Iće i piće

Nove knjige - Xi'an Famous Foods

Velimir Cindrić

Kada sam 2007, na prijedlog njujorškog kolege Mitchella Davisa, u Flahingu potražio Xi'an Famous Foods, nije mi bilo nimalo lako. Naime, tu na koncu linije 7 njujorškog subwaya, koja kroz okrug Queens vozi iznad zemlje, našao sam se usred jedne od najvećih kineskih četvrti u svijetu, gdje nitko ne govori engleski i gdje ćete teško sresti bilo koga tko nije azijskoga podrijetla. K tome još, ulice koje označavaju brojevi nisu uopće obilježene a i da jesu, ne bi mnogo pomoglo jer nisu posložene redom

Flushing, čije ime Hrvati najbolje poznaju prema teniskome Grand Slam turniru koji se u njemu održava, u 21. stoljeću zacementirao je svoj status međunarodnog melting pota, pretežno privlačeći imigrante iz Azije, posebno iz raznih provincija Kine. Ogromno područje kineske četvrti okupilo se oko Main Streeta te na zapadu Flushinga, popisujući danas najmanje 30 000 ljudi rođenih samo u Kini i drži se jednom od najvećih i najbrže rastućih kineskih četvrti na svijetu.

Naravno da se u Flashingu nalazi bezbroj kineskih restorana (većina ima imena ispisana isključivo kineskim pismom), pa je potrajalo dok sam u jednom podrumskom food courtu napokon naišao na štand Xi'an, nazvan prema rodnome gradu vlasnika, Davida Shija. Taj jednostavni štand, pred kojim je čekao podulji red gladnih mušterija, nudio je jela u kojima su zvijezda bili domaći rezanci - supertanki liang pi (poslužuju se hladni) i biang-biang (vučeni). Jela su pripadala u New Yorku rijetko prisutnom repertoaru kuhinji Xiana, u kojoj se susreću okusi Bliskog Istoka i Kine, a sam štand postao je poznat po jeftinoj hrani prepunoj okusa – pirjana svinjetina i hamburgeri od janjetine s kimom, zatim janjetina s kimom poslužena s ručno narezanim rezancima, ljuta salata od krastavaca, ljuto-kisele okruglice od špinata…

U međuvremenu, do Xi'ana su s kamerama stigli Andrew Zimmern i Anthony Bourdain, blogeri Chowhounda i Serious Eatsa, a kad je članak o štandu objavio i New York Times, tajna je već bila otkrivena i u redu pred Xi'anom lokalcima su se pridružili i gurmani iz cijeloga grada. Sljedeći korak bio je logičan pa se Xi'an Famous Foods iz Flushinga proširio na 14 lokacija na Manhattanu, u Brooklynu i Queensu.

Budući mi je spomenuti posjet od prije 14 godina ostao u trajnom sjećanju, jako me razveselila vijest o izlasku knjige posvećene Xi'anu, koju sam odmah i naručio. U knjizi Jason Wang, današnji direktor lanca restorana pod tim imenom, priča još neispričanu priču o nastanku malog carstva, i pakira ju u kompletu s nikad dosad objavljenim receptima koji su i doveli do stvaranja te njujorške ikone. Od božanstvenih rezanaca liang pi, umočenih u reski umak s octom, preko lepinja s karameliziranom svinjetinom, pa do janjetine s vučenim rezancima biang biang u bogatoj janjećoj juhi pao mo, ova kuharica ljubiteljima azijskih okusa služi kao sjajan vodič u pripremanju jela koja su proslavila Xi'an Famous Foods.

Usput, knjiga je i vrlo zanimljiv uvod u istraživanje živopisne kuhinje i kulture Xi'ana. Drugim riječima, radi se o izdanju koje prenosi čitatelja na ulice Xi'ana, ali i uvodi u kuhinje njujorške Kineske četvrti. Dakle, radi se o najboljoj vrsti kulinarske publicistike koja objedinjuje zanimljivo štivo o malo poznatoj lokalnoj kineskoj kuhinji i kulturi, zanimljivu osobnu priču i recepte koji hobističkim kuharima, posebno zaljubljenicima u azijske kuhinje, otkrivaju sasvim novi, neobično ukusni svijet.

Kad spominjemo osobnu priču, treba reći da je Jason Wang, današnji direktor i vlasnik tvrtke Xi’an Famous Foods, sin useljenika koji je pod tim imenom i otvorio sada već legendarni štand u Flashingu. Da se jednako dobro snalazi kao restorater i pisac, potvrđuje i činjenica da je Wang nominiran za ovogodišnje nagrade „Outstanding Restaurateur“ James Beard Foundationa, Eaterovu nagradu „Young Gun“ te za „Osobu godine ispod 30 godina“ vodiča restoranima Zagat i Forbesove liste, kao i Crainove liste „40 ispod 40“.

Sama knjiga osvojila je sljedeće titule:

AN AMAZON BEST COOKBOOK 2020
AN EATER BEST COOKBOOK OF FALL 2020
A NEW YORK TIMES BEST COOKBOOK OF FALL 2020
A BALTIMORE SUN BEST COOKBOOK OF FALL 2020
A ROBB REPORT BEST COOKBOOK OF FALL 2020
A FOOD & WINE FALL 20 COOKBOOK PICK
A WSJ MAGAZINE BEST-DESIGNED ITEM

Evo na koncu i nekoliko relevantnih mišljenja:


„Xi’an Famous Foods jedan je od najukusnijih, najuzbudljivijih i najtoplijih koncepata restorana s kojima sam se u životu susreo. Bilo je dana kad sam sva tri obroka jeo u njihovim restoranima. To što su sada recepti dostupni svakom kuharu ili gurmanu gotovo je nepravedno. Sada ćemo svi znati sve.“
Richard Blais, pobjednik kulinarskog serijala „Top Chef All-Stars“


„Nitko nije učinio više za popularizaciju okusa sjeverozapadne Kine u SAD-u od Xi’an Famous Foodsa. Ova impresivna nova kuharica daleko nadilazi najprepoznatljivija jela XFF-a, pružajući učenje o kulturi tog područja kroz Jasonov osobni pogled. Hrana Xi'an Famous Foodsa svojevrstan je spoj kineskog i američkog senzibiliteta.“
Serena Dai, urednica Eater NY


„Jason i njegova obitelj upoznali su čitavu jednu generaciju Njujorčana s okusima njihova rodnog grada Xi’ana. Bila sam oduševljena gledajući kako se originalni štand pretvara u malo carstvo, gdje danas moji prijatelji znalački naručuju liang pi, tigrovu salatu od povrća i Mt. Qi svinjetinu s ručno narezanim rezancima. Ova knjiga predstavlja ta jela široj publici i uči kako ih ostvariti u našim kućnim kuhinjama. Okusi su iz Xi’ana, ali su mnoga jela inventivne nove kombinacije, podrijetlom iz New Yorka.“
Jennifer 8. Lee, novinarka i autor bestselera New York Timesa, The Chronicles of Fortune Cookie


„Objavljivanjem kuharice chefa i restauratora Jasona Wanga 'Xi'an Famous Foods: The Cuisine of Western China From New York's Favorite Noodle Shop' ljudi širom svijeta mogu stvoriti vlastite verzije ovih izrazito začinjenih (ali ne nužno i jako ljutih) jela za zagrijavanje duše. I kao dodatan bonus, knjiga nudi nešto što Wangovi restorani ne mogu - nepokolebljivo iskren i osjećajan prikaz nevjerojatnog puta njegove obitelji do uspjeha njihova restorana.“
Ed Levine, osnivač SeriousEats.com i autor knjige „Serious Eater“


„Kad sam se preselio u New York otvoriti moj Pok Pok, mjesecima sam jeo, vjerojatno dva ili tri puta tjedno, u Xi'an Famous Foodsu, probijajući se kroz jelovnik koji mi je u to vrijeme bio nepoznat ali, pokazalo se s vremenom, točno po mome ukusu. Oduševili su me začinjeni, lisnati i mesnati okusi i teksture Xi’an kuhinje. Jednostavno sam se na nju navukao. Danas više ne živim u New Yorku i jedna od stvari koja mi najviše nedostaje su XFFovi liang pi (tanki hladni rezanci), pa kad mi je Jason poslao ovu knjigu, nadao sam se da ću pronaći tajne koje će mi omogućiti da tu gdje danas živim ponovim taj okus koji me proganjao na hladnom pacifičkom sjeverozapadu... i sretan sam što mogu reći da je Jason otkrio sve tajne!
Andy Ricker, nagrađivani chef i dobitnik James Beard Awarda, autor knjige „Pok Pok:
Food and Stories from the Streets, Homes, and Roadside Restaurants of Thailand“

Xi'an Famous Foods: The Cuisine of Western China
(tvrdi uvez)
Izdavač: Abrams Books
Amazon.de: 29,90 eura