Iće i piće

Lista El Tenedor: Prema sudu gosta

Velimir Cindrić

U magazinu Iće & Piće, a i na ovome mjestu često sam pisao o listama najboljih restorana, ali rijetko onima, poput američkoga vodiča Zagat, koji restorane svrstava prema mišljenju gostiju. Zato mi je bilo zanimljivo pogledati najnovije izdanje španjolske liste pod imenom El Tenedor, koja se formira baš prema mišljenju samih gostiju. Nije nevažno, jer je Španjolska već dugo vodeća gastronomska nacija svijeta (slažu se to svi osim, naravno, Francuza), ali i zbog toga što Španjolci rado i često, baš poput Amerikanaca, rado izlaze u restorane, pa su zapravo vrlo pozvani znalački procjenjivati njihovu kvalitetu. Osim toga, srednji sloj redovito posjećuje i ponajbolje (čitaj: najskuplje) restorane, što baš i nije slučaj na mnogo mjesta u svijetu. Time iz konkurencije nije, pretjeranom demokratičnošću, izbačena niti jedna skupina restorana, premda se na listi ipak prepoznaje favoriziranje srednjega dijela španjolske restoranske piramide. Na koncu, za taj demokratski poredak vjerojatno ima zainteresiranih među hrvatskim gurmanima, koji rado putuju u Španjolsku (nadajmo se, da će uskoro, kad pandemijske nevolje nestanu ili se barem smire, za to ponovo biti prilike).

U slučaju El Tenedora zapravo se radi o platformi za rezervacije, koja u svrhu promocije svake godine objavljuje svoj popis od 100 omiljenih restorana prema mišljenju španjolskih gostiju. Kriteriji koji su uzeti u obzir za rangiranje popisuju skup komentara, ocjena, rezervacija i opsega posjeta restoranima. Tako se na čelu liste TOP100 2020 (objavljena početkom ožujka) nalazi restoran Casona del Judío chefa Sergia Bastarda, a slijede ga Cenador de Amós Jesúsa Sáncheza, El Portal de Echaurren na trećem mjestu, El Bohío na četvrtom i La Boscana na petom mjestu.

Evo nešto o tim restoranima:

1. Casona del Judío, Santander

Restoran Sergija Bastarda, ocijenjen s dva sunca Repsol (španjolski autoritet na području hrane i pića) i Michelinovom zvijezdicom, posebno se ponosi svojim neospornim prvim mjestom na ljestvici. Prema riječima samog chefa: „Za nas je pravi ponos biti na vrhu liste 'Top100' El Tenedora… I to upravo za 2020, koja je toliko teška za sve. Oduševljeni smo priznanjem za naš rad u La Casona del Judío, ali i čitavoj kantabrijskoj restoranskoj industriji“. Ovaj restoran nalazi se na velikom imanju u kolonijalnom stilu 19. stoljeća, a njegov chef posvećen je inovativnom kuhanju koje posebno uspješno rabi morske namirnice u jelima novih, originalnih okusa.

2. Cenador de Amós, Villaverde de Pontones (Kantabrija)

Sjajno drugo mjesto pripalo je Cenadoru de Amós chefa Jesúsa Sáncheza, kantabrijskom favoritu ovjenčanome s tri Michelinove zvjezdice, čime je ponovio prošlogodišnji plasman. Visoko mjesto zaslužuje, prije svega, kuhinjom koja spaja emocije i kreativnost s tipičnim kantabrijskim okusima.

3. El Portal de Echaurren, Ezcaray (La Rioja)

Pobjednički podij upotpunjuje El Portal de Echaurren u Ezcarayu, chefa Francisa Paniega, restoran koji istražuje veze između tradicionalne i inovativne kuhinje, kojima predstavlja okuse Francisove rodne regije.

4. El Bohío, Illescas (Toledo)

Nadomak top-3 društvu primakao se restoran El Bohíoa, chefa Pepea Rodrígueza, koji bilježi Michelinovu zvjezdicu i priprema „bakina jela“ u kombinaciji tradicije i dobre, staložene gastronomije.

5. La Boscana, Bellvis (Lleida)

Top-5 popunjava La Boscana, također restoran s Michelinovom zvjezdicom, u kojem chef Joël Castanyé nudi kuhinju koja pomno brine o detaljima, kako s tehničkog gledišta, tako i u pogledu prezentacije.


Evo i ukupnog redoslijeda TOP100 restorana El Tenedor 2020:

  1. 1. Casona del Judío by Sergio Bastard - Santander (Kantabrija)
  2. 2. Arbor of Amós de Jesús Sánchez - Villaverde de Pontones (Kantabrija)
  3. 3. The Echaurren Portal - Ezcaray (La Rioja)
  4. 4. El Bohío - Illescas (Toledo, Castilla-La Mancha)
  5. 5. La Boscana - Bellvis (Lleida, Katalonija)
  6. 6. Martín Berasategui - Lasarte-Oria (Gipuzkoa, Baskija)
  7. 7. Koy Shunka - Barcelona
  8. 8. Can Jubany - Calldetenes (Barcelona)
  9. 9. Hermanos Torres Kitchen - Barcelona
  10. 10.Raíces (Carlos Maldonado) - Talavera de la Reina (Toledo, Castilla La Mancha)
  11. 11.Ca l’Enric – La Vall de Bianya (Girona, Katalonija)
  12. 12. HORCHER Madrid - Madrid
  13. 13. L’escaleta – Cocentaina (Alicante, C. Valenciana)
  14. 14. Amelia by Paulo Airaudo – Donostia/San Sebastián (Baskija)
  15. 15. Adrián Quetglas – Palma de Mallorca (Balearski otoci)
  16. 16. El Xato – La Nucia (Alicante, C. Valenciana)
  17. 17. Lluerna – Santa Coloma de Gramenet (Barcelona)
  18. 18. Bagá – Jaén (Andaluzija)
  19. 19. Óscar García’s bastion – Soria (Castilla y León)
  20. 20. Lady Juana de Juan Aceituno – Jaén (Andaluzija)
  21. 21. Oria by Martín Berasategui – Barcelona
  22. 22. Etxeko (Martín Berasategui) – Madrid
  23. 23. Retiro Da Costiña by Manuel Costiña – Santa Comba (A Coruña, Galicija)
  24. 24. Béns d’Avall – Sóller (Mallorca, Balearski otoci)
  25. 25. Miguel Gonzalez – Castadón (Ourense, Galicija)
  26. 26. El Doncel by Enrique Pérez – Sigüenza (Guadalajara, Castilla-La Mancha)
  27. 27. For Sale Moncalvillo (Hermanos Echapresto) – Daroca de Rioja (La Rioja)
  28. 28. El Flaco – Madrid
  29. 29. La Guagua Blanca – Maspalomas (Gran Canaria, Kanarski otoci)
  30. 30. Arume – Palma de Mallorca (Balearski otoci)
  31. 31. Koma – Collado Mediano (Madrid)
  32. 32. Maralba – Almansa (Albacete, Castilla-La Mancha)
  33. 33. Arbore da Veira – La Coruña (Galicija)
  34. 34. Yeyu – Cercedilla (Madrid)
  35. 35. Casamar Restaurant – Llafranc (Girona, Katalonija)
  36. 36. Ikaitz – Donostia/San Sebastián (Baskija)
  37. 37. Orobianco – Calp (Alicante, C. Valenciana)
  38. 38. Elche (Susi Díaz) – Elche (Alicante, C. Valenciana)
  39. 39. Taberna López – Segovia (Castilla y León)
  40. 40. Maro Azul – Barcelona
  41. 41. Andra Mari – Elexalde Galdakao (Vizcaya, Baskija)
  42. 42. Les Moles de Jeroni Castell – Ulldecona (Tarragona, Katalonija)
  43. 43. Abantal – Sevilja (Andaluzija)
  44. 44. Donaire – Costa Adeje (Tenerife, Kanarski otoci)
  45. 45. Buenavista Cabin by Pablo González – El Palmar or Place of Don Juan (Murcia)
  46. 46. Picones de Maria | Food House – Madrid
  47. 47. Arenas Lounge – Tías (Las Palmas, Kanarski otoci)
  48. 48. Atelier Etxanobe de Fernando Canales – Bilbao (Baskija)
  49. 49. DINS SANTI TAURA – Palma de Mallorca (Balearski otoci)
  50. 50. Les Cols Restaurant of Fina Puigdevall – Olot (Girona, Katalonija)
  51. 51. Muna – Ponferrada (León, Castile and León)
  52. 52. Quatre Molins – Cornulleda de Montsant (Tarragona, Katalonija)
  53. 53. Davanti Food & Market – Madrid
  54. 54. La Aquarela – Barranco de la Verga (Las Palmas, Kanarski otoci)
  55. 55. Tula – Jávea (Alicante, C. Valenciana)
  56. 56. Casa Gerardo – Prendes (Asturias)
  57. 57. Emporium – Castelló d’Empúries (Girona, Katalonija)
  58. 58. Trattoria Piccolo Mío – Boadilla del Monte (Madrid)
  59. 59. The Corral de Indianu by José Antonio Campo Viejo – Arriondas (Asturias)
  60. 60. Maruja Limón by Rafa Centeno – Vigo (Galicija)
  61. 61. Felipe Garden Terrace – Navacerrada, (C. Madrid)
  62. 62. Café de Oriente – Madrid
  63. 63. Los Patos, Hospes Palacio de los Patos, Granada (Andaluzija)
  64. 64. Fonda España by Martín Berasategui, Hotel España – Barcelona
  65. 65. Izakaya Han – Madrid
  66. 66. Heaven – Barcelona, Cataluna
  67. 67. Gioia by Davide Bonato – Madrid
  68. 68. Dear Margarita – Santander (Kantabrija)
  69. 69. Marc Fosh – Palma de Mallorca (Balearski otoci)
  70. 70. Canvas – Valencia (C. Valenciana)
  71. 71. Yakiniku Rikyu –Madrid
  72. 72. Nova – Ourense (Galicija)
  73. 73. El Tormo – Madrid
  74. 74. Boroa Jatetxea – Amorebieta-Echano (Vizcaya, Baskija)
  75. 75. El Albero – Toledo (Castile-La Mancha)
  76. 76. Baeza & Rufete – Alicante (C. Valenciana)
  77. 77. Ca n’Ignasi – Inca (Balearski otoci)
  78. 78. Yayo Daporta – Cambados (Pontevedra, Galicija)
  79. 79. Asador Nuevo Porche – Madrid
  80. 80. Temple – Alicante (C. Valenciana)
  81. 81. Vandal Palma – Palma de Mallorca (Balearski otoci)
  82. 82. The José Álvarez Coast – El Ejido (Almería, Andaluzija)
  83. 83. Los Rincones del Marqués, Hotel Palacio de Villapanés (Sevilja, Andaluzija)
  84. 84. A’Kangas by Urrechu – Alcobendas (Madrid)
  85. 85. Gordon 10 – Valencia (C. Valenciana)
  86. 86. Etereo by Pedro Nel – Santa Cruz de Tenerife (Kanarski otoci)
  87. 87. El Retiro de Ricardo Sotres – Pancar (Asturias)
  88. 88. Casa de Manolete Bistró – Córdoba (Andaluzija)
  89. 89. El Pedrusco de Aldealcorvo – Madrid
  90. 90. Verum – Tapas Bar & Restaurante – El Asador de Málaga (Málaga, Andaluzija)
  91. 91. Beat – Calpe (Alicante, C. Valenciana)
  92. 92. Dromo – Badajoz (Extremadura)
  93. 93. La Prensa – Zaragoza (Aragon)
  94. 94. Juan Carlos Ferrando Restaurant – Logroño (La Rioja)
  95. 95. Lillas Pastia de Carmelo Bosque – Huesca (Aragon)
  96. 96. Manolo León House – Sevilja (Andaluzija)
  97. 97. Mesón de Cándido – Segovia (Castilla y León)
  98. 98. Ampar, Hospes Palau de la Mar – Valencia (C. Valenciana)
  99. 99. Yugo de Julián Mármol – Madrid
  100. 100. Los Guayres – Lomo Quiebre (Las Palmas, Kanarski otoci)