Na ovome mjestu već sam pisao o prvom izdanju projekta 50 Next za 2021, koji je predstavio mlade ljude koji oblikuju budućnost gastronomije. Taj projekt pod okriljem organizacije The World's 50 Best Restaurants osmišljen je da bi nadahnuo, osnažio i povezao narednu generaciju vođa gastro pokreta. Također sam najavio i njegovo izdanje za 2022, kojim sam pozivao i hrvatske pripadnike te generacije da se ogledaju u međunarodnoj konkurenciji.
Na prvome izdanju, koliko znam, nije bilo prijava ili nominacija iz Hrvatske, pa se nadam da je to sada ispravljeno. Jer, pretpostavio sam da i u nas ima ljudi koji bi svojim radom zaslužili naći se na listi 50 Next te ih stoga, sloganom kolege Damira Fabijanića – „dare to compare“ i objavom propozicija, pozvao da se prijave ili da kandidiraju nekoga tko se može nositi s najboljima u svijetu. Ubrzo ćemo vidjeti je li se itko na to odvažio i je li mu uspjelo naći svoje mjesto na listi 50-ero s najvećim potencijalom.
Naime, organizacija koja stoji iza 50 najboljih restorana svijeta i 50 najboljih barova svijeta danas je najavila povratak projekta 50 Next, godišnje liste mladih ljudi koji oblikuju budućnost gastronomije. Drugo godišnje izdanje popisa bit će objavljeno 24. lipnja 2022. na događanju u Palacio Euskalduna u baskijskome Bilbau, i to nakon niza inspirativnih razgovora i interaktivnih panel rasprava na kojima će sudjelovati članovi 50 Next 'Klasa 2021.' i 'Klasa 2022.', kao i neki od najpriznatijih chefova svjeta. Jednodnevni forum, koji će se održati u partnerstvu s regijom Biskaja i baskijskom vladom, uključivat će, između ostalih, i slavne chefove Maura Colagreca, Dominique Crenn i Joana Rocu.
„Drago nam je najaviti povratak 50 Next nakon uspjeha inauguracijske liste i ujedno biti domaćinom našeg prvog 50 Next događaja uživo u Bilbau u lipnju. 50 Next slavi sljedeću generaciju i njezin talent, strast i nagon za stvaranjem bolje budućnosti. Uz potporu Pokrajinskog vijeća Biskaje, baskijske vlade i Baskijskog kulinarskog centra, u mogućnosti smo uspostaviti veze između vodećih ljudi u gastronomiji i budućih zvijezda svijeta hrane i pića“, rekao je povodom najave događanja William Drew, direktor sadržaja 50 Best.
Formiran na temelju rigoroznih istraživanja i analize od strane organizacije 50 Best, u partnerstvu s međunarodno poznatim Baskijskim kulinarskim centrom, 50 Next predstavlja raznolik globalni izbor sjajnih mladih ljudi koji su svoje ideje pretvorili u stvarnost. Popis 50 Next, bez rangiranja, ima za cilj inspirirati, osnažiti i povezati mlade ljude koji uistinu pomiču granice i pristupaju suvremenim izazovima iz potpuno svježih i originalnih perspektiva u ekosustavu hrane i pića. Udubljujući se u šire značenje gastronomije, drugo izdanje popisa osvijetlit će pojedince na svim razinama lanca hrane i pića, i to predstavljanjem njihova rada koji obuhvaća širok spektar tema - od znanosti, preko vinarstva i poljoprivrede do tehnologije.
„Gastronomija je u transformaciji. Postavlja se kao odgovor na različite izazove s kojima se društvo suočava. Baskijski kulinarski centar vjeruje da budućnost sektora počiva na talentu novih generacija, talentu kao što je onaj koji čini popis 50 Next - ljudi koji se ističu kvalitetom i inovativnošću svog posla. Za nas je čast surađivati s 50 Best, Pokrajinskim vijećem Biskaje i baskijskom vladom kako bismo skrenuli pozornost na ovaj popis i ovih 50 ljudi koji će biti aktivni akteri transformacije, promjene i utjecaja i koji će definirati suvremeni pogled na gastronomiju“, prokomentirao je Joxe Mari Aizega, generalni direktor Baskijskog kulinarskog centra.
Objavljujući popis tih ljudi u dobi od 35 i manje godina (prema propozicijama), 50 Next ima za cilj upoznati svijet s novom generacijom talenata koji uistinu donose nešto novo i mijenjaju svijet gastronomije. Kroz postupak prijave i nominacije, koji je otvoren u kolovozu 2021, kandidatura za listu 2022. bila je dostupna aplikantima iz cijelog svijeta koji rade u bilo kojem području gastronomije. Premda je usredotočen na one u dobi od 35 i manje godina, popis je također, zahvaljujući principu inkluzivnosti, uzeo u obzir i kandidate starije od 35 godina koji su nedavno krenuli u novu karijeru, pružajući i njima tako priliku za priznanje.
Tu ću ukratko ponoviti ono najvažnije. Prvo izdanje 50 Next iz 2021. predstavilo je sjajne mlade talente, uključujući kanadskog stručnjaka za fermentaciju i bivšeg kuhara Nome Davida Zilbera u kategoriji Hospitality Pioneers, autohtonog australskog farmera Josha Gilberta u kategoriji Empowering Educators te Jhannel Tomlinson, aktivistice na području klimatskih promjena Jamajke i promotora jačanja uloge žene u društvu u kategoriji Trailblazing Activists.
Razred 2022. sadržavat će potpuno novi popis od 50 globalnih talenata, od podcastera do voditelja kampanja za raznolikost, podijeljenih u istih sedam kategorija gastronomske industrije, baš kao i Klasa 2021: iznimno inovativni proizvođači/uzgajivači (Gamechanging Producers), pojedinci koji mijenjaju tradicionalne tehnike na nov i učinkovit način (Tech Disruptors), edukatori koji potiču sigurnost studenata u sebe (Empowering Educators), Poduzetnički kreativci (Entrepreneurial Creatives), znanstveni inovatori (Science Innovators), pioniri ugostiteljstva (Hospitality Pioneers, podržava S.Pellegrino Young Chef Academy) i aktivisti koji predstavljaju primjer drugima (Trailblazing Activists). Niti jedna kategorija nije rangirana i obuhvaća širok spektar zanimanja.
Kako smo već rekli, da bi proslavio proglašenje Klase 2022., kao i u slučaju Klase 2021, 50 Next će 24. lipnja ugostiti jednodnevni program motivacijskih govora, intervjua uživo i interaktivnih panel diskusija, s ljudima s popisa 50 Next te s predstavnicima Best of the Best – elitne skupine restorana koji su bili na vrhu godišnje ljestvice 50 najboljih restorana svijeta. Događanje će kulminirati ceremonijom uživo u Bilbau (regija Biskaja, službeni partner), tijekom koje će biti predstavljen popis za 2022. godinu.
50 Next prilika je i za baskijsku vladu i regiju Biskaja da se još jednom pokažu kao jednim od najvažnijih aktera Španjolske kao trenutačno vodeće gastronomske sile u svijetu, pa je Bittor Oroz, zamjenik predsjednika vijeća za poljoprivredu, ribarstvo i prehrambenu politiku baskijske vlade, rekao: „50 Next će Baskiju ponovno postaviti u središte međunarodne gastronomske scene. Nastavit ćemo jačati konkurentni ekosustav, učvršćujući svoj kulturni identitet i zadržavajući ovu malu zemlju na čelu gastronomskih trendova. Osim toga, 50 Next omogućuje suradnju i uključuje i druge sektorske agente i druge discipline kako bi se razvijao u ekosustavu hrane”, dok se Ainara Basurko, vijećnica za promicanje gospodarstva u Vladi Biskaje nadovezala: „50 Next bit će veliki međunarodni događaj. Vlada Biskaje uvjerena je da će to biti veliki poticaj za ponovno aktiviranje, gospodarski razvoj, privlačenje talenata i promociju robne marke Bilbao-Bizkaia u inozemstvu, baš kao što je to bila proslava 50 najboljih svjetskih restorana, tu održana 2018. 50 Next cijeni gastronomiju u širokom smislu, s vrijednostima i principima održivosti koji će gradu i teritoriju dati veliki prestiž”.
Mnogo stvari za naučiti, kako za pojedince, tako i za različite organizacije, zar ne?!