E, sad bi stvarno bilo dosta! Slušamo to (vrlo pristojno) već godinama i čekamo kad će ti neki ljudi (konačno) stati i suočiti se s ogledalom. No, kako očito neće, ovaj tekst ima funkciju - tog ogledala! A lijepo je to nazvao (u intervjuu u zadnjem broju I&P) mladi kuhar Igor Gudac: SFRJ gastronomija. Nemam(o) ništa protiv nikog. Pod uvjetom da se stvari počnu demistificirati i da krene otvoreni dijalog. Dosta je SFRJ gastronomije.

Sve što smo napisali ovdje rezultat je pretrage po internetu i ne predstavlja nikakvo teško istraživačko novinarstvo. Naravno, ako znate gdje i kako gledati i ako to sve želite i objaviti. Sve istaknuto (podebljano) u tekstu smo naglasili mi.

Dana 13. svibnja 2016. dobili smo izvješće iz Hrvatskog kuharskog saveza (očito po njima najbitnije) uz naslov:

BOCUSE D’OR EUROPE: POVRATAK HRVATSKE NA NAJVEĆU SVJETSKU GASTRO POZORNICU

Dalje je pisalo: 10. i 11. svibnja, Budimpešta je bila domaćin najprestižnijeg svjetskog kuharskog natjecanja, Bocuse d'Or. U sklopu gastro sajma Sirha, pred 4.000 strastvenih navijača uživo te desecima tisuća drugih koji su pratili prijenos na malim ekranima, zadarski kuhar Tomislav Karamarko i njegov pomoćnik Klaudio Mrkić imali su čast i odgovornost predstavljati Hrvatsku. U natjecanju je sudjelovalo 20 europskih zemalja od kojih se 11 plasiralo u veliko finale koje će se održati u Francuskoj sljedeće godine.

Tomislav Karamarko nagrađivani je hrvatski kuhar, pobjednik državnog kuharskog prvenstva, dobitnik nagrade Hrvatske turističke zajednice za najboljeg kuhara godine, pobjednik Cro Top 10 natjecanja i osvajač prve hrvatske srebrne medalje u ekipnom natjecanju na Svjetskom kulinarskom kupu, no najveći ispit karijere imao je u Budimpešti koja je ovih dana bila u fokusu svih svjetskih kuhara i gastro ljubitelja. Hrvatski predstavnici pripremili su jela baš onako kako su i mjesecima uvježbavali, mirno, staloženo, bez zakašnjenja te zadovoljni svojim radom prezentirali su ih elitnom društvu sudaca. Iako je izostao plasman u veliko finale, Tomislav je zadovoljan kako se Hrvatska predstavila na ovoj najvećoj svjetskoj gastronomskoj pozornici, jer je i sam poziv na ovo prestižno natjecanje ogroman uspjeh i veliko priznanje hrvatskom kulinarstvu…

Proglašenje pobjednika:

E, sad je vrijeme da malo stanemo. I da se suočimo s tim (iz naslova) velebnim povratkom Hrvatske na najveću svjetsku gastro pozornicu.

Odmah da razjasnimo najvažnije. Tomislavu Karamarku (kuharu, naravno) želimo sve dobro. Ne sumnjamo u njegov trud, entuzijazam i napore koje ulaže u svoju profesiju. I lokalne rezultate. No, rekli bi samo jedno: nije izabrao baš najprimjereniji smjer u kojem će to znanje pokazati. I najprimjereniju instituciju, tj. Hrvatski kuharski savez.

Čega nije bilo u dopisu HKS o Bocuse D'Or 2016

Ono što nam izvješće HKS-a nije kazalo je to da je T.K. od 20 natjecatelja zauzeo 19. mjesto. Kako izvješće kaže, pomalo iznenađujuće, pobjedu je odnio domaćin Mađarska i njihov kuhar Tamas Szell iz Budimpešte (restoran Onyx). Imao je 1335 bodova, a T.K. 818, dok je posljednji (Bugarska) imao 798 bodova. Norveška i Švedska su zauzele 3 mjesto.

Dakle, Hrvatska je nastupila u kvalifikacijama za Bocuse d'Or Europe 2016, odnosno kvalifikacije za finale u Lyonu (nikako u polufinalu kako su jedne novine napisale). Dalje je otišlo 10 reprezentacija, a Hrvatska je bila 19., pretposljednja.

Idemo dalje. Kad pogledate na donji link, vidjet ćete sastav internacionalnog žirija Bocuse d'Or 2016

link

Tasting Jury

The judges sitting on the Tasting Jury have the task of marking the
contestants on criteria such as presentation, taste, cooking, respect of
the products, and originality of the dishes. It is composed as follows :

  • Rudolf Obauer, Restaurant-Hotel Obauer, Werfen - Austria
  • Peter Goosens, Hof Van Cleve, 3*, Kruishoutem - Belgium
  • Andre Tokev, Restaurant Andre, Sofia - Bulgaria
  • Damir Crleni, Hotel Turist, 3*, Varazdin - Croatia
  • Francis Cardenau, Umami Le Sommelier, Copenhagen - Denmark
  • Dimitri Demjanov, Restaurant Gloria/Culinary - Estonia
  • Pekka Terävä, Restaurant Olo, 1*, Helsinki - Finland
  • François Adamski, Executive Chef at L’Imaginaire, Terrasson - France
  • Patrick Jaros, Foodlook Studio GbmH, Köln - Germany
  • Szabina Szulló, Executive Chef at l’Onyx*, Budapest - Hungary
  • Sturla Birgirsson, Borg Restaurarn, Reykjavík - Iceland
  • Giancarlo Perbellini, Casa Perbellini, Verona - Italy
  • Jonnie Boer, De Librije, 3*, Zwolle - Netherlands
  • Lars-Erik Underthun, Feinschmecker, Oslo - Norway
  • Sergey Eroshenko, Chestnaya Kuhnya Restaurant, Moscow - Russia
  • Adolfo Muñoz, Restaurante Adolfo,Toledo - Spain
  • Henrik Norström, Lux Dag för Dag, Stockholm - Sweden
  • Armin Fuchs, Professional School of Bienne - Switzerland
  • Rudolf G.P.M Van Nunen, Rudolf Restaurant, Istanbul -Turkey
  • Brian Turner, Bognor Regis, 1*,West Sussex - United-Kingdom

    Slobodno progooglajte imena ovih osoba i pogledajte njihove pozicije u njihovim zemljama i restoranima.

    Predsjednik žirija je bio Serge Vieira (progooglajte). O 3 naglašena imena pročitajte u odjeljku ispod.

    Kad ste zadnji put jeli u hotelu Turist u Varaždinu?

  • U dopisu HKS se ne spominje da u žiriju nije bio (najavljeni) Damir Crleni, već Marinko Jurešić koji je sudjelovao u ocjenjivanju svih mesnih jela.

    Damir Crleni, predsjednik je Hrvatskog kuharskog saveza. Kao što nam izvješće kaže, on ipak nije bio tamo. Na webu HKS-a piše o njemu (link):

    Damir Crleni predsjednik je Hrvatskog kuharskog saveza te prvi Državni prvak u kuharstvu osvojivši tu titulu 2004. godine na Prvom nacionalnom prvenstvu kuhara u Opatiji. Još od 1991. pa sve do danas na mjestu je šefa kuhinje u hotelu Turist u Varaždinu od kuda je niknulo još nekoliko kasnijih državnih prvaka. Funkciju predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza vrlo aktivno obnaša od 2006. godine. Na izbornoj Skupštini HKS-a u studenom 2011. godine ponovo je izabran za predsjednika Saveza na mandat od 4 godine, dok je od 2004. godine voditelj Hrvatske kulinarske akademije (HKA) Hrvatskog kuharskog saveza u Trakošćanu. Od 2004. do 2006. godine obnašao je funkciju predsjednika Udruge kuhara Varaždinske županije te je od iste godine i član sekcije ocjenjivača pri HKS-u. U članstvu je još i kod komisije Obrtničke komore za zvanje majstor kuhar, radne skupine Strukovne agencije za obrazovanje za zanimanje kuhar, Nacionalne kulinarske reprezentacije Hrvatske, sektorskog vijeća ASOO pri Ministarstvu obrazovanja. Samostalni je autor kuharice Okusi varaždinskog kraja iz 2005. godine kao i knjižice recepata Jela od zagorskog purana iz 2007. godine.

    Kao jedan od suosnivača i predsjednik HKS-a učinio je značajne korake u stvaranju reputacije Saveza, promociji struke kao i uključivanje novih članova posebice mladih, perspektivnih kuhara.

    Pala nam je u oko sljedeća činjenica: Na izbornoj Skupštini HKS-a u studenom 2011. godine ponovo je izabran za predsjednika Saveza na mandat od 4 godine. Dakle, po tome što ovdje piše više ne bi trebao biti predsjednik, jer mu je mandat trebao trajati do prošle godine. No da se ne zamaramo nebitnim, možemo samo konstatirati da je Damir Crleni već 10 godina na funkciji najodgovornije osobe u najkompetentnijoj kuharskoj organizaciji u zemlji.

    Istina, nismo primijetili plasmane restorana hotela Turist u Varaždinu na listama najboljih hrvatskih restorana zadnjih godina, što nas izuzetno čudi, jer predsjednik HKS-a upravo tamo radi (kao šef kuhinje od 1991.). Kako to izgleda možete vidjeti ovdje.

    A tamo očito ima još uspješnih kuhara (pročitajte više):

    Od 22. do 27. studenog (2014.) hrvatski kuhari i slastičari predstavili su se na jednoj od najvećih kulinarskih smotri na svijetu – Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu…
    Hotel Turist je na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu bio zastupljen sa četiri predstavnika. Damir Crleni kao predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Anđelko Levanić i Zlatko Novak kao članovi nacionalne seniorske kulinarske reprezentacije i Marija Kuzminski kao članica regionalne kulinarske reprezentacije Varaždinske županije doprinijeli su osvajanju nekoliko medalja...

    E sad, prije nego ponovo postavimo pitanje iz podnaslova: Kad ste zadnji put jeli u hotelu Turist u Varaždinu? vratimo se na podebljana imena s početka članka.

    Peter Goosens, Hof Van Cleve, 3*, Kruishoutem – Belgium

    Damir Crleni, Hotel Turist, 3*, Varazdin – Croatia

    Jonnie Boer, De Librije, 3*, Zwolle - Netherlands

    Po logici stvari, oznake 3* bi uz sva tri imena trebale značiti – ISTO! No nije. Uz imena Gososens (Hof Van Cleve) i Boer (DE Lebrije), to znači da oba (restorana) imaju 3 Michelinove zvjezdice, a hotel Turist je hotel s 3 (obične) zvjezdice hotelske CRO kategorizacije! Sramota! Neovisno što to može biti i nečija banalna greška. TO je zapravo stvarna razlika između hrvatskog (oficijelnog) ugostiteljstva (tipa SFRJ) i ostatka svijeta.

    Ovo je najbolji primjer obmane dugogodišnjeg djelovanja samodovoljne organizacije koja se zove Hrvatski kuharski savez i koja živi u svom virtualnom svijetu iz kojeg se (uz očigledne beneficije) ne želi pomaknuti, jer sasvim dobro funkcioniraju za sebe same.

    Kad se pojave u malo ozbiljnijoj konkurenciji, rezultati su porazni. A oni idu dalje kao da se ništa nije dogodilo.

    Spasonosna zamjena

    Dakle, priznajem, nisam znao tko je Marinko Jurešić, izbornik hrvatske kuharske reprezentacije i coach Tomislava Karamarka, kuhara koji nas je zastupao na Bocuse d'Or 2016 i bio zamjena (?) Damiru Crleniju u žiriju. Pa smo potražili…

    Google search

    Kako bismo vam prikazali najrelevantnije rezultate, izostavili smo neke unose koji su vrlo slični već prikazanim rezultatima (87).

    U tim rezultatima ne možemo gotovo ništa (osim 2 podatka još iz 2005. godine što vam dolje pokazujemo) saznati o kuharskom umijeću i referencama izbornika HKS-a. Samo o njegovim trajnim izborničkim funkcijama (i članstvu žirija u Zlatnom ćevapu u Umagu).

    Nagrađeni 2005

    DJELATNIK GODINE - ČOVJEK KLJUČ USPJEHA U TURIZMU 2005.

    Kuhar MARINKO JUREŠIĆ Hotel Sol Koralj, Umag

    Marinko Jurešić

    Marinko Jurešić već dugi niz godina zaposlen je na mjestu šefa kuhinje u hotelima i restoranima umaškog Istraturista. Kao kreativan kuhar istaknuo se na kulinarskim natjecanjima i prije osnivanja Saveza, te u prvim ciklusima Hrvatskog kuharskog kupa. Od 2007. godine bio je i član Nacionalne kulinarske reprezentacije te je kao član delegacije sudjelovao na Kulinarskoj Olimpijadi 2008. godine i Svjetskom kulinarskom kupu 2010. godine. Po preuzimanju funkcije izbornika odlučio se za veći angažman mladih članova, dok je one starije i iskusnije reprezentativce poput Miroslava Dolovčaka, Marije Kuzminski i Grozdane Bohorč angažirao kao svoje pomoćnike. Osim pomoćnika, u svom radu očekuje i značajnu podršku od starijih i iskusnijih članova Saveza, posebice Kulinarskih Akademika HKS-a koje će uključivati u treninge reprezentacije kada se za to ukaže prilika.

    Zatim…

    18. studenoga 2005.

    Nagrade britanskih turoperatora Istraturistovima hotelima

    U sklopu sajma turizma WTM, održanog u Londonu od 14. do 17. studenoga, vodeći britanski touroperatori: Thomson i Saga Holiday dodijelili su Istraturistovim objektima prestižna priznanja

    Hotel Sol Koralj raspolaže s 251 klimatiziranom sobom, a znamenit je po iznimnoj gastro ponudi koju osim sadržajne buffet ponude predvode taverna Mediteran sa širokim izborom autohtonih delicija te ove sezone otvoren The Wine Bar s ponudom od preko 200 najcjenjenijih svjetskih vina i vođenim degustacijama vina uz slow food menije. Šef kuhinje, Marinko Jurešić, ove je godine od strane HTZ-a proglašen najboljim hrvatskim kuharom kuharom 2005.

    Treba li komentar?