Gurman koji posjećuje Berlin zasigurno dobro poznaje restoransku scenu grada i pri svakom dolasku priušti se večeru u nekom od ponajboljih lokala - Rutz (tri Michelinove zvjezdice) ili, pak, CODA Dessert Dining (rijetkost i posebnost vrijedna posjeta Berlinu), Horváth (sjajan origanalni autorski pristup austrijskojpanonskoj kuhinji), Tim Raue (za one koji vole
chefovske TV zvijezde), Lorenz Adlon Esszimmer (za klasičare luksuznog objedovanja) ili Facil („osvježavajuća kombinacija elegantnih laganih jela s naglaskom purističkog luksuza i moderne avangarde“), od kojih sve krase po dvije zvjezdice. Gurman će, nadalje, za druge obroke odsbrati ono što mu je najdraže, recimo neki od brojnih izvrsnih etničkih restorana (prije svega iz azijske palete Le Duc Ngoa, „kralja Kantstrasse“). No, jednako tako zanimat će ga otkriti i nove adrese, ne samo iz svijeta hrane, već i pića. Za njih sam izdvojio devet prijedloga (nove i novije te jedan klasik) koje sam imao prilike posjetiti ovoga srpnja, a koji će ih sigurno oduševiti.
Dóttir (Hotel Chateau Royal Berlin, Mittelstraße 41)
Novi boutique hotel Château Royal u četvrti Berlin Mitte krije novi restoran koji tiho redefinira pojam fine dininga. Ime „dóttir“ (islandski „kći”) otkriva da ga vodi žena, a fokusiran je na povrće i posvećen dubokim zaokruženim okusima od pažljivo biranih namirnica, dok istovremeno poboljšava dobar stari osjećaj klasičnog objedovanja.
U Dóttiru se nije teško osjećati kao kod kuće. Restoran poslužuje hranu u međusobno povezanim sobama u prizemlju hotela i nudi ugođaj lijepo uređene gradske kuće ispunjene zbirkom suvremene umjetnosti.
Chefica Victoria Eliasdóttir provela je prve tri i pol godine svojeg usavršavanja u Sjávarkjallarinnu (Podrum plodova mora) na rodnom Islandu, pod vodstvom chefa Ingimara Alexa Baldurssona, te potom Steinna Óskara Sigurdssona, u vrijeme kada je nova nordijska kuhinja bila u usponu. Nakon toga je otišla u slavni Chez Panisse u kalifornijskome Berkeleyu (vodi ga revolucionarna chefica Alice Waters), jednog od začetnika sezonske „farm to table“ kuhinje, prije negoli se vratila u Europu, točnije u Berlin. Otad je Berlin bio njezina baza za seriju pop-up restorana pod imenom „Zasad“, kako u zemlji, tako i inozemstvu. Nakon toga, od 2015. vodila je sada već legendarnu, prvu inkarnaciju Dóttira na istoj lokaciji, prije negoli je zgrada renovirana. Usput, Eliasdóttir je neprestano usavršavala i razvijala vlastitu kuhinju:
„Za mene su 'granice' nove nordijske kuhinje zamijenjene otvorenijim nizom metoda kuhanja i uporabom namirnica, dok je etički aspekt postao bitniji. Dobra kuhinja nije posluživanje iste hrane iz dana u dan, već nastojanje da se pokaže što je u sezoni, kao i kuhanje ukusne hrane od onoga što je trenutačno dostupno i što najbolje odgovara našem znanju“.
Eliasdóttir nastoji raditi s proizvođačima svježih namirnica iz regije, kada je to moguće, ali i šire, kada je to potrebno. Bez obzira na godišnje doba, povrće uvijek ima vodeću ulogu u njezinim jelima („Nismo vegetarijanski restoran, ali fokusirani smo na povrće“, reći će).
Kruna gastronomskog iskustva u restoranu Dóttir je sezonski definiran degustacijski meni od pet slijedova s vinskim kombinacijama, koji se služi u večernjim satima, kao i sezonski jelovnik za ručak s dva slijeda. Ovosezonsko jelo s potpisom je, recimo, „In Beans We Trust“, koje se priprema od graha pilarica s male farme u Španjolskoj, kuhanog s dimljenim gljivama, crème fraicheom, bundevom, koricom naranče i keljom. Grah, za mnoge skroman prilog, sa svojim bogatim umami okusom i u kombinaciji aromatičnih tekstura, zvijezda je predstave u toj redefiniciji vrhunskog restorana.
Zarazna i potpuno nedogmatična ljubav sommeliera Alexandera Brauera prema vinu savršeno pristaje Dóttirovim jelima. „Mlad samo restoran u mladom hotelu, pa trenutačno u ponudi imamo tek neštoi više od 250 vina, prirodnih, klasičnih i nekih manje poznatih dragulja te oko 2000 boca u podrumu“, kaže Brauer.
Bar Freundschaft (Mittelstraße 1)
Skriven između postaje Friedrichstrasse i knjižnice Sveučilišta Humboldt, u podrumu ispod berlinske podružnice FAZ-a, čeka sofisticirani vinski Freundschaft. Žodmah treba reći da se za 26 metara dugačkim ovalnim šankom od njemačkog hrasta služi do kasno u noć.
Bar, koji su 2018.otvorili Austrijanci Johannes Schellhorn i Willi Schlögl, posluje pod geslom „Vina s podrijetlom. Vina uz prijateljstvo“ ima posve nedogmatičnu vinsku kartu - nema neku zemlju u prvome planu, već samo zanimljiva vina. Freundschaft je mjesto za one koji žele kušati nešto dobro bez pretenzija. Doduše, vlasnici ne mogu poreći utjecaj svojih austrijskih putovnica. Na izbor je 800 vina, a ima i piva i rakija. A što se tiče koktela, ništa osim gin tonica.
Frühstück 3000 (Bülowstraße 101)
Mnogi gurmani posebno cijene dobar doručak, pa trebaju znati za jedan lokal s motom: „Bolji berlinski doručak“. Naime, Frühstück 3000 novi je berlinski restoran posvećen baš doručku. Ima za cilj Berlinu dodati mjesto gdje se najvažniji obrok dana slavi onako kako i treba - raznolikošću i kreativnošću na najvišoj razini. Dakle, jasno je da ciljaju na nešto više od kobasica, sira i pekmeza.
Frühstück 3000 savršen je za početak dana i radi svaki dan, i to od ranog jutra do kasnog poslijepodneva, čime ukida granice između jutra, podneva i večeri, odnosno između doručka, ručka i večere (rezervacije su moguće u bilo koje vrijeme). Budući je Berlin grad bez granica, i ideja doručka također se može preispitati.
Restoran krasi ležeran, ali profesionalan ugođaj, sa savršenom i pažljivom poslugom. Što je na jelovniku? Mješavina modernih interpretacija jutarnjih klasika i sezonskih specijaliteta - svježih, domaćih, iznenađujućih… Veganski Bircher müsli, francuski tost s umakom od krkavine (pasji trn) i naranče, rajske palačinke s tonkom, kao i međunarodni specijaliteti poput shakshuke (magrebsko jelo od jaja poširanih u umaku od rajčice, maslinovog ulja, paprike, luka i češnjaka, obično začinjenih kimom, paprikom i kajenskim paprom), pokladnica od slanutka s jogurtom od mente ili azijski goveđi tartar.
Svaj jela spravljena su od namirnica najbolje kvalitete i, kad god je to moguće, od regionalnih proizvođača. U Frühstücku 3000 pronaći ćete i delicije poput pršuta ibérico, odlične francuske sireve i ljetne tartufe iz Italije. Uostalom, ne možete uživati u vrhunskome doručku bez vrhunskih namirnica. To se, naravno, odnosi i na kavu. Ona se za lokal peče ručno u maloj pržionici Kaffeepur u četvrti Kreuzberg. Na raspolaganju su i različiti čajevi, šampanjci, izbor suvremenih vina, ekskluzivni kokteli kućnog barmena te svježe cijeđeni sokovi i smoothieji.
Frühstück 3000 lansirala su tri strastvena poklonika doručka - Maximiliane Wetzel, Martin Pöller i Lukas Mann, profesionalni ugostitelji s dugogodišnjim iskustvom u vrhunskoj gastronomiji. Maximiliane i Martin upoznali su se tijekom obuke u Hotelu Adlon, vodećem berlinskom hotelu s pet zvjezdica, a potom su nanizali pozicije u legendarnom restoranu Margaux Michaela Hoffmanna, u popularnom Nobelhart und Schmutzig te Grill Royalu. Chef Lukas Mann radio je, između ostaloga, i kao glavni slastičar i sous chef u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice, Lorenz Adlon Esszimmer.
„Frühstück 3000 je restoran koji smo tražili godinama. Pruža kulinarski doživljaj, opušten, ležeran i beskompromisan“, kaže Maximiliane Wetzel. Otkrijte ga i vi.
Velvet Bar Berlin (Ganghoferstraße 1)
Smješten u središtu četvrti Neukölln, u vrlo elegantnome ambijentu Velvet poslužuje maštovite kokteli sa sezonskim sastojcima (isključivo lokalne namirnice, pa nema niti klasika s tropskim sastojcima). Fokus je, dakle, na lokalnosti i sezonalnosti, zbog čega se karta koktela mijenja svaki tjedan - ovisno o tome što cvjeta i raste, što svaki novi posjet čini uzbudljivim. U proljeće se nude pića sa svježim cvjećem, ljeti je u čašama bobičasto voće, a zimi orašasti plodovi. Tu također znaju preraditi i neobične sastojke poput rajčice i šafrana u ukusne koktele, sve zahvaljujući znatiželji i eksperimentiranju koje provode u „laboratoriju“ bara, smještenome odmah iza glavne sale, opremljenom svom najsuvremenijom opremom i oboružanom znanjima vlasnika, vrsnih koktel majstora.
Nemojte smetnuti s uma da je Velvet među najboljim koktel barovima u Berlinu.
SAKE 36 (Reichenberger Str. 36)
SAKE 36, trgovinu, kušaonicu i meku japanskog premium sakea osnovali su u četvrti Kreuzberg Maximilian Fritzsch, Richie Hawtin i Laura Käding, kako bi podijelili svoju strast, viziju i znanje o suvremenom japanskom sakeu. Kada su se njih troje upoznali 2017, brzo su shvatili da mogu proširiti svijest o različitim okusima sakea diljem Europe. Zamislili su primamljivo mjesto gdje bi kupcima i lokalnim tvrtkama mogli predstaviti širok izbor sakea, te održavati degustacije i posebna događanja.
Vlasnici u lokalu SAKE 36 dijele viziju stvaranja meke za vrhunski japanski sake u Europi, mjesto gdje se ljudi mogu sastajati, kušati, raspravljati i kupovati boce iz široke ponude vrhunskog sakea u svježem stanju. Sav sake osobno su odabrali, a ponuda uključuje proizvođače s kojima surađuju već dulje od desetljeća.
Domaćini tvrde da je danas ključno vrijeme za japanski sake jer su mnogi proizvođači koje predstavlju sada pod vodstvom nove generacije, ljudi željnih proizvodnje tradicionalnog sakea sa suvremenim licem. Ponosni su što podržavaju i javnosti predstavljaju predanost i umijeće tih ljudi. Sake uvoze izravno hladnjačama, sa zajamčenim lancem hladnog uvoza od proizvođača do njihove trgovine, kako bi ga mogli ponuditi u najboljem mogućem stanju.
Bez obzira jeste li početnik ili ekspert u svijetu sakea, uputite se u Kreutzberg i zajedno s domaćinima zaronite u čarobni svijet tog plemenitog japanskog pića.
HOLZMARKT (Holzmarktstraße 25)
U Berlinu od 2012. postoji kooperativna gradska četvrt „Holzmarkt 25“, izravno na obali rijeke Spree. Sve je počelo sa samo nekoliko šatora i balona na prašnjavom pješčanom tlu, ali je na otvorenje pohrlilo na stotine Berlinčana. Projekt pokazuje kako može funkcionirati urbani razvoj koji vode sami korisnici. O mjestu gdje se nekada nalazio Mörchenpark, čijoj se zelenoj površini obale i danas može slobodno pristupiti, danas brinu dva vrtlara iz zadruge. Tu možete popiti hladno piće, neko dobro vino, kao i nešto fino pojesti, sve uz prekrasan pogled na Spree.
Za posjetitelje Holzmarkta stvoreno je mnogo mjesta za uživanje. Na više od 12 000 četvornih metara nalaze se prostori za koncerte, umjetnost i kulturu, gastronomiju, originalne trgovine i mala poduzeća iz kreativnog sektora. Bez obzira tražite li prekrasnu vrtnu pivnicu ili modernu koncertnu lokaciju, Holzmarkt spaja različite ponude. Ulična umjetnost daje zgradama u tom području šaren i živahan izgled. Osim klubova i restorana, tu su i dnevni boravak, agencija za događanja, studio za snimanje, glazbena škola, coworking prostor i foto studio Eyecandy.
Na takozvanoj tržnici u središtu Holzmarkta nalazi se, između ostalog, pivnica „Spreelunke“, pekarnica „Die Backpfeife“, kavana „Holzmarktperle“ i vinoteka. Restoran „Katerschmaus“ smješten je uz obalu rijeke i ima prekrasnu terasu za sjedenje vani s pogledom na Spree. U jednoj od glavnih zgrada nalazi se kazalište „Säälchen“ i salon „Salöön“. Tehno klub „Kater Blau“ i pripadajući restoran „Fame“ smješteni su u visini željezničkog vijadukta. Obvezno mjesto za alternativce.
Truffle Pig Bar (Reuterstraße 47)
Bar mirna ugođaja i prijateljske dobrodošlice, u kontrastu su s uzbudljivom potragom za tartufima koju morate provesti da biste ušli u ovaj „tajni“ bar. Otkrit ćemo samo ovoliko - ne dopustite da vas zaustavi fasada lokala Kauz & Kiebitz, idite svinjskim tragovima na podu i na koncu pritisnite gumb za alarm. Nakon što pronađete bar, ostatak večeri možete provesti za šankom ili se opustiti u dubokim foteljama i dobiti znalačke savjete o kulturi pijenja. Činjenica da ovaj speakeasy bar i dalje postoji nakon pandemije uglavnom je zahvaljujući Vitu Nicotri, koji je oživio san o koktelima srušen u jesen 2021. Od tada ne postoje granice kreativnosti, jer se tu neobični sastojci spajaju kako bi stvorili nježnu eksploziju okusa.
Grill Royal (Friedrichstraße 105b)
Možda nešto stariji član ovog peteročlanog društva, Grill Royal kojeg krasi nadimak „Surf ’n’ Turf u Friedrichstrasse“ nalazi se neposredno uz rijeku Spree. Vlasnici su 2007. pronašli savršeno mjesto za svoju viziju. Cilj im je bio otvoriti restoran u kojem se može izvrsno jesti i ležerno družiti s prijateljima. Konkretno, zamislili su odreske i ribu, šampanjac i puno prostora. U sjevernom dijelu Friedrichstrasse, u srcu nove berlinske četvrti Mitte, pronašli su točno ono što su tražili. Potpuno su preuredili podrum stare istočnonjemačke zgrade, izravno na rijeci Spree. Od tada se Grill Royal etablirao kao stalna pojava u berlinskoj gastronomiji. Tamni drveni podovi, svjetiljke iz 60-ih, rijedak granit, stupovi s ručno izrađenim dimljenim ogledalima, ekscentrične rijetkosti i izbor suvremenih umjetničkih djela stvaraju elegantan i ekskluzivan ambijent.
Restoran koji ugledne njemačke novine Der Zeit nazivaju „novim sjedištem uspješnih galerista, kolekcionara i umjetnika“, ipak nije galerija, već institucija posvećena vrhunskoj kvaliteti mesa, ribe i plodova mora te majstorstvu njihova spravljanja na žaru. K tome, za priloge kuhinja uglavnom rabi organske, regionalne domaće namirnice. Jelovnik je nadopunjen opsežnom vinskom kartom s vinima „starog svijeta“, s posebno pomnim odabirom iz Njemačke i Francuske, kao i fokusom na raritete, za koje su sommelierka Andrea Kauk i njezina ekipa dobili međunarodne nagrade. Ozračje restorana je moderno, sofisticirano i šik, ali ujedno i ležerno i hedonističko. U svakom slučaju, ne radi se o prosječnu restoranu (kažu da bi i James Bond tu volio večerati).
Grill Royal nudi jednostavna jela napravljena od visokokvalitetnih namirnica, a kuhinja pod vodstvom chefa Christiana Lorenza i Christophera Jägera fokusirana je na svježe ulovljenu ribu, plodove mora i visokokvalitetno meso poput japanske govedine iz Koba, irske govedine Donalda Russela ili Omaha Naturala. Posebno mjesto na jelovniku zauzima juneće meso Temmen Queen iz dvorca Temmen u rezervatu biosfere Schorfheide (organska kvaliteta). Ta goveda pasu tijekom cijele godine na prirodnim pašnjacima s brojnim rijetkim biljem i travama, a odlikuje ih posebno aromatično meso koje odležava 2-3 tjedna. Posebni jelovnik koji se svakodnevno mijenja, klasični prilozi i razni umaci naglašavaju organske i regionalne proizvode.
Wax On Berlin (Weserstr. 208)
Nedavni dodatak mnogim barovima berlinske Weserstrasse, Wax On nudi nešto sasvim drukčije, donoseći vrhunske tehnike koktela i svjež pristup. Mozak iza Wax On-a je barmen Sam Orrock, prethodno iz Scout-a u Londonu. On rabi opremu poput rotacijskih isparivača i centrifuga za stvaranje sastojaka za sažeti izbor pića koja se uvelike oslanjaju na klasiku. Rezultat je iznimno zanimljiv, a sva po razumnoj cijeni. Old Fashioned, recimo, sadržava maslac od kikirikija i jagode, Gimlet je napravljen od mezcala, verbene i vetivera, i tako dalje. Pivo je dostupno točeno, s prirodnim vinima na čaše i triom opcija bez alkohola koje su jednako zanimljive kao i sve ostalo. Tu je i kamin uz koji možete uživati uz fino piće u hladnoj berlinskoj noći.