Za svojih posjeta San Sebastiánu, kako u studenome za održavanja kongresa Gastronomika tako i u srpnju za trajanja jazz festivala Jazzaldia, često sam jeo u restoranu Ni Neu, smještenome na južnoj strani impozantnog modernog Konferencijskog centra Kursaal. Tako je bilo i u studenome. Jedino što nisam znao jest da u tome restoranu jedem posljednji put. Naime, Ni Neu, restoran iz grupacije IXO, nakon 12 godina dijeljenja gastronomske kulture s lokalcima i turistima, zatvorio je svoja vrata 7. veljače, i to ne zato što je lošije poslovao (dapače, bio je vječito pun), već zato što na njegovo mjesto ove godine stiže novi restoran Andonija Luisa Aduritza, chefa proslavljenog sansebastijanskog (točnije iz obližnjeg mjesta Errenteria) restorana Mugaritz. Novi restoran temeljit će se na konceptu elementa vatre i imat će za cilj upotpuniti raznoliku gastronomsku ponudu San Sebastiána.
Nakon više od deset godina upravljanja restoranom Ni Neu, grupacija IXO, predvođena Andoni Luisom Adurizom i Bixente Arrietom, sada će prostor transformirati u novi restoran. Novi koncept pridružit će se petorki restorana koji već čine IXO Grupo: Bodegón Alejandro (San Sebastián), Topa Sukaldería (San Sebastián), Mugaritz (Errenteria), Bistró Guggenheim Bilbao (Bilbao) i Nerua Guggenheim (Bilbao).
Prijedlog za novi projekt, koji će svoja vrata otvoriti 2022, razvija Andoni Luis Aduriz zajedno s multidisciplinarnim timom IXO Grupoa, koji se sastoji od ljudi s različitim profesionalnim iskustvima.
„Vatra će biti središnji element novog koncepta. Oduvijek me privlačila veza koju je vatra imala s različitim kulturama svijeta i kako smo njome gastronomski povezani od naših predaka do danas“, prokomentirao je novitet Andoni Luis Aduriz.
Građevinski radovi započet će u veljači i nastavit će se tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Prostor će i dalje rabiti veliku terasu na razini ulice s pogledom na estuarij, kao i terasu na katu s pogledom na hotel María Cristina i kazalište Victoria Eugenia.