Kina je zemlja vaših snova ako ste bili trgovac u srednjem vijeku. Putovanje Putem svile prema istoku značilo je domoći se zlata, srebra, dragulja… Sve je to putovalo je na zapad iz Kine - dragocjena svila, porculan, žad i posebno skupi začini. Čak je i najmanji trgovac sanjao da jednom posjeti tu zemlju kako bi ondje mogao izravno kupiti robu i od nje se obogatiti u Europi.
Ali Kina je bila velika i sastavljena od mnogo različitih provincija, od kojih su sve imale vlastite trgovačke meke. Svako pojedino tržište moglo je samostalno uništiti neukog trgovca. Trebalo je znati kako jeftino kupiti robu, prodati je po mnogo većoj cijeni i, jednako tako, znati koja se roba traži u određeno vrijeme na određenom mjestu. Morali ste sa sobom imati pravo sredstvo plaćanja i poznavati lokalne uvjete. Uspjeh srednjovjekovnog trgovca ovisio je prije svega o tome da je iskusan i da ima više znanja od drugih. Znanje je bio novac, a ljudi su dobro plaćali da bi stekli to znanje. Skupe knjige prenosile su znanje, pogotovo ako ih je napisao iskusan trgovac poput Marka Pola.
„Knjiga svjetskih čuda“ (talijanski: „Il Milione“, doslovno „Milijun“, vjerojatno izvedeno iz Polovog nadimka „Emilione“), na engleskom koji se obično naslovljava „Putovanje Marka Pola“, putopis je iz 13. stoljeća koji je zapisao Rustichello da Pisa prema pričama koje je ispričao venecijanski istraživač Marco Polo. Knjiga opisuje Polovo putovanje Azijom između 1271. i 1295. i njegova iskustva na dvoru Kublaj-kana.
Rustichello da Pisa, knjigu je napisao na temelju priča koje je čuo od Marka Pola kad su zajedno bili zatvoreni u Genovi. No, Polova knjiga nije, kao što bi mnogi rekli, zgodna zbirka mitova, anegdota i bajki. To je izvješće trgovca koji dokumentira sve što bi moglo biti od koristi budućim putnicima. Već za njegova života, rukopis Marka Pola preveden je na mnoge različite jezike. Bio je jedinstveno uspješan, i to u vrijeme kada tiskarski stroj još nije bio izumljen, a zanimljivo je da sačuvano oko 150 rukopisa na velikom broju različitih jezika.
Zašto su to ljudi čitali? Pa, možemo samo nagađati. Sigurno ne samo zbog priča o čudima. Za sve koji su razmišljali o trgovini s Kinom, Il Milione je bio nezaobilazan vodič. I kad je Kristofor Kolumbo planirao svoj pomorski put do Indije, konzultirao je Polovu knjigu. Njegov primjerak je sačuvan, uključujući bezbrojne rukom pisane bilješke vjerojatno najpoznatijeg čitatelja „Il Milionea“.
Ipak, do nedavno ta knjiga nije prevedena na jedan važan jezik – onaj gastronomski. A sada je i on tu. Naime, Lasarte, gurmanski hram legendarnog chefa Martína Berasateguija u Barceloni i prvi restoran koji je u Gaudijevu rodnom gradu uknjižio maksimalne tri Michelinove zvjezdice (2017), sada predstavlja „Il Milione', novu kulinarsku viziju kojom Berasategui, njegov glavni chef Paolo Casagrande i cijela ekipa Lasartea istražuju granice kulinarske izvrsnosti.
Na isti način na koji dnevnici Venecijanca Marka Pola govore o čudima koja je otkrio tijekom svojih legendarnih putovanja izvan poznatog svijeta 13. stoljeća, Paolo Casagrande, također podrijetlom iz regije Veneto, upustio se u avanturu istraživanja kulinarskih granica Lasartea, stvarajući novi degustacijski meni uz uporabu tehnika i namirnica otkrivenih tijekom njegovih putovanja i putovanja Martína Berasateguija.
Ta nova kulinarska vizija Lasartea odvija se u ekskluzivnoj privatnoj prostoriji, ranije poznatoj kao „Chef’s Table“, privilegiranom prostoru na prvom katu restorana, s atraktivnim pogledom na kuhinju. Kako bi ga pretvorili u okruženje dostojno za „Il Milione“, tvrtka Makeat, specijalizirana za gastronomske inovacije, i Domingo Estudio, kreativni dizajnerski studio, potpuno su obnovili prostor. Sada on uključuje i pomno odabranu zvučnu podlogu, programirano osvjetljenje i aromatični ambijent za stimuliranje osjetila, što sve zajedno predstavlja suptilno i elegantno usavršavanje doživljaja objedovanja.
„Il Milione“ je, konkretno gledano, kulinarsko putovanje u trajanju od tri i pol sata za najviše osam osoba, i to kroz omiljene kulinarske regije Paola Casagrandea i Martína Berasateguija - Veneto, Baskiju i, prije svega, Mediteran, ali i Aziju i Latinsku Ameriku. Meni od 13 sljedova, osmišljen isključivo za ovo mjesto, karakterizira iznimna definiranost i čistoća okusa, profinjena ljepota prezentacije i vrhunska kvaliteta namirnica.
U osmišljavanje tog „putovanja“ bila je uključena čitava ekipa Lasartea. Joan Carles Ibáñez, poznati maître d' i glavni sommelier restorana, vodi čitav doživljaj koji je opremljen ekskluzivno dizajniranim posuđem, čašama i priborom za jelo najviše kvalitete, kao i iznimnim prirodnim tekstilima. Uz to, Ibáñez nudi tri kombinacije sparivanja menija s vinima, koje uključuju probrane španjolske etikete, kultne međunarodne marke i najbolje cuvée slavne šampanjske kuće Maison Krug, inače pojma za vizionarsku nekonformističku filozofiju. Xavi Donnay, glavni slastičar Lasartea, na čelu je odjela zaduženog za preddesert, desert i petit-fours, čime još jednom dokazuje zašto ga je The Best Chef Awards 2020. proglasio Najboljim svjetskim slastičarem.
No „Il Milione“, dakako, nije samo prostor, već i kulinarsko istraživanje jedne od najdugovječnijih i najuglednijih ekipa fine dininga u svijetu, čije je polazište pitanje: „Što je to više od izvrsnosti?“
Naravno da je novitet izazvao veliko zanimanje medija, a posredno i gurmana diljem svijeta. Recimo, u prosincu je magazin Forbes pisao ovako: „Il Milione je jedan od najcool restorana za 2025, iako tehnički to i nije restoran, već ekskluzivni privatni stol za kojim chefovi Paolo Casagrande i Martín Berasategui iz Lasartea s tri Michelinove zvjezdice u Barceloni provode kulinarsko istraživanje nadahnuto drevnim putovanjima Marka Pola. Nije lako zamisliti, zar ne? Dakle, očekujte tri i pol sata svih vrsta okusa, kulinarske parade najviše razine, najdelikatnije probrana vina i najčudesnije posuđe i čaše, čitav spektakl koje će se odvijati pred vašim očima u impresivnom okruženju u kojem se glazba, svjetla i arome spajaju kako bi poboljšali vaše kulinarsko iskustvo. Ako imate dovoljno sreće da na svom sljedećem putovanju u Barcelonu pronađete put do te sobe s maksimalnim kapacitetom od osam gostiju, nemojte propustiti priliku. Možete li zamisliti posjet Barceloni okrenut leđima Gaudiju? Pa, „Il Milione“ bi bio nešto slično.
Nekoliko mjeseci poslije, imao sam prilike posjetiti Lasarte i podvrći se njegovom klasičnom meniju (o čemu ću pisati u posebnom prilogu) i s manjom skupinom kolega također uroniti u doživljaj „Il Milionea“. I doista mogu potvrditi da se radi o nečem sasvim drukčijem od standardnih vrhunskih fine dining restorana, ali i potpuno različitom pristupu od takozvanih multi-osjetilnih „spektakl“ restorana s video projekcijama, nastupima umjetnika i virtuoza svih vrsta, nešto što je ustoličio šangajski Ultraviolet by Paul Pairet, prvi restoran te vrste koji ujedinjuje hranu s multi-senzornom tehnologijom kako bi stvorio impresivno iskustvo objedovanja, smjer koji danas predstavljaju danski Alchemist i Kadeau, oba u Kopenhagenu, naravno na različite načine, ali oba s društveno i intimno angažiranim porukama. S druge strane, Lasarteov Il Milione nudi znatno sofisticiraniji, neagresivni utjecaj na gosta, koji zvukovima, svjetlom, glazbom i mirisima putuje neotkrivenim svijetom Marca Pola.
Evo kako je izgledao meni:
Sitni zalogaji „Vezano morima“: Hrskavi amarant, Lažna britvasta školjka, Tart od bundeve, Topinambur origami, Hrskavi lotosov cvijet karabiner kozice
Biseri mora: Kamenice
Užitak svile: Maslac i kavijar
Podrijetlo: Millefeuille od gusje jetre (Martín Berasategui, dimljene jegulje, mladi luk i zelene jabuke
Plima „More, šuma i planina“: Školjke i alge
Svića: Naša hobotnica i lignje na galicijski način
Čuda „Kromatski vrt“: Hladni bijeli sok od šparoga, jagoda i kozica
Tisuću godina povijesti: Divlji rižoto s kopna i iz mora
Dubina: Kraljica (ili kraljevska skuša, op.a) na žaru s prženom ribom, korijenom tartufa, rakom s anisom i redukcijom amarena višnje
Zavođenje: Srnetina marinirana u kojiju (kuhana riža i/ili zrna soje koja su inokulirana fermentacijskom kulturom aspergillus oryzae, op.a) s kompotom od naranče i espelette paprike te prozirnim sokom brusnice
Hoshigaki (klasični japanski zalogaj od sušenog voća, op.a): Kaki, maslina i datule
Nektar: Miso, badem i yuzu
Oda kakau: 100% kakao
Délices sucrés: Izbor petit foursa
Na koncu, neminovno se nameće i pitanje cijene tog ekskluzivnog doživljaja. Za degustacijski meni „Il Milione“ treba izdvojiti 490 eura po osobi, a za sparivanje s vinima „Artemide Wine Harmony“ dodatnih 340. Ukoliko želite posebnije sparivanje, tu je „Wine Harmony Il Milione“ za 590 eura ili ultra luksuzni „Champagne Krug Wine Harmony“ za 810 eura (sve cijene vrijede do 16.08. 2025). „Il Milione“ doživljaj može se rezervirati za minimalno 4 i maksimalno 8 osoba, a dostupan je od srijede do subote u dva posluživanja dnevno – u 13 i 20 sati.