Na kraju članka o kutjevačkom kraju (čitaj: graševina), kao i u posebnom tekstu na str. 8 iznijeli smo svoju ideju, zapravo prijedlog hrvatskoj predsjednici: da se gospođi Jancis Robinson dodijeli hrvatsko odličje. Obrazloženje (za one koji ne znaju mnogo o tome) pročitajte tamo, a ja ću samo prokomentirati da je zaslužna za najbolju (i besplatnu) promociju hrvatskih vina svih vremena! Mislim da je nepotrebno dodati da naše službene institucije nemaju nikakve zasluge u tome.

Kad budete čitali ove retke, Velimir Cindrić i ja predstavljat ćemo Hrvatsku (I&P) u San Sebastianu na Gastronomici, možda i najjačem gastronomskom kongresu na svijetu. Koliko znamo, drugih iz Hrvatske neće biti. Idemo već petu godinu tragajući za najboljim kuharima svijeta i novostima na svjetskoj gastronomskoj sceni. Idealistički vjerujemo da se ta inozemna znanja jedanput moraju pretočiti i na našu scenu. Osim ako se ne varamo.

Za razliku od svijeta gdje se kultura prehrane odvijaju u barovima i restoranima (a gastronomska događanja imaju svoju logiku), kod nas postoji inflacija eno-gastrodogađanja po gradovima i selima, po gradskim trgovima i rivama, na kojima sudjeluju čak i restorani smješteni tek stotinjak metara dalje. Restorani i lokali koji plaćaju namete i poreze svakodnevno doživljavaju nelojalnu konkurenciju, a paradoksalno je da to često (iz straha od nesudjelovanja?) čine – sami sebi!

Članak o Kutjevu i udruzi njihovih vinara ilustracija je rijetko pozitivne inicijative u Slavoniji. Za razliku od netransparentnih (para)državnih institucija tog tipa, polako, ali sigurno, njihovo zalaganje donosi rezultat. Kvaliteta graševine je neosporna, preostaje još dovršiti priču izvan vinograda. Želimo im mnogo uspjeha u tome jer znamo da situacija nije laka.

Ni ovaj broj ne može proći (da prostite) bez sranja. Zašto vinoteka Vintesa s 28 m2 površine mora imati dva WC-a, zna samo nebo (čitaj odgovorni u Zagrebu koji na svoj način čitaju pravilnik). Vraća nas to u tužnu priču hrvatskoga poduzetništva gdje svi mi mali brižnim poslovanjem (višestrukim okretanjem svakoga novčića u ruci) gradimo državu, a veliki grandomanskim ruletom završavaju u predstečajnim nagodbama, gdje im ista država oprašta zanesenost (vraća krivo uloženo).

Zato ne oklijevajte. Zanosite se i vi! Uskoro su izbori, pa eto idealne prilike… (D. F.)