Iće i piće

Nova sezona Mugaritza

Velimir Cindrić

Nakon što je ekipa Mugaritza nekoliko mjeseci provela uronjena u razdoblje kreativnosti, taj čuveni baskijski restoran u Errenteriji kod San Sebastiána, 30. travnja započet će svoju 25. sezonu. A to će učiniti s gastronomskom ponudom koja nastoji, kako to kažu domaćini, „dovesti u pitanje logiku okusa“.

„Zašto volimo ono što volimo? Zašto ne volimo ono što ne volimo? Može li okus imati univerzalni karakter? Cilj nam je promišljati o tome kako i zašto naše nepce odlučuje sviđa li nam se nešto ili ne, budući da kultura, navike, genetika i osjetilna percepcija svakog pojedinca igraju zanačajnu igru u ovoj složenoj jednadžbi, zajedno s iskustvima i sjećanjima nagomilanim tijekom vremena“, pojašnjava chef Andoni Luis Aduriz, genijalac na čelu kuhinje Mugaritza.

U tom kontekstu, Mugaritz će nastojati podijeliti različita pitanja sa svojim posjetiteljima, uvijek pozivajući se na jezik hrane i jela kako bi posijao brojne sumnje, dakako u onima koji su prijemčivi za tu ideju, a kakve restoran stalno nastoji riješiti svojom jedinstvenom ponudom i vizijom gastronomije.

Tijekom razdoblja kreativnosti, Andoni i njegova ekipa za istraživanje i razvoj eksperimentirali su s novim kulinarskim tehnikama, kao što je rad s enzimima (na primjer, amilazom, pektinazom i glukozidazom) i nastavili se upuštati u područje fermentacije, problematiku kojom se Mugaritz bavi već dulje od deset godina. Tu je i povratak u botanički svijet, vrlo prisutan u počecima Mugaritza, s herbarijem koji predstavlja okolicu ladanjske kuće koja udomljava Mugaritz.

Tradicionalno, restoran prije početka sezone svake godine radi generalnu probu dan prije službenog otvorenja. Tom prigodom, Mugaritz poziva svoje poklonike da im se pridruže i budu „suputnici“ tog posebnog dana, sudjelovanjem na Desalgoritmo by Mugaritz.

Poklonik ste Mugaritza i pitate se kako sudjelovati i biti pozvani na generalnu probu? Jednostavno - putem objave na Instagramu ili registracijom na desalgoritmobymugaritz.com. Između svih sudionika, slučajnim odabirom bit će izvučena tri sretnika, koji će zajedno s pratnjom (+1) moći biti dijelom generalne probe sezone 29. travnja. Pokušajte!