl L’Aperitivo Nonino, 4 cl. pjenušca, led i korica limuna).

Sljedeći novitet iz obiteljske radionice Nonino jest Nonino Ginger Spirit, destilat čiste energije, dobiven od maceracijom i destilacijom, odnosno stopostotnom manualnom metodom ONLY GINGER - Zingiber officinale Roscoe. Obitelji Nonino bile su potrebne pune dvije godine istraživanja samo za odabir najboljeg đumbira, najprikladnijeg za destilaciju, ali i još toliko da usavrši preradu, fermentaciju i destilaciju parom (radi se isključivo u malim partijama). Rezultat je piće pikantnih nota đumbira i egzotičnih nota limunske trave i matičnjaka. Ekskluzivnost destilata naglašava profinjena, ručno izrađena, boca iz radionice jednog talijanskog obrtnika (500 ml).

Nonino Ginger Spirit savršen je za svijet miksologije, dostupan i u verziji Twist (sprej), za svježu i posebnu notu u svakom koktelu ili receptu. Nonino Ginger je predstavljen u lipnju ove godine na P(our) Symposiumu u Parizu.

Prva stvar koja do nosa izlazi iz čaše za mene je zemljana kvaliteta đumbira, ona koju mnogi proizvodi s okusom đumbira ne posjeduju. Đumbir je aromatski korijen koji raste u tlu, a tu je uhvaćena njegova egzotična aroma zajedno s korom i zemljom u kojoj raste, prokomentirao je Jim Meehan, inače autor poznatih naslova kao što su PDT Cocktail Book i Meehan's Bartender Manual.

Uz ta dva nova pića, Nonino je nedavno predstavio i bocu Grappa Nonino Riserva 24 Year Aged in 100% Sherry Cask Under Seal, čedo Benita Nonina, koji je tu ekskluzivnu poslasticu proizveo u bakrenom kotlu i potom 24 godine odležavao u zapečaćenim sherry bačvicama, pod stalnim nadzorom Agencije za carinu i monopol. Radi se o piću bez ikakvih aditiva, koje je posljednji put prije ovogodišnjeg punjenja u boce, svjetlo dana vidjelo 1994, a zapravo je rezultat miješanja grappa iz dviju ex-sherry hrastovih bačvica (broj 354 i 364). Napunjeno je u 1135 raritetnih, upečatljivih i ekskluzivnih boca od 700 ml, ručno oslikanih 24-karatnim zlatom i ručno brušenim dijamantnim kotačem. Boce su dostupne pojedinačno, u elegantnom papirnatom pakiranju koje izgleda kao koža (unutrašnjost zlatne boje) ili u dekorativnoj drvenoj kutiji sa srebrnim sitotiskom i kožnim zatvaračem.

Novitete pogodne za poklone zaključuje Amaro Nonino Quintessentia, već dobro poznati profinjeni amaro, ovaj put predstavljen u elegantnom vintage cilindru izrađenom od recikliranog i recikliražnog lima, s ukrasnim reljefom (reprodukcija etikete). Boce su dostupne u pakiranjiima od 500 i 700ml. Treba naglasiti da se Amaro Nonino Quintessentia, profinjeno gorko piće slatkastih nota, proizvodi prema drevnom receptu Antonija Nonina, dorađenome iskustvima posljednje dvije generacije obitelji, pravih majstora umjetnosti destilacije. Elegantan, s mirisom bilja, oplemenjen destilatom ÙE i 12 mjeseci odležan u barrique bačvicama, Amaro Nonino Quintessentia sve je više cijenjen diljem svijeta.

Ove i druge prijedloge za božićne poklone (uz sve monosortne i odležane grappe, posebno preporučujem voćne likere i vilijamovku) možete naći na grappanonino.it. Oni koji će te poklone naći pod božićnom jelkom doista su pravi sretnici.