Iće i piće

Vodnjanska ulja Salvela u restoranu Noel

FOTOGRAFIJE: DAMIR FABIJANIĆ

Novi koncept istarskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja Salvela predstavljena je u petak, 3. prosinca 2021., u prostorima zagrebačkog restorana Noel.
U društvu šefa uljara Edija Družetića, dipl. ing. agronomije i Marka Krstačića, enologa i diplomiranog inženjera proizvodnje, predstavljena su tri monosortna ulja i jedna kupaža, odnosno potpuni zaokret u stvaranju istarskih maslinovih ulja Salvela, od isključivo izvornih, lokalnih sorti Istarskog poluotoka.
Uz kuharske majstorije chefa Noela Brune Vokala i odlično vođenje Ivana Juga, uz pripremljena jela, poslužena su vina Medea (pjenušac brut, istarska malvazija i teran), Montiron 2020 (istarka maivazija sur-lie) i merlot Punta Greca 2018.

MASLINICI

Masline koje se u Uljari Vodnjan prerađuju u ekstradjevičanska maslinova ulja Salvela, dolaze s jedinstvenog lokaliteta rta Barbarige, koji se nalazi nasuprot brijunskog arhipelaga. Na ukupno 30 hektara maslinika zasađeno je 7 200 stabala lokalnih sorti, od kojih su neka stara i više stotina godina. Ovaj položaj na zapadnoj obali južne Istre idealan je jer je poluotok, s tri strane okružen morem i time jedinstvenom mikroklimom, koja na ovoj mikrolokaciji traje i do tri tjedna duže nego na širem okolnom području. Ovakav istarski terroir koji njeguje blaga mikroklima ne postoji nigdje drugdje u Istri niti šire, on je po svojoj prirodi zaštićen od hladnih vjetrova, a zbog neposredne blizine mora i neprestanog laganog strujanje zraka, očuvan od ekstremnih ljetnih vrućina. Blage zime ovog terroira doprinose iznimnoj kvaliteti naših maslina, a time i iznimnoj kvaliteti našeg maslinovog ulja. Uz jedinstvene klimatske faktore, specifično je i tipično istarsko krško tlo, na kojem se ispod tankog sloja zemlje nalazi puno skeleta, škriljastog kremena pomiješanog s istarskom crvenicom.


Jedinstven terroir naših maslinika isplovljava maslinova ulja iznimnih aromatskih kvaliteta, izražene arome, specifične svježine, naglašene gorčine i pikantnosti, koja ujedno znači veliko bogatstvo polifenola i prirodnih antioksidansa koje nalazimo u uljima Salvela.

ULJA SALVELA 2021

Novom linijom ekstradjevičanskih maslinovih ulja, Salvela je doživjela potpuni zaokret – osim novih lica svih bočica, Salvela se od konkurencije odlučila izdvojiti isključivim uzgojem lokalnih, istarskih sorti maslina, odnosno proizvodnjom monosortnih ulja od isključivo istarskih sorata s oznakom izvornosti PDO. Buža, Rošinjola i Istarska Bjelica dolaze u monosortnim oblicima, uz ulje Aurum koje jest kupaža više sorata, u novom dizajnu koji potpisuje Robert Radešić.

BUŽA

Ulje od kraljice autohtonih istarskih sorata – buže ženske. Od davnina postoji izreka da je to gospodsko ulje. Profinjenih je aroma od kojih prevladavaju one zelenog badema i artičoke uz dodatne travne arome te rajčice i aromatičnog bilja. Skladno je ulje, umjerene gorčine po zelenom bademu i radiču i pikantnosti po zelenom papru, vrlo svježe, blage zelene boje.

ISTARSKA BJELICA

Kasna je autohtona sorta čije je ulje poznato po visokom sadržaju polifenola koji su i do nekoliko puta veći nego kod drugih sorata. Upravo zbog toga ovo je ulje iznimno zdravo za organizam i bogato antioksidansima, koji imaju blagotvornu ulogu za organizam, ali i za samo ulje, čuvajući ga dugo od kvarenja. Istarska bjelica je pravo snažno ulje, vrlo izražene voćnosti po maslini, u čijem je okusu naglašena gorčina. Prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na zelenu rajčicu, crnogoricu, zeleno lišće i travu.

ROŠINJOLA

Podvarijetet rosulje koji se uzgaja na zapadnoj istarskoj obali, sitnog ploda, naglašene pikantnosti i svježine. Autohtona istarska sorta koja na području Vodnjana i okolice daje izuzetne rezultate i kvalitetu koja obiluje intenzivnom aromatikom i zelenim aromama trave, umjerene je gorčine i u gastronomiji ulje vrlo adaptibilne i široke primjene.

AURUM

Aurum je autorsko vrhunsko ekstradjevičansko maslinovo ulje pomno izbalansirano od odabranih sorata s terroira Barbarige, iz ranije berbe, koju karakteriziraju izražena voćnost i svježina. Salvela Aurum je bez kompromisa naše najbolje od najboljeg. Omjer zastupljenosti pojedinih sorti je različit od godine do godine sa svrhom da je dobivena mješavina skladno sastavljeno ulje, prema osobinama godine, u kojemu su prisutne sve poželjne osobine, a da pritom nijedna nije prenaglašena.
ULJARA VODNJAN

Najstarija istarska uljara, ona u Vodnjanu, od 1911. godine radi kao lokalna gradska uljara, u koju su svake godine tijekom mjeseci berbe maslina dobrodošli uljari okolnih maslinika sa svojim plodovima.

Zgrada uljare u Vodnjanu djeluje kao uljara još od davne 1885., kada su se masline tamo prerađivale na starinski način upoznat od Grka i Rimljana.

Godine 1911. dogodila se prva modernizacija i proširenje uljare kada su uvedene hidraulične kamene preše.

Nakon nekoliko etapa proširenja 30-ih i 70-ih godina, bitna je godina 1976. kada uljara Vodnjan započinje rad s suvremenim strojevima, a upravo tada je počeo rad uljare s najmodernijom svjetskom tehnologijom u preradi isključivo istarskog maslinovog ulja. Kroz 90-te godine tehnologija je pratila svjetske trendove, da bi se u 2000-tima pristupilo hladnom prešanju.

S tehnološke strane, kada govorimo o razvoju rada ove lokelane uljare, radi se o velikoj, mogli bismo reći 100% razlici od načina proizvodnje maslinovog ulja od prije nekih 40-ak godina. Ono što se nije mijenjalo, jesu ljubav prema izvornosti baštine, tradicija obrade naših maslina i stručnost u maslinarstvu, koji i dalje čine jezgru lokalnog, vodnjanskog pogona koji je renoviran i opremljen najsuvremenijom sofisticiranom kontrolom postupka prerade, kako bi autohtonost svake istarske sorte u najboljem obliku predstavila terroir Istre i iskrenost okusa naših maslina.

Uljara je u svojoj dugoj povijesti uvijek išla u korak s tehnološkim dostignućima u maslinarstvu, a ovo posljednje ulaganje u mehanizaciju, svrstava gradsku uljaru Vodnjan bez zadrške među najmodernije uljare u Hrvatskoj. Stalna želja da bude uvijek korak ispred, Salvela danas stoji kao jedan od predvodnika lokalnog maslinarstva našeg kraja. U zadnjih nekoliko mjeseci, zgrada koja se na istom mjestu nalazi od davne 1885. godine, doživjela je potpunu adaptaciju. Na više od 460 kvadratnih metara, u novom je ruhu zasjala čitava unutrašnjost uljare, a uz strogu zaštitu konzervatora obnovljen je i vanjski dio zgrade. Time, osim što je tehnološki najmodernija uljara, Uljara Vodnjan stoji i kao živi kulturno povijesni eksponat pod zaštitom Ministarstva kulture, koji svjedoči povijesnoj važnosti istarskih maslinika i tradicije uzgoja i prerade izvornih sorti maslina.

Sezona berbe godine 2021. dočekana je s potpuno novom opremom najmodernijih strojeva za preradu maslina – Molinova talijanskog proizvođača Pieralisi. Time je Uljara Vodnjan ušla u eminentnu grupu s najmodernijom tehnologijom – te je takva u Hrvatskoj, u spoju višestoljetne tradicije lokalnog istarskog maslinarstva i suvremenih pristupa - jedinstvena.

Moderna oprema u lokalnoj preradi i proizvodnji maslinovih ulja osiguravaju Salveli kvalitetu i izvornost aromatike i okusa maslinovih ulja naših autohtonih sorti Buže, Rosignole i Istarske Bjelice, odnosno sklad i harmoniju u stvaranju Auruma – autorskog, vrhunskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja od više sorata.