Iće i piće

Gastro zvijezda Hrvatske

Velimir Cindrić

Blog nije ni dnevnik niti revija, premda mnogi o toj formi razmišljaju negdje u smjeru te dvije stvari, negdje između ispovijesti i praktičnoga. No, blog nije ni jedno niti drugo, ali zasigurno uključuje elemente obojeg. I gdje je tu onda blog o hrani, jedna od najpopularnijih grana tog internetskog načina izražavanja? Nedvojbeno je da se radi o vrlo popularnoj i vidljivoj kategoriji, naginjala ona ispovijedanju ili praksi, informativnosti ili esejizmu, afirmativnosti ili kritičnosti… A u Hrvatskoj? Očito je da se radi o plodnome tlu, jer smo, eto, dobili i prvu nagradu posvećenu blogerima, odnosno blogovima o hrani te, ujedno, i prvu Gastro zvijezdu Hrvatske - Nasju Duplančić s bloga Mama, ja sam gladan.

Ako je nekome sada čudno da se na jednom blogu piše o drugima, treba znati da je Iće i piće oduvijek bilo inkluzivno i podržavalo zdravu konkurenciju, jer su svi mediji koji se na korektan i ozbiljan način bave gastronomijom (često su i amateri stručniji od profesionalaca) – dobrodošli. Ukratko, što nas je više, to smo svi jači. I tu ne mislim samo o medijima već i ljubiteljima hrane uopće, koji na ovaj ili onaj način pridonose gastro kulturi kojoj težimo. To konkretno opisuju engleske sintagme think big i think small. Ako netko, recimo, voli peći kruh ili kolače, ne znači nužno da mora postati pekar ili slastičar. U ovome slučaju to može podrazumijevati pokretanje bloga o hrani, pohađanje tečaja o fotografiji hrane ili učenje o organskoj kemiji, potonje makar i uz pomoć popularne knjige Harolda McGeeja On Food and Cooking.

Jedan od dobrodošlih načina jest i vrednovanje gastro blogova, kojim se skreće pozornost na hranu. U tome svjetlu treba gledati i na Dodjelu nagrada za najboljeg food blogera godine u regiji, Gastro zvijezda 2018. Naime, 26. studenog u zagrebačkome hotelu Esplanade predstavljena je, kako je to najavio sam organizator, krema kreme regionalnih blogera, ljudi koji svojim vlastitim snagama i trudom osvježavaju internet scenu.

Taj dan koncem studenoga obilježile su neke nove gastronomske priče, a u njihovu nastavku proglašeni i najbolji blogeri regije. Titulu Gastro zvijezde i nagrade sponzora osvojila je, spomenuo sam već, Nasja Duplančić s bloga Mama, ja sam gladan, koja je također odnijela pobjedu i u kategoriji Tradicionalna kuhinja. Pobjednica kategorije Zdrava hrana je Helena Jakoliš s blogaZdravo i slasno, a pobjednica kategorije Slastice je Nevena Josipović s bloga Mama Drama. U kategoriji Najbolje fotografije pobjedu je odnijela Sandra Rončević s bloga O slanom i slatkom: o svemu, dok je u kategoriji Najbolji video pobijedila Ena Kokanović s bloga Foodgasm by Ena.

Budući da bi detaljnije pisanje o tim gastro blogovima bilo poput plesanja o arhitekturi, najbolje je da čitatelji sami provjere koliko originalni i profesionalni, da i ne spominjemo zanimljivost, znaju biti i amateri, oni koje na kuhanje i pisanje tjera čista strast, bez obzira na brojne poslovne i obiteljske obveze (činjenica jest da su svi uže nominirani kandidati za nagrade bile - žene). Vjerujemo da će mnogi postati vjerni pratitelji pobjedničkog, ali i ponekog drugog nagrađenog bloga, odnosno blogera.

Da se često ne radi o nimalo lakom i frivolnome štivu, dokazuje i nedavna reakcija javnosti na jedan tekst Gastro zvijezde godine, Nasje Duplančić, čija su razmišljanja o metodama odgoja nekad i danas postala pravi hit, uzburkala strasti i mnoštvo sukobljenih mišljenja, premda sama autorica u tom tekstu ne zagovara niti jednu od strana, već traži zlatnu sredinu. Savršen dokaz da dobar tekst može premostiti jaz između bloga i takozvanog ozbiljnog novinarstva.

Ili kako mi je o prvom izdanju biranja najblogera godine sažeto rekao Domagoj Jakopović Ribafish, urednik portala Gastro.hr i idejni tvorac Nagrade:

Gastro zvijezda je divna, višemjesečna potraga za najzanimljivijim i najkompletnijim food blogerom regije. Družili smo se, pili, jeli, svađali, i konačno shvatili da radimo stvarno lijepu stvar. I da bez obzira na to što na dodjeli nagrada u Esplanadi nisam stigao pojesti niti jedan kolačić, nastavljamo još bolje i jače! Jer, dobro jesti se mora!