Ne, pitanje nema doslovno značenje, već simboličko. Primjereno vremenu i podneblju. Časopis Iće&piće zaustavljen je nakon 10 godina. Punih 10 godina djelovali smo na tržištu nesklonom samostalnom poduzetništvu, a pogotovo neumreženim projektima (više na https://issuu.com/iceipice/docs/portfolio_10_godi... Sve smo napravili sami i izdržali tih 10 godina. Bez intervjua s ministrima turizma i direktorima HTZ-a, bez podilaženja lokalnim i drugim političarima, bez intervjua s direktorima državnih prehrambenih firmi, ali zato s intervjuima s najboljim svjetskim chefovima kakve nije imao niti jedan časopis na svijetu! U trenutku kad smo stali s izdavanjem I&P, konkurentski časopis imao je više nego dvostruko manju plasiranu nakladu od nas. Ali puuuno više oglasa!? Kako to, kako to….?

DAMIR FABIJANIĆ

Još davne 2003. napisao sam povodom članka http://www.iceipice.hr/hr/blog/sto-je-ostalo-od-p...

Ako Iće&piće napravi loš projekt, ako pogrešno uloži novac – propast će!
Ako državna institucija loše procijeni i pogrešno uloži novac – nikom ništa!
C’est la vie!

Zašto se vraćam na ovo u trenutku kad časopisa nema već 3 godine? Zato jer još veliki postotak ljudi ne razumije da ova corona nije tek jedno od recesijskih razdoblja koje se ponavljaju svakih toliko. Ova sadašnjost (nadam se) nije ni katastrofična vizija bliske budućnosti, ali je trenutak koji nas podsjeća na sve ono s čim se nismo htjeli suočiti.

Naš časopis nikad se nije povodio dnevno-senzacionalističkom standardu ostalih medija. Zato se i danas čitaju sa našeg weba članci poput http://www.iceipice.hr/hr/clanak/rizoto-za-strplj... (engleska verzija tog članka ima u prosjeku 100 posjeta mjesečno).

Uz sve objavljene članke (od kojih većina ni danas ne gubi aktualnost), kontinuirano sam upozoravao na brojne projekte vezane uz državne i paradržavne organizacije koje niti u trenutku realizacije, a pogotovo kasnije nisu ostavile nikakav pozitivan trag, a kamo li osnovu za razvitak hrvatske eno-gastronomije. Sva naša (moja) upozorenja nisu vrijedila, sve analize odlazile su u vjetar. Inflacija eno-gastronomskih projekata, festivala, seoskih i malomišćanskih zabava tipa neksenarodveseli, osim trajno banalne koristi punjenja (uglavnom) sujete lokalnih i viših političkih moćnika, služilo je spretnim inicijatorima koji baš poznaju tog i tog u ministarstvu ili kod sponzora. O bilo kakvoj dugoročnoj koristi nije bilo ni spomena. Ah, moram izreći: osim časnih izuzetaka, ali tako ih je (pre)malo…

Podsjetimo se


- O osnivanju Udruge vinarstva pri HGK, o potpuno jasnim (ne njima) krivim smjerovima od samog početka. Gdje smo danas? Isto gdje i onda (iako su se neki usputno besplatno samoeducirali i napravili svoj biznis kasnije)…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/in-vino-veritas

- Priča iz Kine i IAGI (najavljenog kao svjetski kongres gastronomije i održanog 3 puta prije neslavnog urušavanja)…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/jesu-li-muda-kao-bu...

- O neslavnom projektu Hrvatska autohtona kuhinja (citat u podnaslovu) u koji je država profućkala novac i vrijeme na bezvezni projekt…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/sto-je-ostalo-od-pr...

- O padanju ničice hrvatske javnosti pred slatkom Amerikankom A.C. koja je baš u Hrvatskoj otkrila svoj El Dorado…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/amerika-uzvraca-uda...

- O zabludama naše gastronomske genijalnosti…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/klinicka-slika-hrva...

- O Ashley (ponovo) i drugim genijalcima iz inozemstva koji nam otkrivaju toplu vodu jadransku…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/strangers-in-the-bi...

- Kako smo popušili (a ne popili) prošek i teran…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/kako-su-guske-u-mag...

- O počecima genijalnih zaštita hrvatskih proizvoda i velikim razlikama između drniškog i dalmatinskog pršuta i ogulinskog i varaždinskog zelja…
http://www.iceipice.hr/hr/blog?author=1&page=3

- O bacanju love u (nečiji) bunar pri prezentaciji hrvatskih vina od strane HGK…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/hrvatska-gospodarsk...

- Prigodno uz Božić, tri priče o našim zabludama…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/tri-bozicne-price

- O uzaludnom pismu hrvatskim vinarima…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/pismo-hrvatskim-vin...

- O znamenitim hrvatskim kuharima i njihovim međunarodnim uspjesima…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/o-dvostrukim-kriter...

- O gromoglasno najavljenom mućku Croatia's Finest i briljantnom kuharu Dhruv Bakeru koji će pronijeti slavu Hrvatske svijetom…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/hrvatska-zemlja-bez...

- O premijeru Oreškoviću (sjeća li ga se netko?), o fami hrvatske kuhinje, o bleferima koji nude talijanske proizvode kao dobrodošlicu na zračnom pragu Hrvatske, u zrakoplovima nacionalnog prijevoznika…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/trebamo-hljeba-ne-u...

- Pratimo i dalje standardne genijalnosti HGK…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/kako-bi-ostap-bende...

- O velebnim vinskim projektima paradržavnog sustava u kontekstu privatnih projekata…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/vina-od-davnina-deu...

- O različitom tretmanu (neefikasnih) ljubimaca HTZ-a nasuprot stvarno zaslužnih za promociju hrvatske eno-gastronomije…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/anthony-bourdain-vs...

- Također smo imali i povremene podsjetnike na moralizatorske poduke poreznog maga (bolje rečeno anti-poreznog) koji nas i danas (Kult plave kamenice) podsjeća kako bi i naš projekt npr. puno bolje išao s 3 milijuna kuna u džepu (koje on nije dao zajednici)…
http://www.iceipice.hr/hr/blog/1-808-970
http://www.iceipice.hr/hr/blog/2-737-950
http://www.iceipice.hr/hr/blog/3-097-864

Dakle, dragi moji, stojim na raspolaganju za odgovoriti na SVE vaše primjedbe u vezi ovih tekstova stavova u njime! Samo naprijed…

I što sad? Corona je tu i svojim je dahom zaljuljala cijeli svijet, a kud ne bi ovu državu i krhki uslužno-proizvođački segment njene eno-gastronomije. Dubinske analize ostavljam(o) drugima, a samo upozoravam(o) da ovako, nakon corone, više neće ići. Neće više država i paradržava vaditi pare tako.

Za kraj podsjetit ću vas na naslov: Što ćemo jesti nakon corone? Nokte? Ili ćemo (konačno) prodisati punim plućima? Živi bili pa vidjeli, a možda i časopis vratili…