Sredinom ožujka uputio sam se u Lisabon povodom proslave portugalske gastronomije pod nazivom „Pet Michelinovih zvjezdica u Fifty Seconds“. Zvuči intrigantno i primamljivo, što i jest bilo, a objašnjenje je jednostavno. Naime, Rui Silverstre, chef lisabonskog restorana Fifty Seconds (1 Michelinova zvjezdica) primio je u goste dvojicu slavnih portugalskih chefova, Hansa Neunera iz restorana Ocean (Algarve, 2 Michelinove zvjezdice) i Ruija Paulu iz Case de Chá da Boa (Porto, 2 Michelinove zvjezdice), kako bi zajednički osmislili meni koji slavi bogato kulinarsko naslijeđe Portugala i njegovu živopisnu povezanost sa svijetom.
Smješten 120 metara iznad grada, Fifty Seconds se nalazi u hotelu Myriad. Tajna imena restorana je u tome da se gosti do njega uspinju dizalom kojem je od prizemlja do ulaza u lokal potrebno točno 50 sekundi. Ujedno, blagovaonica restorana, jedna je od najupečatljivijih u Portugalu, posebno zbog nezaboravnog pogleda.
Fifty Seconds je otvoren 2018, a Michelinovu zvjezdicu osvojio je već godinu poslije. Chef Rui Silvestre, koji je kuhinju počeo voditi prije godinu dana, nedavno je na godišnjoj gala priredbi Michelina potvrdio tu zvjezdicu, dok je sommelier restorana Marc Pinto osvojio titulu Najboljeg sommeliera u Portugalu za 2025, čime je odano priznanje za njegovu usredotočenost na sjajna portugalska vina.
Degustacijski jelovnik Ruija Silvestrea od 14 sljedova koji se svakodnevno poslužuje, odaje počast ravnoteži portugalskih okusa i iskonskoj ljepoti mora, ali je i pod utjecajem indijskog i afričkog naslijeđa njegove obitelji, posebno u pogledu začina. Njegovo kuhanje je precizno, ekspresivno i duboko osobno. A sada je taj svoj stil i trenutačni degustacijski meni, na jednu posebnu večer, postavio kao temelj za suradnju s dva velika portugalska kulinarska talenta.
Druga stranica trokuta spomenute 6-eroručne večere bio je Hans Neuner, vizionar koji stoji iza restorana Ocean, a koji je proveo godine stvarajući konceptualne jelovnike koji prate globalne veze Portugala, od puteva začina na Madeiri i Azorima do tradicije Brazila, Mozambika, Zelenortskih otoka i Azije. Njegov najnoviji degustacijski meni spaja te utjecaje, kulminirajući u posljednjem poglavlju koje obuhvaća Havaje i sjevernoameričku istočnu obalu.
Chef rođen u Austriji dodaje najrazličitije utjecaje stečene na svojim redovitim godišnjim putovanjima, kao i one koje su Portugalci preuzimali tijekom „Doba otkrića“. Svojom kuhinjom, chef goste vodi na putovanje azijskim kontinentom sa svojim menijem „Ekspedicija u Aziju“, koji spaja portugalske okuse sa začinima, teksturama i svježinom azijske kuhinje. Glavni primjeri su kimchi poslužen s prepelicama u vlastitom jusu i tradicionalna juha s okruglicama i tofuom. Oba jela nude savršenu kombinaciju okusa i teksture.
U međuvremenu, Rui Paula iz restorana Casa de Chá da Boa Nova nastavlja svoju poetsku interpretaciju portugalske pomorske kuhinje. Smješten na liticama Leça da Palmeira, njegov restoran s dvije Michelinove zvjezdice pretvara valove, poeziju i povijest Portugala u duboko doživljajno iskustvo. Inspiriran stihovima poznatog portugalskog pjesnika Luísa Vaza de Camõesa, njegov degustacijski jelovnik, „Cantos“, ponovno osmišljava portugalsko pripovijedanje kroz okus.
Rijetko je koncept „donijeti more na trpezu“ prikladniji i autentičniji od onoga što nudi taj restoran gdje se valovi lome gotovo u samoj blagovaonici! U jedinstvenoj i spektakularnoj građevini (službeno uvrštenoj na popis nacionalnog spomenika), chef Rui Paula predstavlja kuhinju inspiriranu stihom („Do sada neistražene vode“) već spomenutog pjesnika Luísa Vaza de Camõesa, u njegovom najslavnijem djelu, „Luzitanci“. Bit tog stiha predstavljena je sažetim, dojmljivim i dobro strukturiranim degustacijskim menijem, koji se može naručiti u varijantama od 6, 12 ili 21 sljeda. Njegova kuhinja, koja je usredotočena na pomorski svijet i koja uvijek u potpunosti rabi zaista izuzetne sastojke (purpurna kozica u kombinaciji s brokulom i kvrgavom limetom, lignje „Chanel“, kovač s britvastim školjkama i kvinojom…), ima snažan fokus na prezentaciju, teksturu i okus, kao i na suvremene tehnike koje izvlače maksimum iz izvanredne ribe i plodova Atlantika. Kad mu vrijeme dopušta, chef uživa i u druženju sa svojim gostima u blagovaonici.
Ujedinjeni zajedničkom strašću prema moru i njegovim gastronomskim blagodatima, trojica chefova osmislili su meni koji je spojio tradiciju i inovaciju, slaveći apsolutno najbolje morske namirnice koju Portugal može ponuditi i ponudio jela višeslojnom iskustvu vođenom tim delicijama. Ukratko, rijedak susret majstora vrhunske portugalske kuhinje i proslava portugalske gastronomije. Naravno, rezervacije su planule.
Evo kako je izgledao meni (riječju i slikom):
Gljive, citrus, inćuni (Rui Silvestre)
Rak, Singapur, shiso (Rui Silvestre)
Wasabi, crni češnjak, cikla (Hans Neuner)
Taco, plodovi mora (Rui Paula)
-
Morski ježinac, luk, Imperial Gold (pale lager) (Rui Silvestre)
Gof, jelapeño, krastavac (Rui Silvestre)
Plavi hlap, ananas s Azora (Rui Paula)
Tuna, ossetra kavijar, wasabi (Rui Silvestre)
Velika grimizna kozica, koleraba, kampot papar (Kambodža) (Hans Neuner)
Dimljena jegulja, masala, cikla (Rui Silvestre)
Hobotnica, aioli, gochujang (Rui Silvestre)
Romb, srčanke (školjka), yuzu koshō (Rui Silvestre)
-
Citrus, shiso, đumbir (Patricia Godinho)
Lješnjak, brusnice, kokos (Patricia Godinho)
Aletria, mango, rogač, pistacije, čokolada s klinčićem, karamel (Patricia Godinho)