Mauro Mahjoub & Lucio Tucci
L ' ORA DELL' AMERICANO - primo cocktail italiano
Editore Ulrico Hoepli Milano 2021.
Kao pri svakom povijesnom istraživanju tako i povjesničare pića i napitaka zanimaju počeci predmeta kojim se bave. Što dalje se u prošlost ide sve je manje podataka, dok sve više prostora zauzimaju nagađanja, pretpostavke i mašta. Uglavnom se svi slažu da su prvi kokteli anglosaksonskog podrijetla... Međutim postoje iznimke, a kao i kod mnogih drugih pronalazaka najčešće ih se otkriva u Italiji.
Od 20. do 30. rujna u Firenci se odigrao 6. festival 'mixologije', u međuvremenu čuveni međunarodni “Cocktail Week 2021”. “Uzdignimo shaker” bio je motto pod kojim je preko pedesetak firentinskih i toskanskih lokala i njihovih barladies i barmena pokazalo umijeće, maštu, spretnost, a često i akrobatiku pri spravljanju vrhunskih napitaka. Štimung je bio na razini, kvaliteta profesionalaca ( “Piti dobro je piti sigurno”) i publike isto tako. Posebno poglavlje bezbrojnih događanja bilo je predstavljanje knjiga na temu, naravno, s obaveznom degustacijom. Oba gore spomenuta autora su barmeni koji su se ležerno prihvatili nimalo lakog gradiva.
Mnogi znalci tematike u teoriji i praksi smatraju da je prvi talijanski koktel kreirao grof Camillo Negroni početkom dvadesetih godina prošloga stoljeća u Firenci na radost svih lokalnih umjetnika, pisaca, pjesnika i boema u hramu futurizma, čuvenom lokalu “Giubbe Rosse”. Mahjoub i Tucci imaju dobre argumente tvrditi da primat nastanka ipak pripada “Americanu”. To već na ovitku obznanjuju podnaslovom knjige, a argumentiraju jednom povijesno-kritičkom metodom na 190 stranica uz obilje dobrih fotografija. Za neke još neugodnija je njihova teza da je ovaj također planetarno čuveni koktel nastao u Torinu, što u svakom istinskom firentincu izaziva zgražanje i odbojnost.