Prošle jeseni živnuo je svijet gastronomije, krenuli su gastro kongresi, konferencije i festivali u fizičkome obliku, a obnovljene su i suradnje chefova i restorana u obliku posebnih večera, najprije iz susjedstva, a onda i iz udaljenijih krajeva. Nedavno sam pisao o jednoj takvoj lisabonskog Belcanta i njegovog chefa José Avilleza s Virgiliom Martínezom iz Centrala u Limi, koja se održala u Lisabonu, a koja je najavila nove susrete restorana s različitih kontinenata. Potom je Martínez nastavio svoju europsku „turneju“ suradnjom s barcelonskim Disfrutarom (chefovski trio – Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas) i, na koncu, s Ángelom Leónom iz Aponientea u Cádizu.
A sada je, koncem travnja, tokijski restoran L’Effervescence (chef Shinobu Naemae, vidi intervju: Iće & Piće br.49) objavio svoju prvu suradnju s hvaljenim chefom Kyleom Connaughtonom iz restorana SingleThread (50 Best nagrada „One to Watch“ 2018) u Kaliforniji. Ove večere bit će više od suradnje dvaju restorana s po tri Michelinove zvjezdice – predstavljanje „postpandemijskog“ Tokija i pogled u budućnost gastronomije iz japanske perspektive. Bit će održane dvije večere - u ponedjeljak, 30. svibnja u L’Effervescenceu i u srijedu 1. lipnja u lokalu Citabria Annex.
„Nakon duge razdvojenosti zbog pandemije i strogih zatvaranja u Japanu, ovo je sjajno vrijeme za proslavu ponovnog okupljanja. Pokazujemo svijetu da smo spremni surađivati, okupljati ideje i pokazati što možemo učiniti da zajednički oblikujemo kulture“, rekao je Kyle Connaughton povodom objave suradnje.