Iće i piće

Tonkovićeva kadarka ili igra na sigurnu kartu

Damir Fabijanić

Ovo je bilo jedno od najbogatijih dijelova Europe, ovo gdje mi sad sjedimo…, sa sjetom (ali i optimizmom) stotinu godina kasnije, započinje svoju priču domaćin Miroslav Reljanović. Miroslav je suprug Gordane Tonković i zet prošle godine preminulog Ignacija Tonkovića, bivšeg legendarnog direktora palićkog zološkog vrta u Subotici (među ostalim važnim funkcijama).

Kad je prije nešto više od deset godina (2006.) započeta priča Vinarije Tonković, trebalo je odmah riješiti najvažnije pitanje – odabrati sortu. Zato je Miroslavova priča, spoj povijesti i odslušanih priča iz djetinjstva, idealna za slušanje uz bogati stol i odlične etikete kadarke, jedine sorte vinarije Tomković. O kadarki i vinima ćemo kasnije, jer da nije bilo upravo takvih razmišljanja i nedoumica, ne bi ni sjedili te lipanjske večeri uz bogati stol, u kući uz podrum, usred pješčanih vinograda. Na pravoj adresi : Bački vinogradi bb.

Slušamo pažljivo. Subotica, tada dominantno mađarski grad, čiju su drugu polovicu stanovništva činili Hrvati/Bunjevci i Srbi, nedaleki Sombor i uopće Vojvodina, sjajni su primjeri davno uspostavljenog nacionalnog suživota koji se i danas drži. (To sjecište i rasadište kultura koje smo drugi dan osnažili impresivnom arhitekturom i krajobrazom Subotice i Palićkog jezera, u kojem se ističu arhitektonska remek djela kao Gradska kuća, sinagoga, Velika terasa i Ženski štrand na Paliću arhitekata Dezsö Jakaba i Marcell Komora, bilo je motiv najvažnijeg pitanja: koju sortu zasaditi?). Kad smo krenuli u projekt vinarije, sve sam pitao koje se vino pilo tada u tom zlatnom dobu? I svi su rekli – kadarka! To je bilo naše najbolje, gospodsko vino, a najraširenija bijela, bila je kevedinka, kočijaško vino.

Tradicija u zraku za odluku o sorti
Tast je po struci veterinar, a ja medicinar i mi smo intuitivno, po znanju biologije, tražili ono što prirodno pripada ovom okruženju, ovoj tradiciji. Zato je ovoviše
heritage projekt nego vinarski projekt, vino je motiv da se nastavi tradicija i zato je to heritage vinarija. Ovo je bio greenfield projekt, jer ovdje nije bilo ničeg osim tradicije u zraku i terroira (pijesak). Kupili smo zemlju u tradicionalnom vinogradarskom području i pitali stručnjake za - izbor sorte. Najveći stručnjak iz ovog kraja (prof. Cindrić), nakon detaljne analize, odbacio je kadarku zbog objektivnih razloga - nesigurnih prinosa, problema smrzavanja, osjetljivosti na bolesti. Te vrlo uvjerljive razloge u početku smo prihvatili.

No jedan razgovor kod prijatelja u Njemačkoj u internacionalnom društvu, i gost Španjolac (s otprilike jednako velikim vlastitim vinogradom) uvjerio nas je i usmjerio: crna sortu koja nije internacionalna. Preostala mi je – kadarka. Dakle mali košmar - odbijenica od struke, tržišna opravdanost crne sorte i preporuka o lokalnoj sorti…? A odluka o sorti jest prava startegija. Sadite danas, a za 20 godina ćete znati da li ste bili u pravu. Osobno volim strateške odluke. Nakon što sam to izložio tastu, on je rekao da ide u Mađarsku (koji su imali znatna novija iskustva s kadarkom) i, na preporuku, otišao kod profesorice na Institutu za vinogradarstvo iz Kecskeméta koja je doktorirala na kadarci. Uz mađarska iskustva i tehnologiju, odluka je pala. Kadarka.

40000 čokota za manje od 40t grožđa

Naravno da je sve ono što su nas upozorili - istina. Problemi dozrijevanja sorte, vlage, gustoće grozda, odlišćavanje, stvarni su, ali konačni rezultat je ipak plemenito vino, moderno vino koje se lako pije (a na to me posebno upozorio Nenad Kukurin sa svojim velikim sommelierovsko-kulinarskim iskustvom). Uz pomoć vinogradarskih (prijateljskih) iskustava iz Rioje, postigli smo izuzetan nivo vinograda i napravili iskorak od nivoa mađarske kadarke.

Ipak, trebalo je proći još vremena za dokaz o dobrom smjeru. Kad smo se prije pet godina pojavili na našem prvom vinskom sajmu u Beogradu, sve smo iznenadili sa samo jednom etiketom vina na štandu (Fantazija)! Već smo u tome bili drugačiji.

Naš moto jest - iz kadarke izvući maksimum. U svemu. Uz postojeći rosé i crne etikete, usmjerujemo se prema rosé pjenušcu i desertnom vinu. Želimo internacionalizirati lokalnu, tradicionalnu priču. Moj pokojni tast, pravi majstor promocije, s (tada) hektar i pol zasađene kadarke (dakle bez ijednog grozda u tom trenutku!), saziva (dugogodišnje) proizvođače kadarke iz Mađarske i Rumunjske i njihov je domaćin (jedini proizvođač iz Srbije) na Paliću. Uspostavlja se Sekcija kadarke na nivou 3 države i njega izabiru za predsjednika! Uz dugogodišnje iskustvo poslovnih kontakata, nimalo hendikepiran neiskustvom proizvodnje vina, pozvao je sve proizvođače da se ujedine i zajedno nastupaju, naročito prema internacionalnom tržištu. Vizionarstvo koji gleda desetljeće unaprijed, nažalost je zastalo (dogovorenim) preuzimanjem od mađarske strane.

Na tastovoj zadnjoj proslavi s gostima iz Francuske u ovoj kući, pred našom djecom rekao sam: nas dva smo došli do Bordeauxa, a oni mogu dalje!

Sutradan, uz bisere subotičke secesije uz jezero Palić, ponovo smo slušali o pradavnim vremenima raskoši. I o kartaškoj groznici koja j vladala na terasama restorana koja je stalno mijenjala vlasnike nekretnina u Subotici, ovisno kako je kome pala karta.

Znamo samo da jeVinarija Tonković je zaigrala na sigurnu kartu. Adut se zove kadarka.

Vinska večer

Rosé 2016
Fantaziju 2012 (srebro Decanter, 91)
Rapsodiju 2013 (bronca Decanter, 87)
Icon 2011 (bez etikete)Slatko vino od kadarke 2015 (poput ledenog)

Iako ćete više o vinariji naći na http://www.vinarijatonkovic.com/hr, za vas smo izdvojili nekoliko važnih činjenica.

Prvih 10 godina

Vinariju Tonković osnovali smo 2006. kako bismo oživjeli kadarku, povijesnu vojvođansku i slavonsku sortu grožđa. Kao heritage vinarija izabrali smo kadarku jer je dio kulture ovoga kraja i njegova terroira.

Danas je ovdje gotovo potpuno izumrla, premda preko granice u Mađarskoj daje neka od najboljih mađarskih crnih vina. Kupili smo desetak hektara zemlje u Bačkim Vinogradima i zasadili prve loze kadarke na pješčanom tlu. Htjeli smo proizvoditi drugačiju kadarku. Zahvaljujući viziji Ignacija Tonkovića, bivšeg diplomata i legende vojvođanske javne scene, uspjeli smo afirmirati kadarku kao jedno od najvažnijih bačkih vina koje je konkurentno i u međunarodnim okvirima. O tome svjedoče Decanterove nagrade. Heritage vinarija Tonković blisko surađuje sa cijelim nizom stručnjaka: od profesora vinogadarstva iz Mađarske, do vrhunskih winemakera iz Rioje. Zajedničko znanje, ljubav i posvećenost Projektu Kadarka omogućili su nam da razvijemo vinograde i vina u kojima kadarka danas postiže jedinstveni izričaj.


Terroir

Subotičko-horgoška pješčara nalazi se na sjevernom području vojvođanske Bačke, uz samu mađarsku granicu. Riječ je krajnjem južnom dijelu velike pješčane površine koja se prostire između Dunava, Tise, Budimpešte i sjevera Bačke.

Taj valoviti teren prosječne nadmorske visine 117 do 134 metra, proteže se na 25 000 hektara bogatih vodom koji obuhvaćaju Suboticu, Bačke Vinograde (s vinarijom Tonković), Hajdukovo, Horgoš, Malu Pijacu, Kanjižu, Kelebiju, Palić i Tavankut. Vinogradarstvo se u ovom području Bačke razvilo zahvaljujući pošumljavanju kojim je spriječena erozija pješčanog tla, danas ključnog dijela ovog specifičnog terroira.


Fantazija u fantastičnom gradu

Početkom lipnja 2016. u Bordeauxu se otvorio La Cité du Vin, dosad najspektakularniji vinski grad na svijetu u koji su ušla i vina Tonković.

La Cité du Vin od prvog je dana privlači tisuće posjetitelja i postiže izvrsne recenzije: londonski Telegraph proglasio ga je najboljim vinskim centrom na svijetu. U tome se vinskom centru nalaze se i Vina Tonković, uz svega nekoliko vinarija s ovih prostora. Ponosni smo da se naša vina uspješno prodaju među ukupno 800 svjetskih etiketa koliko ih se nudi u Latitude 20, globalnoj vinoteci bordoškog Vinskog grada. Butelje Vina Tonković našle su se i na vinskoj karti prestižnog restorana Le 7, s fenomenalnim pogledom na Bordeaux. Iznimno smo zadovoljni što smo našu kadarku uspjeli plasirati baš u Francusku, u Bordeaux – glavni grad svih crnih vina, s iznimnim ponosom kažu vinariji Tonković. Osim u Bordeauxu, kadarka Tonković prodaje se u više pariških restorana i barova, u Srbiji i Hrvatskoj, u Belgiji i Švicarskoj.

Vinarija Tonković
Bački Vinogradi bb
www.vinarijatonkovic.com

T: +38124/757-555
M: +381 64 70 43 650
office@vinarijatonkovic.com

Marija Vukelić (Hrvatska)
M: +385 98 277301
marija@vinarijatonkovic.com