Iće i piće

Otvorite vrata Mugaritza

Velimir Cindrić

Slavni restoran Mugaritz u San Sebastiánu svake godine, nakon zimske stanke, otvara svoja vrata sredinom travnja. To je datum koji zaintrigira gurmane širom svijeta, jer tada chef Andoni Luis Aduriz predstavlja svoj novi jelovnik. Naime, protekla četiri mjeseca taj je velikan suvremene kuhinje i njegova ekipa samo manji dio posvetio odmoru, a veći kreiranju novih jela koja će ove godine predstaviti u svome restoranu. I ne samo to. Radi se o chefu koji već deset godina, nesmanjenom strašću i entuzijazmom, ganja maksimalnu treću zvjezdicu, pa su njegove kreacije sve smjelije, originalnije i beskompromisnije. Pa tko onda ne bi poželio biti prvi za trpezom Mugaritza kad on otvori vrata.

Upravo o tome sam razmišljao kad je ovih dana iz planinskog područja Errenterije, gdje se Mugaritz nalazi (20-ak minuta taksijem od mora prema kontinentu), stigla obavijest da bilo tko od gurmana širom svijeta ove sezone može otvoriti vrata tog restorana – i to besplatno.

Točnije, Mugaritz poziva desetak sretnih dobitnika da budu među prvima koji će 12. travnja, dan prije otvaranja restorana, isprobati nove Adurizove kreacije. Kako biti među njima? Jednostavno, između 1. i 6. travnja treba se, putem internetske stranice www.mugaritz.com, prijaviti na natječaj nazvan Tú abres las puertas de Mugaritz / You open the doors of Mugaritz, a pet sretnih dobitnika i njihovi pratitelji imat će prilike kušati najnovija jela koja su Andoni Luis Aduriz i njegov tim pripremili za ovu sezonu.

Prijave počinju danas, 1. travnja od 10 ujutro, a završavaju u podne 6. travnja. Nakon izvlačenja 7. travnja, Mugaritz će osobno kontaktirati pet sretnih dobitnika. Treba napomenuti da poziv uključuje puni degustacijski doživljaj Mugaritza za dvoje, doduše bez troškova puta i smještaja. No, ako baš u to vrijeme slučajno putujete u San Sebastián ili obližnji Bilbao, eto prilike. Niti posebno putovanje nije isključeno, jer povratnu zrakoplovnu kartu (Zagreb-München-Bilbao) možete, ukoliko se malo potrudite (last minute i slično, a možda imate i nagradnih milja), kupiti i za 200-njak eura, a noćenje u hotelu s četiri zvjezdice za 100-tinjak (autobusna veza zračna luka Bilbao - San Sebastián svaki sat, vožnja traje 45 minuta). S obzirom da cijena degustacijskog menija (24 slijeda) u Mugaritzu počinje od 185 eura, s aperitivima, sparenim vinima, vodom i kavom govorimo o trošku od oko 1.000 eura za dvije osobe. To znači da je za mnoge, kojima je ova cijena nepristupačna, nagradna igra prava šansa.

To su shvatili i mnogi koji su u nagradnoj igri, koju je Mugaritz priređivao i prijašnjih godina, već sudjelovali. U prethodnim izdanjima Otvorite vrata Mugaritza zaprimljeni su zahtjevi iz cijelog svijeta - od Reuniona i Australije, preko Omana, Južne Afrike i Uskršnjih otoka do Meksika i Kanade.

Tijekom prethodna četiri mjeseca Mugaritz nije bio restoran već veliki inovacijski prostor gdje su se razvijale i stvarale nove ideje, koncepti i teksture, dizajniralo novo posuđe i prezentacije koje će gostima biti predstavljeni 2016. Rezultat svega je nova priča ispričana jelima, čija je želja stvarati doživljaj putem emocija i osjetila.

Zašto ne biste vi ove godine otvorili vrata Mugaritza!