Konačno! I zasluženo! U najnovijem press izvješću sa značajnog natjecanja Bocuse d'Or u Budimpešti (10-11. svibnja 2016.), gdje nas je zastupao Tomislav Karamarko (kuhar, naravno!), u sastavu žirija pročitali smo i na svoje oči vidjeli:
Tasting Jury
The judges sitting on the Tasting Jury have the task of marking the
contestants on criteria such as presentation, taste, cooking, respect of
the products, and originality of the dishes. It is composed as follows :
Jasno i evidentno! Damir Crleni i restoran hotela Turist u Varaždinu našli su se u društvu kolega Petera Goosensa (restoran Hof Van Cleve) i Jonnie Boera (restoran De Librije), svaki s (dične) 3 zvjezdice Michelina! Ove druge (koje smo podebljali, a imaju samo 1*) spominjemo tek toliko, jer naš ima 3!
A, sad… probudimo se!
Davno je netko na zidu napisao: Piše p . . . a, a nije. Možemo to primijeniti i ovdje: Piše 3*, a nisu!
Barem nisu 3M(ichelin)*. Mali nesporazum je u tome što ove (svjetske) zvjezdice uz Belgiju i Nizozemsku znače upravo to što jesu: 3 Michelinove zvjezdice, tj. najprestižnije (jedno od najvažnijih) priznanje za kuhare i restorane. Uz Damira Crlenija i hotel Turist također stoji 3*, a to (samo) znači da po hrvatskoj kategorizaciji hotela Turist ima 3 zvjezdice. Nevažno je kako je došlo do te zmešarije, ona upravo sjajno ilustrira nesporazume Hrvatske i svijeta (ne samo) u ugostiteljstvu.
Žao nam je ako smo vas razočarali s naslovom. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.
O samom natjecanju i problemima čitajte u sljedećem blogu.