Iće i piće

U utrci za titulom San Pellegrino Young Chef 2018

Velimir Cindrić

Na ovome sam mjestu već više puta pisao o Mojmiru Šiftaru, mladom slovenskome chefu koji vodi kuhinju Skipass Restauranta u istoimenome boutique hotelu u Kranjskoj Gori. Naime, otkad sam u siječnju 2016. imao prvi put prilike kušati jela tada 23-odišnjeg Mojmira, odmah sam vidio da se radi o iznimnome talentu. I doista, u samo godinu dana, taj je mladić svojom kreativnom i izrazito progresivnom kuhinjom utemeljenom na lokalnoj tradiciji uspio restoran Skipass svrstati među deset najboljih restorana u zemlji, što je, znaju to svi koji dobro poznaju kvalitetu slovenske gastro scene, nemali doseg. A onda je ovih dana stigla vijest da je Šiftar izabran među polufinaliste prestižnog natjecanja mladih chefova, kojim će biti dodjeljena titula San Pellegrino Young Chef 2018.

Naime, za izbor najboljeg mladog chefa odgovorna je svjetska organizacija koja je, između ostaloga, zaslužna i za godišnji poredak 50 najboljih restorana svijeta – The World's 50 Best restaurants, dakle ista ona koja je u svojoj povijesti, uz hrvatski Plavi podrum iz Voloskog, promovirala i dva slovenska imena - JB Restavraciju chefa Janeza Bratovža te Hišu Franko, odnosno njegovu cheficu Anu Roš, ovogodišnju nositeljicu titule Najbolja chefica svijeta.

San Pellegrino Young Chef Contest 2018 održava se po četvrti put, a svake se godine na njega prijavi veliki broj kuhara do 30 godina starosti. Ove godine za natjecanje registrirano je više od pet tisuća mladih kuhara iz cijeloga svijeta. Kandidati su podijeljeni u 21 regiju, a iz svake regije u polufinale se plasiralo 10 njih koji će se boriti za plasman u finale, koje će se u lipnju iduće godine održati u Milanu.

Samo natjecanje podijeljeno je u tri dijela. Od početka veljače do kraja travnja obavljena je prijava kandidata. Jela koja spravljaju mladi kuhari moraju predstaviti kako pojedinca, tako i kraj iz kojeg dolazi. Ocjenjivači s poznatog talijanskog kulinarskog učilišta Alma potom odabiru deset polufinalista iz svake regije, i to prema pet »zlatnih kriterija« - namirnice, vještina, inovativnost, ljepota i poruka jela.

Polufinalni izbor održat će se do 31. prosinca ove godine, u svakoj od 21 regije. Polufinalisti će svoja jela predstaviti odabranoj komisiji priznatih chefova u svakoj pojedinoj regiji. U svakoj regiji, ta će komisija izabrati najboljeg mladog kuhara, koji će svoje jelo predstaviti u finalnom izboru.

U lipnju 2018, u Milanu će se sastati 21 regionalni pobjednik, koji će se potom natjecati za titulu najboljeg mladog kuhara na svijetu. Oni će svoja jela spravljati za komisiju od 20 članova, među kojima će se naći i neki od najpriznatijih chefova svijeta.

Mojmirovo jelo „Tradicija kolinja”, koja na tehnološki moderan način pokazuje cijelodnevni postupak klanja svinje, tretmana mesa i sve običaje vezane uz taj tradicionalni jesenski događaj seoskih sredina, uvjerilo je komisiju zaduženu za regiju Istočna Europa da Šiftar zaslužuje biti među 210 najboljih mladih kuhara svijeta.

Podsjetimo da je Mojmir Šiftar autor sjajne knjige recepata „44 nijanse čaja« te nekadašnji kapetan slovenske reprezentacije mladih kuhara, koji je itekako iskusan u kulinarskim natjecanjima. Premda se Mojmir može pohvaliti mnogim priznanjima, titula najboljeg mladog kuhara na svijetu i dalje mu ostaje glavni izazov. Ili kako sam kaže: „Ako se netko drži načela - budi najbolji u onome što radiš, njegov se trud prije ili kasnije isplati”.

U međuvremenu, ako vas put nanese u Kranjsku Goru ili prolazite blizu nje, nemojte propustiti posjetiti Skipass i probati neko od Šiftarovih sjajnih jela. Zašto ne i „Tradiciju kolinja” na jesen, možda i prije komisije, pa zašto ne i prije finala u Milanu. Nećete požaliti.