Iće i piće

​DARE TO COMPARE?

Velimir Cindrić

Na ovome mjestu već sam predstavio prvo izdanje projekta 50 Next za 2021, koji je predstavio mlade ljude koji oblikuju budućnost gastronomije. Taj projekt pod okriljem organizacije The World's 50 Best Restaurants osmišljen je da bi nadahnuo, osnažio i povezao narednu generaciju vođa gastro pokreta. A sada je na redu i njegovo izdanje za 2022, pa pozivamo i hrvatske pripadnike te generacije da se ogledaju u međunarodnoj konkurenciji.

Konkretnije, 50 Next slavi pojedince do 35 godina starosti sa šireg područja hrane i pića, od proizvođača i edukatora do tehnoloških inovatora i aktivista. Zajedničko im je da su udruženi u zajedničkom cilju - činiti dobro za gastronomiju, na temelju čega ih 50 Next dovodi na globalnu pozornicu, kao priznanje koje zaslužuju za svoj rad koji će odrediti budućnost gastronomije.

50 Next stvoren je udruženim istraživanjem 50 Next i međunarodno poznatog učilišta Baskijski kulinarski centar. Prošle godine odaziv pozivu za prijave i nominacije bio je ogroman, a konačnu listu sačinjavalo je 50 pojedinaca iz 34 zemlje sa šest kontinenata. Popis je uključivao 24 žene, 19 muškaraca i sedam skupina, s pojedincima u dobi od 20 do 35 godina. Bilo je tu 5 pojedinaca iz Afrike, 6 iz Azije, 1 s Kariba, 18 iz Europe, 7 iz Latinske Amerike, 2 s Bliskog istoka, 3 iz Australije i 8 iz SAD-u. Da bi se došlo do tog popisa, iz skupa prijava, nominacija i traganja za talentima razmotreno je više od 700 kandidata.

Projekt 50 Next uzima u obzir cjelokupni ekosustav hrane i pića i dijeli kandidate u sedam kategorija: iznimno inovativni proizvođači/uzgajivači (Gamechanging Producers), pojedinci koji mijenjaju tradicionalne tehnike na nov i učinkovit način (Tech Disruptors), edukatori koji potiču sigurnost studenata u sebe (Empowering Educators), Poduzetnički kreativci (Entrepreneurial Creatives), znanstveni inovatori (Science Innovators), pioniri ugostiteljstva (Hospitality Pioneers, podržava S.Pellegrino Young Chef Academy) i aktivisti koji predstavljaju primjer drugima (Trailblazing Activists).

Prošle godine, koliko znam, nije bilo prijava ili nominacija iz Hrvatske. Sada je prilika da se to ispravi. Pa ukoliko mislite da je na listi 50 Next mjesto i vama ili poznajete nekoga čiji rad to zaslužuje, povedite se sloganom kolege Damira Fabijanića – „dare to compare“ i prijavite se ili kandidirajte nekoga tko se može nositi s najboljima u svijetu.

Evo što poručuju propozicije:
Ako poznajete nekoga za koga mislite da bi se trebao prijaviti za klasu 2022, potaknite ga da se prijavi putem naše web stranice: https://www.theworlds50best.com/50next/selection-process?dm_i=15PP,7J1II,M3M0VN,UMOXY,1.

Prijave se zatvaraju u srijedu, 22. rujna 2021.
Ako želite podijeliti bilo što o pozivu za prijave i nominacije na svojim kanalima društvenih mreža ili web stranici, učinite to slobodno.
50 Next je otvoren za kandidate iz svih zemalja i sredina.
Evo koga tražimo:

Osobe starije od 35 godina ili mlađe* (ako imaju više od 35 godina, ali započinju novu karijeru, mogu se također prijaviti, pod uvjetom da imaju najviše tri godine iskustva u odabranom području)

  • Ljudi koji rade na svim razinama i u svim područjima gastronomije ili u disciplinama koje imaju izravan utjecaj na gastronomiju, uključujući, ali ne ograničavajući se na: aktiviste, barmene, kuhare, potrošače, proizvođače craft piva i craft žestoka pića, dizajnere, distributere, edukatore, poduzetnike, poljoprivrednike, ribare, pisce o hrani i piću, neprofitne radnike, istraživače, restoratere, znanstvenike, sommeliere, tehnološke inovatore, vinare i drugo. (Inspiraciju potražite na popisu za 2021. objavljenom na Blogu Ića&pića)
  • Ljudi koji pomiču granice gastronomije i rješavaju izazove iz nove perspektive
  • Ljudi koji su postigli rezultate ili pokazali jasan napredak u svom radu prema određenom cilju
  • * Podnositelji zahtjeva trebali bi 21. veljače 2022. biti mlađi od 35 godina

    Podijelite vijest sa svojim prijateljima i kolegama! Želimo potaknuti što je moguće veći broj ljudi, sa svih različitih vrsta posla i pozadine u širem gastronomskom svijetu (uključujući hranu i piće). Ne zaboravite upotrijebiti hashtag #50Next.