Iće i piće

Kako su tri drage izabrale Tribidraga…

Damir Fabijanić

Prvo je bila povijest. I nedoumice iz povijesti. Pa se zainteresirala znanost. A znanost (kalifornijsko-hrvatska: Carol, Edi i Ivan) je egzaktna, pa je (nakon dosta muka i pokušaja) došla i do konkretnog rezultata i razrješenja višestoljetne nepoznanice. Onda je došla mala pomoć prijatelja (Jancis , Julia i José) koji su napravili uspješnu svjetsku promociju imena. A onda su došle Davorka, Fani i Iva…

Dakle enigma podrijetla popularne američke vinske sorte zinfandela riješena je zahvaljujući znanosti. Nekako, istovremeno, kad su se kalifornijski vinari spremali zaključiti kako je ta popularna sorta autohtona, Carole Meredith, profesor s University of California u suradnji s Ivanom Pejićem i Edijem Maletićem, profesorima Agronomskog fakulteta u Zagrebu, nakon brojnih pokušaja, uspjela je identificirati identičan DNA (od zinfandela) na nekolko preostalih trsova u Kaštelima kod Splita.

Ubrzo smo dobili i svjetski ekskluziv! U najpoznatijoj knjizi o vinskim sortama Wine Grapes (autora Jancis Robinson, Julia Harding, Dr José Vouillamoz) prihvaćen je upravo naziv tribidrag (a ne zinfandel, primitivo, kratošija…), jer se u povijesti upravo on prvi pojavljuje. (Dragi naši, obzirom da sam i osobno (na neki način) sudjelovao u raspravi o jedinstvanom nazivu ove loze: tribidrag ili crljenak (kaštelanski, …), apeliram na sve one koji su uključeni u ovu temu da prihvatimo naziv tribidrag (neovisno o komercijalnim i drugim interesima). Apeliram da sami sebi ne stvaramo zbrku. Hvala!)

Reagirali su i vinogradari, čiji se rezultati već dugo mogu vidjeti u buteljama i koji svake godine daju sve bolja vina. Jedino tko nije reagirao na temu tribidrag, jesu upravo ljudi iz državnih i paradržavnih institucija. Jednostavno, svi zaduženi za problem hrvatskih vina (a naročito njihovu promociju) na tribidrag nisu ni trznuli!

Koristeći inertnost institucija, na scenu stupaju Davorka (Krnić-Trick), Fani Prodan i Iva (Drganc), koje osnivaju Tribidrag, udrugu za promicanje hrvatskih autohtonih vinskih sorti i u suradnji profesora Edija Maletića i Ivana Pejića organiziraju međunarodnu konferenciju Ja sam tribidrag, koja će se održati 27-28.04. ove godine u hotelu Park u Splitu!

O iznimnim sudionicima i temama pročitati ćete dolje u informaciji. No, kao što sam apelirao na naše vinogradare da se slože oko naziva tribidrag, tako apeliram na sve institucije da podrže ovu konferenciju neovisno što sami nisu organizatori.

Pa nadopunimo. Umjesto ja sam tribidrag , svi smo tribidrag! I tribamo si biti dragi!

Izjave sudionika konferencije “Ja sam Tribidrag”
Kada su renomirani svjetski detektivi za vinsku lozu iz Zagreba i Davisa otkrili nekoliko loza Zinfandel-Primitivo-Crljenak u blizini Splita prije petnaest godina, velika nepoznanica, podrijetlo Zinfandela je riješena. A kakva je to samo priča!? Iz Dalmacije do dvorova Venecije s putovanjem u Pugliu. Od Dvorskog vrta u Klosterneuburg, do uzavrelih kuća Long Islanda, sve do Kalifornije. Povijest ove sorte-svjetskog putnika, čita se kao vinska avantura. Jedva čekam da saznam više na prvoj „Ja sam Tribidrag“ konferenciji, jer sam i sam nestrpljiv vratiti se dalmatinskoj obali, gdje je sve davno počelo.

David S. Gates, Jr.
Vice President, Vineyard OperationsRidge Vineyards, Inc.
U Kaliforniji ga zovemo Zinfandel. Pronaći mu svoj izvorni dom - i ime - u Hrvatskoj, nakon godina traženja, bio je jedan od vrhunaca moje znanstvene karijere. Na moje zadovoljestvo, to je bilo sjecište znanstvene znatiželje i međunarodne suradnje. Preporod uživanja Tribidraga, sada je tako uzbudljiv. Ne mogu dočekati da se sastanem sa svojim hrvatskim kolegama istraživačima i mnogim drugima koji će ga s užitkom slaviti u Splitu.

Carole Meredith
Professor Emerita
Department of Viticulture & Enology
University of California


Ova je konferencija u potpunosti fokusirana na fascinantnu Tribidrag / Zinfandel / Primitivo / Kratosija vinsku sortu, vraćajući se svojim korijenima, s izuzetnimmasterclassima i uvodničarima. To je jedinstvena prilika za susret s Zinquest timom, koji istragom o podrijetlu Zinfandela u Kaliforniji završio s Tribidragom kraj Splita, u Hrvatskoj. Sve što ste oduvijek željeli znati o Tribidragu (ali ste se bojali pitati) ... "

Dr José Vouillamoz

Wine Grapes

A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours

Jancis Robinson, Julia Harding, José Vouillamoz


INFO
Međunarodna konferencija Ja sam tribidrag
27-28.04.2017.
Hotel Park, Hatzeov Perivoj 3, 21000 Split
ORGANIZATOR: Tribidrag, Udruga za promicanje hrvatskih autohtonih vinskih sorti


Cilj konferencije „Ja sam Tribidrag“ jest okupiti vinare, stručnjake, novinare i sve druge vinske ljubitelje kako bi se upoznali s povijesnim i znanstvenim činjenicama i karakteristikama ove vinske sorte. Jedna sorta s mnogo “vinskih lica”, tribidrag se uzgaja po cijelome svijetu, u raznim uvjetima, i naziva se raznim imenima: Tribidrag, Pribidrag, Crljenak kaštelanski, Kratošija, Primitivo ili Zinfandel.

Kako bismo što bolje pokazali svu raznolikost i potencijal sorte, na konferenciju je pozvano nekoliko vrhunskih znalaca iz svijeta vina koji su za degustacije odabrali 20 potpuno različitih primjeraka Tribidraga sa svih krajeva kugle zemaljske.

Konferencija će nastojati educirati sudionike o proizvodnji i tehnološkim karakteristikama Tribidraga i njegovih vina proizvedenih diljem svijeta, te ih upoznati s Hrvatskom kao jedinstvenom turističkom i enogastronomskom destinacijom s autentičnim proizvodima.

Govornici: Carole Meredith, Jancis Robinson, José Vouillamoz, David Gates, Joel Peterson, Lisa Gilbee, Ivan Pejić, Edi Maletić, Goran Zdunić.

Za više informacija o sorti tribidrag i konferenciji „Ja sam Tribidrag“, posjetite stranicu Udruge Tribidrag: http://tribidrag.org/

Prijave za konferenciju su otvorene, registrirati se možete na linku:http://tribidrag.org/prijava-registracija/