Iće i piće

AMERICANO ON ICE

Mirko Sladek


Mauro Mahjoub & Lucio Tucci
L ' ORA DELL' AMERICANO - primo cocktail italiano
Editore Ulrico Hoepli Milano 2021.

Kao pri svakom povijesnom istraživanju tako i povjesničare pića i napitaka zanimaju počeci predmeta kojim se bave. Što dalje se u prošlost ide sve je manje podataka, dok sve više prostora zauzimaju nagađanja, pretpostavke i mašta. Uglavnom se svi slažu da su prvi kokteli anglosaksonskog podrijetla... Međutim postoje iznimke, a kao i kod mnogih drugih pronalazaka najčešće ih se otkriva u Italiji.

Od 20. do 30. rujna u Firenci se odigrao 6. festival 'mixologije', u međuvremenu čuveni međunarodni “Cocktail Week 2021”. “Uzdignimo shaker” bio je motto pod kojim je preko pedesetak firentinskih i toskanskih lokala i njihovih barladies i barmena pokazalo umijeće, maštu, spretnost, a često i akrobatiku pri spravljanju vrhunskih napitaka. Štimung je bio na razini, kvaliteta profesionalaca ( “Piti dobro je piti sigurno”) i publike isto tako. Posebno poglavlje bezbrojnih događanja bilo je predstavljanje knjiga na temu, naravno, s obaveznom degustacijom. Oba gore spomenuta autora su barmeni koji su se ležerno prihvatili nimalo lakog gradiva.

Mnogi znalci tematike u teoriji i praksi smatraju da je prvi talijanski koktel kreirao grof Camillo Negroni početkom dvadesetih godina prošloga stoljeća u Firenci na radost svih lokalnih umjetnika, pisaca, pjesnika i boema u hramu futurizma, čuvenom lokalu “Giubbe Rosse”. Mahjoub i Tucci imaju dobre argumente tvrditi da primat nastanka ipak pripada “Americanu”. To već na ovitku obznanjuju podnaslovom knjige, a argumentiraju jednom povijesno-kritičkom metodom na 190 stranica uz obilje dobrih fotografija. Za neke još neugodnija je njihova teza da je ovaj također planetarno čuveni koktel nastao u Torinu, što u svakom istinskom firentincu izaziva zgražanje i odbojnost.

“Americano”, najbolje ljetno piće niske gradacije alkohola i zamršenog okusa nije neki banalni drink, već “jedna sofisticirana i elegantna konzumacija” veli u predgovoru David Wondrich, brooklynski veliki svećenik miksozofije i smatra ga “savršenim u prilikama učvršćivanja starih prijateljstava i sklapanja novih”. Slatkastogorki okus zahvaljujući vermouthu i bitteru, legendarnim autohtonim talijanskim i njemačkim, zapravo starorimskim kreacijama, temelj je i “Negronija” ( vermouth-bitter-gin ) kao i “Promašenog Negronija” ( vermouth-bitter-šampanjac ). Učeni autori slijede povijest koktela sve do Cicerona i Plinija Starijeg koji su već tada kao gustatio na simpozijima svojim gostima uz predjelo nudili vino s dodatkom meda ili gorkog absinta ( vinum absinthiatum ). Početkom 20. stoljeća naziv “Americano” za taj drink se može pročitati već u nekoliko američkih dnevnih listova i time se Italija svrstava na izvrsno drugo mjesto najžednijih zemalja svijeta, nakon SAD-a , naravno. U svim alkoholično civiliziranim zemljama aperitiv se odigrava nakon posla, prije večere tj. grosso modo između 18 i 20 sati. U Parizu to nazivaše “vrijeme absintha”, u Torinu “vrijeme vermuotha”, u Milanu “vrijeme camparija”. Radi se o izrazima preko kojih autori datiraju nastanak ovog koktela u Torinu sredinom 19. stoljeća.

Osim ovakvih povijesnih informacija u drugom dijelu knjige nalaze se probrani recepti twistera tj. novijih varijacija na temu Americana. Nekih tridesetak bartendera i autoriteta po pitanjima elegantne i kvalitetne cuge sadržajno i vizualno predstavljaju suvremene inspiracije čuvenog napitka.

PROSIT !