Iće i piće

Blog

Uvodna

Bečki noviteti vrijedni pažnje (3): Roots

Posljednji u nizu restorana koje preporučujem u ovom mini-serijalu još je jedan predstavnik suvremene kreativne kuhinje, a k tome još i trendovske strane gastronomije. Naime, Beč ima i novitet za poklonike farm-to-table gastro filozofije, dakle one koji tvrde da dobra hrana započinje isključivo u zemlji, na polju i pašnjaku. To znači da svako jelo restorana prigodno nazvana Roots ima točno određene korijene...
Uvodna

Bečki noviteti vrijedni pažnje (2): Meissl & Schadn

Ne dolaze gurmani u Beč samo zbog novih i kreativnih restorana, već i zbog uopće dobre austrijske kuhinje. Kao i u svakoj metropoli, i tu će im, zbog turističke navale, zadatak pronalaženja autentičnih restorana s tradicionalnom hranom biti otežan. No, pomoći će restoranski vodiči i osobne preporuke, a dakako i Internet, s temama poput 10 najboljih mjesta za Wiener Schnitzel, gulaš i slično (usput, najbolji gulaš, prema mišljenju znalaca, u Beču se služi u lokalu u vlasništvu jedne hrvatske obitelji - Café Anzengruber u Schleifmühlgasse 19, u 4. Bezirku).
Uvodna

Osteria Francescana: Ponovno na vrhu u Bilbau

„Koje vam je omiljeno godišnje doba? Ljeto – to mi je daleko najljepši dan u godini“, šale se Baskijci na račun lokalnoga vremena. To je, dakako, malo pretjerano jer su ljeta u Baskiji zapravo vrlo ugodna, sunčana i ne prevruća, a kiša koja padne najčešće je u obliku aerosola, odnosno finoga spreja. Tako je bilo i u devet dana koje sam proveo u Bilbau povodom programa posvećenog proglašenju nove liste 50 najboljih restorana svijeta – uglavnom oko vrlo ugodna 24ºC i s dosta sunca i malo jedva primjetne kiše.
Naslovna3

Bečki noviteti vrijedni pažnje (1): Ludwig van

U Beč odlazim redovito i rado provjeravam što je novo na gradskoj restoranskoj sceni. A toga je u posljednjem desetljeću doista mnogo. Naime, Beč je trenutačno jedan od gastronomski najživljih gradova Europe i posljednjih desetak godina, prema broju Michelinovih zvjezdica, bilježi rast od oko 120%. Razlozi za to su zasigurno višestruki, što vjerojatno i ne zanima gurmana koji se uputio u taj grad. Ono što mu jest važno je da se tamo osjeća dijelom jedne od najuzbudljivijih gastro metropola svijeta, poput Berlina, Londona, Pariza, Bruxellesa, Amsterdama… No, bez obzira na to, napredak gastronomskog Beča odraz je, kao i drugdje u svijetu, nastojanja nove generacije mladih chefova, željnih dokazivanja kreativnošću i kuhanjem na iznimno visokoj razini, i to sve češće u vrlo opuštenu ugođaju (takozvani casual fine dining).
Uvodna

Apicius 30: Svjedočanstvo suvremene kuhinje

​Ljubitelji gastronomije dobro znaju da je Apicius naslov najstarije rimske kuharice, kolekcije recepata za koju se drži da je sastavljena negdje tijekom razdoblja između 1. i 5. stoljeća, napisana običnim, govornim jezikom starih Rimljana, a ne klasičnim latinskim. No, ono važnije, ime „Apicius“...
Blog jutarnji

Kad “pobjednici“ pišu povijest (?!)

Nekada davno, dok je (ako je uopće?) postojala novinarsko-izdavačka čast, naslov bi glasio „Otvoreno pismo glavnom uredniku Jutarnjeg lista“. No kako u našem društvu ne postoji niti osnovna pristojna komunikacija, ne gajim nikakve iluzije o rezultatu ovog teksta, pogotovo kod onih kojih se ovo ponajviše tiče. Naime, jasno mi je da neće biti komentara.
D put uvodna

Proljeće na trpezama Dubravkinog puta

Za mnoge od nas hrana je važan dio onoga što čini naš dan. Mnoge su namirnice tako stekle svoje mjesto u našim kuhinjama tijekom cijele godine, no neke se pojavljuju samo nakratko, sezonski, ali toliko slasno. I dok se dani (napokon!) polako zagrijavaju, a mi teže zimske obroke zamjenjujemo lakšim verzijama, postajemo, po tko zna koji put, svjesni da je proljeće zapravo poruka prirode koja glasi jednostavno – uživajte! Upravo to imali su na umu i domaćini u popularnom zagrebačkom restoranu Dubravkin put kad su posljednjega tjedna u ožujku odlučili predstaviti svoj novi, proljetni jelovnik.
Uvodna 7781

“Vina od davnina” deus ex machina hrvatskog vinarstva?

Kako i zašto Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba organizira prvu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata pod nazivom „VINA od DAVNINA, koja će se održati 13. i 14. travnja 2018. u Zagrebu, u prostoru Art galerije Lauba? Ne znamo, pa smo pitali. Iako ni nakon „odgovora“ još uvijek ne znamo…
Uvodna

Treba li Istra čekati Hrvatsku?

Naravno da će ovakav naslov prvo izazvati pažnju hipersenzibiliziranih zoon politikona. No, nije mi namjera ovdje raspravljati o političkom odnosu regije i centra. Zato bolje pogledajmo zajedno kako to stoji u eno-gastronomiji…