Iće i piće

No reservations u Zagrebu

Damir Fabijanić

Ne, ne stiže Bourdain u Zagreb. To je patka u naslovu. Duck. Umjesto starog Pizza cut Ducka. Legenda živi i dalje, na novim krilima. U lokalu u kojem neće biti rezervacije. Molim?!? Dobro ste čuli. Poletimo s njima zajedno. Isplatit će se…

Teško je opisati što je TO Igor Gudac postavio u starom Pizza cut ducku. U svakom slučaju, takvog lokala u povijesti zagrebačkih jedaćih mjesta nije bilo nikada. Lokal o kome se jako puno govorilo, ali i lokal koji mnogi nisu ni stigli posjetiti. Pa čak i neki najvažniji kritičari-znalci.


Tko je bio Dr. Jekyll, a tko Mr. Hyde?

Shizofreni
lokal (Dr. Igor i Mr. Gudac?) u kojem su se u jutarnjem radnom vremenu chefa Igora Gudca nudile minijature na tanjuru, napravljene od svježih namirnica s Dolca, nabavljenih tog dana, a kad ih je nestalo (pojedeno), kretala je pizza. Sve do večeri na kojoj bi (eventualno) Igor bio zamoljen da odsvira još nešto na kuhinjskim instrumentima. Uvijek se tražio bis, ali ga - nije bilo. Igor bi već otišao doma…

Neviđena upornost, lakoća kuhanja, kreativnost i nepretencioznost bile su i ostale Igorove karakteristike. I kad je Kolumbo iz Gorskog Kotara najavio svoj odlazak jedrenjakom u Novu zemlju, nadvili su se teški i tamni oblaci nad sudbinom pizzerije u Teslinoj.

Kreneš (Janeš) pod zidom i evo te kod patke
Naime pametni Amerikanac prepoznao je Igora i pozvao ga u svoju jabuku (NY za one rijetke koji ne znaju). Svi mi imali smo sreću da je Borna Janeš prepoznao sveto mjesto Igorovih štovatelja i na TOM istom mjestu gastronomskog čuda odlučio napraviti njegovu moderniju inačicu: Duck. Sa svim onim što se šika: koncept, grafički identitet, svoja vina, mnoštvo sitnih inovacija i, najvažnije, nastavak i tipologija Igorove kuhinje (čitaj: DOLAC velikim slovima).

Jednostavna jela (čije ćete nazive moći pročitati i na pločama na stropu) navečer, a druge napisane na ploči za po danu, ostaju prepoznatljiv kod (Pizza Cut) Ducka. Dok Igora prepozna američka administracija (radna viza), chef Gudac osobno će uhodavati stari-novi pogon.

Najveća korekcija je u vinu! Naime Igor, kao poznati neljubitelj alkohola, prepuštao je te probleme gostima. Borna je uzvratio posebnim pakiranjima vrhunskih hrvatskih vinara (naših najvažnijih sorti) sa prepoznatljivim etiketama.

Vizitka bez broja telefona dokaz je da ni za večernje obroke - nema rezervacije. Sretnici će vam se možda smijati kroz izlog, a vi tražite vašu šansu za smijati se drugima.

Pomozite nam u uhodavanju i vičite što nije dobro! Kao da su nam baš TO rekli naši (trajni) Borna Janeš i (privremeni) Igor Gudac kad su nas pogostili u doba uhodavanja. Prošli su ispit, bez protekcije.

Pred kraj naše večere stiže i mladić koji traži svoj pizza cut. Razočarano odlazi bez njega. Iako se i za takve se sprema nešto. Ali saznajte nešto i sami…