Iće i piće

VRANÆC WORLD DAY 2021 (2.dio / Kosovo)

Damir Fabijanić

Od ove godine, u program Vranaec World Day uključilo se i Kosovo. Vinogradarstvo i proizvodnja vina na Kosovu razvijaju se nevjerojatnom brzinom. Paradoksalno je da im je Hrvatska najznačajnije izvozno odredište, a kod nas se tako malo zna u javnosti o današnjim kosovskim vinima. Ovo je prilika da se bar malo upoznamo sa vinima Kosova.

Vinarija Bodrumi i Vjetër (Stari podrum), Rahovec (Orahovac)

Osnovana je 1953., a privatizirana 2006., proizvodi vina i alkoholna pića. Statua slona krasi ulazni izložbeni salon i po njemu je nazvana linija vina „Elephant“. Razlog je fosilni ostatak slona koji je pronađen na ovoj lokaciji.

Danas se vina izvoze u Albaniju, Belgiju, Bih, Češku, Hrvatsku, Japan i Nizozemsku, Kinu i SAD.

Iz asortimana Bodrumi i Vjetër probali smo : Vranac, Chardonnay i ELEPHANT Cabernet Sauvignon 2017, a od butelja imaju još etikete (standardne i prestižnije -„Elephant“) talijanskog rizlinga (graševine), crnog pinota, merlota, roséa (crni pinota/gamay), te cuvee cabernet sauvignoin/vranac.


Masterclass tasting
Kosovo Vranec wines

U prostoru Odjela za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo u (O)rahovcu, u suradnji s ENOLOGJIA - Vinskim udruženjem Kosova, nakon predavanja, održana je degustacija kosovskih etiketa sorte vranac.

Kosovsko vinogradarstvo i proizvodnja vina naglo napreduju, a naročito im pri tom pomažu konzultacije i koordinacija s EU. Trenutno je na Kosovu oko 3.500 ha vinograda, u pet vinskih regija (Rahovec, Suhareka, Prizren, Gjakova i Malisheva. S proizvodnjom je direktno povezano 5.000 domaćinstava, te 30.000 indirektno. Zbog toga je i osnovan Odjel za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo.

U odličnim klimatskim uvjetima (kao i Makedonija), u tri četvrtine vinograda zastupljene su crne sorte, četvrtina bijele, a od toga polovica proizvodnje grožđa ide u crna vina, četvrtina u bijela, a četvrtina se prodaje kao stolno grožđe.

Od crnih sorti najzastupljeniji su vranac (50,2%), prokupac, gamay, crni burgundac i zhamete, a od bijelih sorti smederevka, talijanski rizling (graševina), chardonnay i bijeli prokupac. U 2020. godini proizvodnja vina dosegla je 9,3 milijuna litara (rekordne 2018. bilo je 11,7 mio litara), od čega je polovica ostala u domaćoj potrošnji, a najviše se izvozi u Hrvatsku (polovica izvoza) i Srbiju (skoro trećina).

Novi Zakon o vinu uvest će se slijedeće godine, a potpuno implementirati 2023., a sve je u zakonu u skladu s propisima EU parlamenta. U strategiji razvoja 2021-2021 (s budžetom od 35.000.000€) posebno su istaknuta 3 smjera:

    1. Povećanje profitabilnosti u proizvodnji grožđa i vina
    2. Diversifikacija vina i proizvoda od grožđa, uz uspostavu novih načina uzgoja
    3. Upotreba dobre prakse u vinogradarstvu i vinskoj proizvodnji u skladu s zaštitom okoliša

Uz klasične državne mjere u vinogradarstvu (poticaj proizvodnje, stručna pomoć i dr.) treba posebno istaknuti da je Kosovo preuzelo i EU sustav geodetskih izmjera i time praćenja veličine vinograda, pa time i kontrole proizvodnje.

Na degustaciji smo probali:

BODRUMI I VJETËR Vranac
THERANDA Vranac 2017
KOSOVA WINE Vranac 2019
EKO Vranç 2017
DAKA Vranç 2018
LABI WINE Vranç 2019
RAHVERA Vranac 2017
KOKË KUQE Vranac 2020

Kosova wina

Spontano, izvan programa, posjetili smo vinariju Kosova Wina Fatmir Shehua, osnivača i vlasnika, američkog Albanca koji je 2011. osnovao ovu obiteljsku vinariju, a kojem su uzor bile kalifornijske vinarije u Napi. Vinarija je smještena na poziciji odakle se mogu vidjeti položaji vinograda i sam grad Rahovec (Orahovac) u blizini. Na mjestu podruma pronađeni su arheološki fragmenti skulptura i amfora iz rimsko-ilirskih vremena.

Uz proizvodnju vina, proizvode i jaka alkoholna pića (posebna rakija) i sok od grožđa.

Probali smo Vranac 2017 i Vranac Extra 2015.


Suhareka Verari (Vinarija Suva Reka)

Vinarija Agrokosova Holding proizvodi vino još od 1953. godine. Dugogodišnje iskustvo u uzgoju grožđa, spojeno je s najnovijim inovacijama u proizvodnji vina koje kontrolira enolog Stefano Moreale. Pod brendovima SUHAREKA, THERANDA i SHE, nudi seširok asortiman vina. Suradnja s talijanskim stručnjacima kao partnerima, vidljiva je u opremi i u sortama u vinogradu.

Vinarija je u potpunosti obnovljena u zadnjih 5 godina i kapaciteta je 2 milijuna litara vina uz najnapredniju tehnologiju. Vinogradi se nalaze u dolini Suve Reke, u regiji Theranda. Ovo mjesto ima jedinstvene karakteristike, planinski štit koji okružuje visoravni omogućava vrhunsku mikroklimu za uzgoj grožđa. Tijekom ljeta dani su topli (35°C), a noći svježe (18°C), a u zimskom razdoblju snijeg prekriva vinograde štiteći ih od mraza.

Dvije su istaknute pozicije. Visoravan Sopie nalazi se na jugoistoku Suve Reke, gdje se ravnica uzdiže prema Šar planini, gdje se, zaštićeni planinom, nalaze vinogradi. Glatki obronci Topličana nalaze se u južnom području Suve Reke, uz duboku šumu.

Probali smo:
SHE
Rosé
(muškat bijeli)
THERANDA
Fleurtai (Fleurtai 80%, Soreli 20%), sorte Fleurtai i soreli imaju istog roditelja, hibridi su s tokajem ili sauvignonasseom
THERANDA
Sauvignon Blanc 2019
THERANDA
Kallmet 2020 (autohtona albanska sorta)
THERANDA
Vranac 2017
SHE
Red wine 2017 (Merlot)