Iće i piće

VRANÆC WORLD DAY 2021 (3.dio / Crna Gora)

Damir Fabijanić

U završnom dijelu našeg putovanja, posjetili smo Crnu Goru i njihove vinarije, od vinarije giganta 13. Jul Plantaže u Podgorici do obiteljskih vinarija godišnjeg kapaciteta od tek nekoliko tisuća boca. Iako je vranac opet bio u centru pažnje, probali smo i druga vina.

Na putu iz Makedonije preko Kosova i Albanije koji je završio u noćnim satima, mrak nam je sakrio nepoznate vizure. No, odmah na prijelazu granice u Crnu Goru osjetili smo dah Mediterana i poznati kraški krajolik.

Vinarija Lipovac

Vijugajući uskom cestom kroz planine kod Cetinja, potpuno smo se iznenadili smo se dolaskom u tu (naoko jako visoku, a zapravo samo 400 mnm) vinogradarsku oazu.

Vinarija Lipovac otvorena je 2015. g., na Cetinju, u selu Građani. Vlasnici kompanije Ravil (glavnog investitora), od samog početka su odlučili, da će se uz klasične obrade i dozrijevanja vina u inoxu i drvu, orijentirati i na vino iz amfora. Ravilj Šajhutdinov, vlasnik, u zaljubio se u Crnu Goru na prvi pogled, a pogotovo ovom pozicijom na planinskim padinama, koje obavijaju poznati Nacionalni park – Skadarsko jezero, gdje je smjestio vinariju. Zajedno sa partnerom i enologom (Stefano Kasadei), odlučio je da svoj interes prema francuskim, talijanskim i gruzijskim vinima, u potpunosti može ostvariti ovdje.

Time je cilj projekta Lipovac dobiti najbolje iz lokalnog terroira i uz visokokvalitetni uzgoj autohtone vinove loze, dobiti vino koje će postati promotor tog cijelog kraja. A amfore služe kao vraćanje u prošlost koje u potpunosti odražava namjeru vinarije da pokaže tradicionalne vrijednosti vinske kulture.


Tehnološku strukturu proizvodnje sačinjavaju tri linije - inox linija, drvo (barrique, botti/ 400 l, tonneau), te ekskluzivna linija proizvodnje amfora vino - sazrijevanje vina u glinenim amforama, kao i Qvevri (Kvevri) vino iz amfora koje se zakopavaju u zemlju.

Ideja vlasnika bila je napraviti novo crnogorsko vino. Već su prvi prinosi grožđa ukazali na veliki potencijal. Godine 2015 g. proizveli su prvu liniju svojih vina: Idea, Model i Concept, 2017. vina iz amfora Gea i Tellus, i rosé vino Harmonia, a 2018. Tammuz vino iz amfora, napravljeno u skladu sa tehnologijom šampanjca Genius.

U povijesti, vina u ovom dijelu su se ograničavala samo na domaću potrošnju, a danas vinarija Lipovac gradi sveobuhvatan enološki projekt, gdje na lokaciji Građani, posjeduje 23.000 čokota, a u planu je otvaranje hotela sa 4 zvjezdice.

Degustirali smo:
GEA (Orange wine)
,(morava i žižak), pozicija Građani
HARMONIA
Rosé Vranac 2019
CONCEPT Vranac 2013
TELLUS Vranac amfora
, položaj Zagarač, maceracija 30 dana u amfori
MODEL Vranac 2013
(Vranac 80%, Syrah 20%)
Pjenušac 2016 Vranac
(nezavršeno, s talogom)

Vinarija Marković

Krivudajući uskom cestom, vozač autobusa imao je itekakvih problema, što nas ipak nije omelo u pogledima na krajolik. No stigavši na lokaciju, ipak smo se pomalo našli u dilemi o teškoj dostupnosti u odnosu na vrlo ambicioznu investiciju u vinariju (imanje) Marković

Vinarija Marković nalaze se u malom selu po imenu Dobrsko selo, nedaleko od Cetinja, Imanje se sastoji od vinograda i vinarije, smještajnih kapaciteta i restorana, posebnog prostora za konferencije i proslave, suvenirnice i okruženo je netaknutom prirodom. Dobrsko selo smješteno je u dubokoj uvali između brda Dobrstak, Vrtijeljka i Ceklinstak, na nadmorskoj visini od 320m. Udaljeno je svega nekoliko kilometara od Cetinja, kraljevske prijestolnice Crne Gore, te na pola sata od Budve i Podgorice.

Mladi (i ambiciozni) Nikola Marković (koji voli piti) vodi nas ponosno po kompleksu koji još nema završene konture. Slušajući savjete svog oca, vrlo je ambiciozno krenuo u široku nadgradnju ponude na ovom imanju. A vinska priča mu je posebno draga, pa iako trenutno ne proizvode više od 10.000 butelja, planovi su veliki.

Posebno mu je draga priča o tome kako se odlučio baš za crnu tamjaniku, sortu čiji se jedini matični vinograd ove sorte (na svijetu!), nalazi u Negotinu (Srbija). Slične joj sorte nalazimo u Austriji kao Rosenmuskateller, Hrvatskoj Muškat Ružu, u Italiji Moscato Rosai u Francuskoj Muscat des Roses Noir. Izuzetno je rijetka sorta i time je predstavljala upravo veliki izazov Nikoli, za INAT.

Kušali smo:
THUMIAMA
2020 (bijela tamjanika)
INAT
(na ćirilici) CRNA TAMJANIKA
ZUBLJA VRANAC 2019

Vinarija 13. Jul Plantaže

Jedinstveno je crnogorsko podneblje, smješteno između Jadranskog mora, Skadarskog jezera i visokih planina, gdje su stvoreni idealni uvjeti za uzgoj i razvoj autentičnih sorti vinove loze.

Crnogorski vinogradarska regija, smještena je na najjužnijem dijelu jadranske obale. Blizina mora u najvećoj mjeri određuje mikroklimu Ćemovskog polja. Utjecaj jadranske klime prostire se širokom dolinom rijeke Bojane sve do Podgorice, u čijoj blizini se nalazi i vinograd Ćemovsko polje, gdje su smješteni vinogradi Plantaže.

Već prvi, gotovo općepoznati podatak da Plantaže imaju jedinstven vinograd – najveći europski vinograd u jednom komadu (površine 2.310 ha) - ilustracija je vrijedna divljenja!

Od šezdesetih godina prošlog stoljeća, kad su spojena poljoprivredna dobra na području Podgorice, Danilovgrada i Virpazara u Agrokombinat „13. jul“ (koji se kasnije razvio u modernu kompaniju 13. Jul – Plantaže) u cjelinu od 1500 ha. Od 1977. do 1982. godine zasađeno je čak 10 milijuna čokota vinove loze, ponajviše sorte vranac i krstač.

Danas Plantaže godišnje proizvode oko 22 mio kilograma grožđa, plasirajući više od 16 mio butelja u preko 40 zemalja svijeta. Oko 70% vinograda zauzima glavna sorta vranac, a 95% vinograda se bere ručno!

Vino sorte vranac j postalo je nacionalni brend i ujedno najprepoznatljiviji i najbolji proizvod kompanije 13. Jul – Plantaže.

Krstač se na Ćemovskom polju gaji na mikrolokalitetu „Nikolj Crkva“, a svi pokušaji da se prenese u druga svjetska područja bili su bezuspješni. Plantaže su jedina vinarija na svijetu koja proizvodi vino od ove autohtone sorte.

Među bijelim sortama, uz krstač, tu su i Chardonnay, Sauvignon Blanc i Pinot Blanc. Velike svjetske crvene sorte predvode Cabernet Sauvignon, Merlot, Marselan i Petit verdot.

U vinogradima se njeguje i veliki broj oglednih zasada, sjoš 20 drugih vinskih sorti. Posebna pažnja nekoliko godina unazad posvećuje se obnovi jedne, pomalo zaboravljene, crnogorske autohtone bijele sorte vinove loze po imenu žižak, čija vina očekuju s posebnim uzbuđenjem.

Najimpresivniji podrum za vino u Plantažama, nalazi se u nekadašnjem podzemnom objektu aerodroma, koji je 2008. godine otvoren kao podrum Šipčanik. To je zavojit tunel, 30 metara pod zemljom, dug 356 metara, prosječne širine 13,5 i visine 7 metara. Temperatura je uvijek oko 18 stupnjeva. Na 7.000 kvadrata, u drvenim bačvama i bocama, odležava dva milijuna litara vina. U sklopu podruma je i vinoteka sa 28.000 boca vina.

Na posebnoj degustaciji sorti vranac, probali smo:
VRANAC PRO CORDE 2016
(visoki bazični standard vranca.) Početkom devedesetih osmišljena je potpuno nova tehnologija vinifikacije i godine 1993. na tržištu se pojavio Vranac neobičnog imena – „Pro Corde“ (“za srce”). U proizvodnji vina Pro Corde sprovodi se tradicionalna maceracija i vinifikacija, ali uz poseban tehnološki postupak, kojim je u vinu povećan sadržaj proanticijanidola, prirodnih sastojaka grožđa, koji imaju moć da vezuju slobodne radikale i blagotvorno djeluju na ljudski organizam)
VRANAC BARRIQUE 2016
(odležano u francuskom hrastu)
VRANAC RESERVE 2013
(Vranac 100%, položaji Šipčanik, Aerodrom i Bunar 13, radi se samo u najboljim godinama, 14% alc.)
STARI PODRUM VRANAC 2013
(Vranac 10%, položaj Šipčanik, 2 g. u francuskom hrastu, 15% alc., dekantiran)
MEDUN 2011
(djelomično sušene bobice vranca iz kasne berbe)

Vinarija Đukić

U Doljanima, u zaseoku Skoče nadomak Podgorice, u maloj vinariji Đukić, dočekuju nas Marko i Marija Đukić. Predstavljaju dio svoje proizvodnje (6 vrsti vina + lozovača i šljivovica), sa 40 godina starih vinograda od samo 0,6 ha.

Plodno tlo, mikroklima i specifične stare loze, baza su njihovih rezultata. Vino se proizvodi na tradicionalan način, kupažom autohtonih sorti vranac i kratošija, odležanog u barrique i hrastovim bačvama. Poznata je i njihova slatka varijanta od vranca i kratošije.

I s ovako skromnom proizvodnjom, već postali su dobitnici i internacionalnih nagrada.

Probali smo:
VRANAC 2019
BARON 2018
(70% vranac, 30% kratošija)
VITEZ
(vranac, kratošija)slatko
Kratošija
20 g. staro

Vinarija Brajović

Regiji Vinogradina, kraj Danilovgrada, Jelenak Bjelopavlići, vinarija Brajović.

Samo ime opisuje kraj koji je poznat kao izuzetno plodno tlo za vinovu lozu. Tri brata Brajovića - Mladen, Mirko i Marko, obrađuju vinograd pradjedova iz 1920. godine. Ponajviše vranca, uz kratošiju. Dio loza obnovljen je sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Nasadi autohtonih sorti vranca i kratošije, dopunjeni su nedavno sortama cabernet sauvignon, merlot, chardonnay i tamjanika, koje su i podloga najnovijih etiketa: Stima (kratošija), Mia (rosé Merlot, Muscat Hamburg).

Od tradicionalne obiteljske proizvodnje do ozbiljnog obiteljskog biznisa, sa 20 000 čokota, skoro 5 ha vinograda, 10.000 boca (2020.).

Ponosni su (i) na nagrađivano bijelo vino sa etiketom Bonazza-Tamjanika 2018 što je jedna od brojnih (i popularnih) svježih tamjanika izraženog terroira.

Okusili smo:
BONAZZA Tamjanika 2018
ALLEGRO Chardonnay 2019
LEGAT Vranac Barrique 2018

Vranaec World Day online Edition

Cijelo putovanje kroz 3 zemlje završilo je događajem koji se ovaj put odigrao u kombinaciji-razgovoru stvarnih sudionika (sudionika putovanja) i online sudionika: Caroline Gilby MW, Ambassador of Vranec, Radoš Vukičević (Tikveš), Milan Milutinović (Plantaže) i Elena Mladenovska Jelenković.

Poželimo da se lijepa tradicija nastavi…