Iće i piće

Blog

Postovi autora: Velimir Cindrić

Uvodna

The Best Chef Awards 2023: Trostruki trijumf Dabiza Muñoza

U drugoj polovici studenoga našao sam se po prvi put u Méridi, glavnome gradu meksičke savezne države Yucatán, jedne od ukupno 31 u toj zemlji. Yucatan se nalazi na jugoistoku zemlje, odnosno na istomenome poluotoku, po kojemu je široko i poznat, kako iz školske geografije, tako i zbog poznatih ljetovališta i plaža. Sa sjevera ga oplahuje Meksički zaljev, na istoku graniči s državom Quintana Roo, a na jugozapadu s državom Campeche.
Uvodna

Buonissima 2023: Pet dana kulinarskih i kulturnih užitaka

Od 25. do 29. listopada tu se održalo drugo izdanje gastronomsko kulturne priredbe Buonissima, koje je privuklo brojne stanovnike grada te domaće i inozemne novinare, s namjerom da se grad svojim žiteljima i svijetu predstavi kao živo i važno gastronomsko središte, u kojem kulturne priredbe skladno nadopunjuju hedonističke doživljajne mogućnosti. U tome se uspjelo u potpunosti, jer je odaziv bio velik, kako elitni, tako i popularni, zbog čega ime Torina danas suvereno sja na novoj gastro kulturnoj karti Europe.
Disfrutar vol. 1 y vol. 2 render

Nove knjige: Disfrutar Vol. 2

Kada sam prije dvije godine na ovome mjestu predstavio prvu knjigu tada već kultnog restorana Disfrutar iz Barcelone – „Disfrutar (Vol. 1)“ izdavača Abalon Books („novi lučonoša gastronomske literature“), spomenuo sam da se ta publikacija već i u svojim najavama smjestila u uski izbor najutjecajnije biblioteke posvećene revolucionarnim kulinarskim tehnikama (tomovi El Bullija, The Big Fat Duck Cookbook, Alinea…).
Uvodna

Le Soste di Ulisse: Susret o biti Mediterana

Koncem listopada imao sam prilike boraviti nekoliko dana u sicilijanskoj Siracusi, gdje je Le Soste di Ulisse, koja okuplja snage vrhunske gastronomske i hotelske ponude, organizirala jedan od susreta posvećenih „ljepoti i kulturi Mediterana“. Susret je bio organiziran da bi se razgovaralo o Siciliji (naslov je bio „Od čega smo mi – Sicilija“)...
Uvodna 1

Četvrt stoljeća San Sebastián Gastronomike: Budućnost povijesti – 1. dio

U bilo kojem slučaju, 25. obljetnica značajna je prekretnica koja zaslužuje zanimljivo događanje koje slavi odanost i posvećenost. Četvrt stoljeća doista je uvijek inspiracija za sve nas. A kada jedna gastronomska priredba dosegne tu prekretnicu, jasno je da se radi o nečem doista iznimnom. Upravo to dogodilo se početkom ovoga listopada u slučaju San Sebastián Gastronomike, gastronomskog kongresa čije je jubilarno 25. izdanje dostojno proslavljeno zanimljivim programom.
Uvodna

Najbolja slastičarka svijeta dolazi iz - Ekvadora

Kada je 2014. otvoren restoran Nuema u ekvadorskome Quitu, bio je posve neobična pojava u toj zemlji. Radio je sa isključivo s ekvadorskim namirnicama, domaćim kad god je to bilo moguće. To čedo bračnoga para chefa Alejandra Chamorra i slastičarke Píje Salazar, čiji naziv proizlazi iz imena njihovo troje djece (Nuria, Emilio i Martin) danas je sve poznatiji na svjetskoj sceni (trenutačno plasiran u donjem domu popisa 50 najboljih svjetskih restorana, na 79. mjestu)...
Uvodna

INTERVJU: Leonor Espinosa

Kao druga zemlja u svijetu po veličini bioraznolikosti (51 330 vrsta), Kolumbija je sve prisutnija na međunarodnoj gastronomskoj pozornici. A presudna pojava za taj fenomen je jedna žena - Leonor Espinosa, chefica koju je The World's 50 Best Restaurants 2022. proglasila Najboljom cheficom svijeta
Uvodna

360 Dubrovnik: Grad na tanjuru

Neću reći ništa nova ako ustvrdim da dubrovački obiteljski jelovnik otkriva i karakteristični trajni stav Dubrovčana prema životu koji podrazumijeva skromnost i sklad. To znači da se u dubrovačkim domovima oduvijek kuhalo jednostavno, skromno i vjerski skrušeno, s temeljnim namirnicama bez mnogo dodataka. To današnjemu kreativnom chefu dozvoljava dopisivanje novih stranica, odnosno prilagođavanje starih tradicionalnih jela suvremenim kulinarskim trendovima i njihovo nadopunjavanje novim sastojcima, bez da mijenja karakteristični okus jela i njihovu bit, ali i da ih rabi kao inspiraciju za originalna kreativna jela...