Na do sada ugostiteljski problematičnom dijelu Jadrana, kopnenom dijelu južno od Splita, koji magistrala usječena u južne padine Biokova vijugajući spaja, pojavilo se novo i uzbudljivo gastronomsko mjesto – restoran Del Posto. Smješten u netom obnovljenom Grand Hotelu Slavia, na promenadi Baške Vode, ambiciozni je kontrast (kako po uređenju tako i po ponudi) u uvriježenom mozaiku podbiokovskih vizura i plaža.
Ovo iznimno ugodno iznenađenje čini upravo spoj lijepog hotelskog ambijenta s odličnom eno-gastronomskom ponudom. Kad otvorite jelovnik i vinsku kartu ostat ćete doslovno zapanjeni cijenama jela i vina! I to – ugodno! U doba kad se itekako provjeravaju cijene na jelovnicima prije ulaska u restoran, ovo je bilo najbolje osvježene u ljetnim vrućinama po otvaranju hotela. I nešto još važnije – hotel i restoran bit će otvoreni i u zimskom razdoblju!
Ničega previše – ničega premalo
Restoran Del Posto predstavlja (trenutno je) završni čin interesantne restoranske trilogije koju je agilna ekipa pod vodstvom Jakše Medića iz poduzeća Hoteli Baška Voda već realizirala u Baškoj Vodi: Restaurant & Wine Bar Matrioška, Restaurant & Beach Bar Borik, te, od ovog ljeta, restoran Del Posto.
Chef Marin Ivanac, zaslužan za gastronomski dio, samozatajno priča: Naglasak je na svježim namirnicama. Pratimo trendove, ali ujedno i nepce gosta. Radimo mediteransku (talijansku) kuhinju i koristimo namirnice iz našeg podneblja. Zašto bismo radili azijsku kuhinju, a tu smo na Mediteranu? Iz svih kultura uzmemo po malo i obogatimo. To je baza moje kužine. Ničega previše – ničega premalo. Ovo je treći restoran u našem sustavu, gdje je prva bila Matrioška – pilot program koji je u vrlo kratkom vremenu našao svoju publiku, te Borik. Naša želja je da radimo tijekom cijele godine, te upravo zato su cijene jela pristupačne, jer želimo privući lokalnu publiku, pa tome prilagođavamo i meni. Gosti hvale izuzetan omjer cijene jela i dobivene kvalitete.
Imamo provjerene i uhodane dobavljače. Na tome i temeljimo naše jelovnike. Uz dobru suradnju i koordinaciju sve funkcionira. Sustav nabave je svakodnevan, posebno voća i povrća. Nudimo većinom filete i odreske ribe (70%) i meso (30%), dok je u Matrioški postotak u korist steakova 75%.
Ne želimo restoran Del Posto kategorizirati kao isključivo hotelski i zato je arhitektonski koncipiran da bude otvoren i za vanjsku publiku.
Vinska karta prati jelovnik, tako da ćemo ju mijenjati na jesen / zimu. Obuhvatili smo sve hrvatske vinske regije, ali su ipak najzastupljenija talijanska vina. Imamo nešto malo španjolskih i francuskih vina, ali naglasak je na Italiji i domaćim vinima.
Prošlu cijelu zimu chef Marin bio je na školovanju na Sveučilištu Alma (za hotelijere, gastronomiju i somelijere) u Parmi. Odradio je i dva mjeseca staža u Ristoranteu Zur Rose okrunjenom jednom Michelinovom zvjezdicom u San Micheleu u Južnom Tirolu pod chefom Herbertom Hintnerom. Dobra škola i mislim da je staž urodio plodom. Fokus je bio na tjesteninama, rižotu, palenti…
Imam li kakvih želja? Više bismo htjeli nabavljati golubove, ali to u ovom trenutku jednostavno nije moguće, sa smiješkom završava Marin.